Jump to content

Pravno na naknadu kod Zavoda za zapošljavanje


bturk70

Preporučene objave

Poštovani!

Moja supruga je prije otprilike godinu dana (12 mjesec 2016.) ostala u privatnog firmi kao zadnji radnik prije proglašenja stečaja te firme. Službeno je stečaj pokrenut u 3. mjesecu 2017. godine, a moja supruga je odlukom (ne znam čijom, suda ili stečajnog upravitelja) ostala u firmi do 12. mjeseca ove 2017. godine.  Na Hrvatskom Zavodu za mirovinsko nisu je htjeli odjaviti iz razloga da je ona jedini radnik u firmi u stečaju i da je ne mogu odjaviti prije završetka stečajnog postupka. Napominjem da moja supruga nije mogla iskoristiti pravo na naknadu za nezaposlene jer je Hrvatski Zavod za zapošljavanje nije mogao evidentirati kao nezaposlenu pošto se nije mogla odjaviti s mirovinskog. Prije tjedan dana, moja supruga je primljena na posao u KTC-u i zatraženo je od nje da se odjavi sa Zavoda za mirovinsko. HZMO i ovaj put nije htio napraviti odjavu, iz razloga koji sam već naveo, već je moja supruga tada dala punomoć na mirovinskom službi Stečajnog upravitelja te su oni napravili odjavu online preko interneta umjesto nje. Izgleda da online odjava s mirovinskog može proći, ali ako se ide osobno u HZMO tada je to nemoguća misija.

S obzirom da je sada zaposlena, zanima me da li moja supruga ima pravo ostvaritl bilo kakvu naknadu s osnove nemogućnosti korištenja prava na naknadu za nezaposlene kod Zavoda za zapošljavanje, a što nije mogla jer je HZMO nije htio odjaviti. Zadnjih godinu dana moja supruga nije ostvarila niti lipu prihoda ili plaće u stečajnom postupku, iako joj je firma dužna cca 50 000,00 kn na ime neisplaćenih plaća do dana proglašenja stečaja. Stečajni upravitelj joj je usmeno obećao isplatu jednog minimalca za njenu pomoć njemu u određenim poslovima oko stečajnog postupka, no to je vjerovatno bila priča za malu djecu. Moja supruga je inače bila voditelj računovodstva u dotičnoj firmi, te je iz toga razloga valjda i ostala kao zadnji radnik u firmi. Supruga je podnijela i zahtjev za isplatom kod Agencije za radnička potraživanja, no dobila je odgovor da je zahtjev preuranjen, te da treba sačekati objavu na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda, te tada opet podnijeti zahtjev za isplatom, što je i učinila. Novac joj još uvijek nije isplaćen. 

Nevjerovatno je da takav radnik u stečajnom postupku ostane bez ikakvih primanja i prava godinu dana, pa me zanima da li smo što propustili napraviti? Molim za savjet. Hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da, trebala je to učiniti. No, smatrala je da je dužna ostati u firmi kao zadnji radnik u stečajnom postupku. Tako joj je bilo rečeno od strane stečajnog upravitelja, a ona je bila mišljenja da je to ujedno i odluka Trgovačkog suda. No, nikakva pismena odluka suda ili nekog drugog o tome nije postojala. Sama je kriva za ovu situaciju, jer je mislila da ima situaciju pod kontrolom te nije željela savjet sa strane.

Sada njezin postupak izgleda prilično glupo, što na žalost, i je.  No, još uvijek mi nije jasno zbog čega je HZMO nije htio odjaviti? Da li je to zbog toga što je ona još uvijek na papiru bila u radnom odnosu? Kako radnik može ostati u radnom odnosu ukoliko firma ode u stečaj? Zar se ne bi trebali automatizmom prekinuti svi ugovori o radu u toj propaloj firmi? Ili eventualno sklopiti ili obnoviti novi ugovori na novu firmu koja ima sad naznaku "u stečaju"? Kome je u stvari mogla supruga dati izvanredni otkaz ugovora o radu ukoliko nikoga više nije bilo u firmi? Firmi je od 8. mjeseca 2016. isklopljen telefon, a kasnije negdje u 10. ili 11. mjesecu i plin i struja. Radnika nije više bilo, a ni direktora.
Da li je trebala samo poslati izvanredni otkaz u preporučenom pismu s povratnicom i pričekati da se isto vrati s naznakom da nije preuzeto? Da li bi to bio dovoljan dokaz o tome da je dala izvanredan otkaz ugovora o radu? Ili postoji koji drugi način?

U svakom slučaju, da li se bilo što može napraviti i ostvariti bilo kakva prava retroaktivno?

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bojim se da je za to prekasno, supruga je trebala biti malo više sebična i gledati prvenstveno sebe, a ne kako da udovolji drugome, koji ju je očito i zavlačio, da mu pomogne u obavljanju njegova posla. Ne vidim osnovu za ikakvu radnju, kada je sama mogla prekinuti agoniju. Ako netko ima drugačijih saznanja, slobodno me ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija