Jump to content

Nasljedstvo obiteljske braniteljske mirovine po novom zakonu


Stipe77

Preporučene objave

Pozdrav, imam upit u vezi nasljedstva braniteljske mirovine.

Čovjek dragovoljac od početka 91. nakon 13 godina službe umirovljen u činu satnika u invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (6a mirovina bez HRVI) u iznosu 3000 kn, i tu je zakinut jer je u izračun mirovine uračunato primanje koje je primao 2 godine na bolovanju od 4250 kn umjesto plaće koja je iznosila 5800 kn. 

Mirovina u trenutku smrti kroz usklađivanja, nakon rezanja od strane vlada iznosila 3800 kn. Prije 3 godine se teško razbolio - došlo do pogoršanja bolesti koja je oboljenje iz Domovinskog rata te na civilnoj komisiji dobio na 5 stavki u ukupnom zbroju 230% invalidnosti - 100% jedinstveno. Čekao novi zakon o braniteljima kako bi podnio zahtjev za HRVI, preminuo od posljedica te bolesti nekoliko dana prije nego je zakon stupio na snagu. 

Zahtjev za obiteljsku mirovinu podnio sin koji ima 80% tjelesnog oštećenja te potpunu i trajnu nesposobnost za rad sa nemogućnosti osposobljavanja - nepotreban daljnji izlazak na komisiju zbog toga što je oštećenje organizma trajno. 

1. Po novom zakonu koliki je koeficijent obiteljske mirovine koju dijete treba dobiti? Negdje piše da je za dragovoljca Domovinskog rata koef. 1,0 a negdje da je za sve 0,7 pa nam je to nejasno. 

2. Koji je iznos za izračun te mirovine? Negdje piše iznos koji je preminuli imao u trenutku smrti, negdje da je iznos puna starosna invalidska mirovina, negdje da je invalidska braniteljska mirovina pa nam je i to nejasno.

3. Obzirom da je čovjek preminuo od posljedica bolesti zadobivene u Domovinskom ratu tek nekoliko dana prije stupanja na snagu novog zakona koji omogućava podnošenje zahtjeva za HRVI na osnovu bolesti, dali postoji ikakva mogućnost da nasljednik preda zahtjev za preminulog, zato što bi ovdje bilo 100% HRVI doneseno što je u činu satnika i do nekoliko puta veća mirovina od one koju je preminuli imao?

Hvala.

uređeno: od Stipe77
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija