Jump to content

naplata legalizacije


matulovicante

Preporučene objave

Legaliziao sam jednostavnu građevinu koja se sastoji od prizemlja i dva kata. Prizemlje i prvi kat su u mom vlasništvu a drugi kat je u vlasništvu druge osobe.Preko ovlaštene osobe koja je napravila dokumentaciju za legalizaciju  pozvala je vlasnika stana na drugom katu da sudjeluje u troškovima svojeg dijela vlasništva, dobili smo odgovor da će  napraviti parcijalnu legalizaciju o svom trošku.Po završetku legalizacije objekta platio sam sve obaveze pa me zanima kako i na koji način mogu zatražiti povrat sredstava koji sam platio i za drugu osobu i da li postoji zastara za takvo potraživanje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , matulovicante je napisao:

Po završetku legalizacije objekta platio sam sve obaveze

Platili ste izradu dokumentacije za ozakonjenje, naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, komunalni i vodni doprinos? 

Tko je upisan u zemljišne knjige kao vlasnik legaliziranog objekta, odnosno katastarske čestice? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što ste naručili projektnu dokumentaciju za ozakonjenje zgrade, jest Vaš privatni odnos između projektanta/geodeta i Vas. U početku ste trebali dogovorom razmjerno platiti tu dokumentaciju sa suvlasnikom. Nadalje kod podnošenja zahtjeva za ozakonjenje, trebali sta zajedno podnijeti zahtjev sa suvlasnikom što pretpostavljam da niste već ste ga podnijeli samo Vi.

Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade naknadu plaćaju razmjerno veličini njihova posebnog dijela zgrade, odnosno funkcionalne jedinice koju koriste

Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade plaćaju komunalni doprinos i vodni doprinos razmjerno suvlasničkom dijelu zgrade, odnosno veličini njihova posebnog dijela zgrade ili veličini funkcionalne jedinice koju koriste.

Pretpostavljam kako ste htjeli ozakoniti zgradu, radi izrade etažnog elaborata i provođenja istoga u gruntovnici. Nažalost, Vaš suvlasnik nije htio u tome sudjelovati, a Vi ste postupak cijeli, kako navodite doveli do kraja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 36 minuta, mutavi je napisao:

Nadalje kod podnošenja zahtjeva za ozakonjenje, trebali sta zajedno podnijeti zahtjev sa suvlasnikom što pretpostavljam da niste već ste ga podnijeli samo Vi.

Ovo nema nekakove posebne veze jer zahtjev je može podnijeti bilo tko. Trebalo se (a vjerovatno nije kad se tereti samo korisnika koji je postavio pitanje) priložiti i izvod iz KPU da bi se za plaćanje teretilo obojicu, razmjerno omjerima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem Zakona o postupanja sa NIZ je taj što je skroz suspendirao vlasništvo odnsono dokaz pravnog interesa, barem kod podnošenja zahtjeva. 

Stoji sve što Vi navodite, propisano je zakonom, međutim jedinice lokalne samouprave, gledaju samo podnositelja zahtjeva i prema njemu obračunavaju naknade. 

Budući da zahtjev može podnijeti bilo tko, teoretski ja mogu podnijeti zahtjev za ozakonjene xy nezakonite izgrađene zgrade sa nekoliko suvlasnika, platiti dokumentaciju te kasnije oni bi trebali biti terećeni za paćanje naknada? 

Ili ako sam ja suvlasnik u većoj zgradi, mogu podnijeti zahtjev, platiti dokumentaciju i onda lokalna samouprava donosi rješenje za sve suvlasnike? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zgrada se vodila kao obiteljska kuća, te nije bila upisana u katastru već se vodila kao ruševina. Istovremeno smo i suvlasnik na drugom katu i ja prilikom podnošenja zahtjeva za nadogradnju napravili vanjsko stepenište(svak svoje) koje se na

Citiraj

lazilo na društvenom vlasništvu. Zbog toga sam i podnio u roku zahtjev za legalizaciju. Sve je išlo po zakonu te je objekat legaliziran i na njemu su plačene sve obveze.Iako se zgrada nalazi na 4 parcela koje su sve u mom vlasništvu kao i zgrada prizemno sa dva stana te zgrada na prvom katu sa jednim stanom, nije  još došlo do parcelacije kako bismo mogli etažirati pojedine jedinice. Suvlasnik je odbio platiti svoje doprinose iako je uredno pozvan da sudjeluje u svemu srazmjerno udjelima iako je on zaveden u kpu a ja kao vlasnik bez tereta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na komentarima, i molio bi nekog da mi odgovori na pitanje. Naime ja sam podnio i zahtjev prema lokalnoj samoupravi da mi dozvoli kupnju ostalog dijela zemljišta koja graniči sa mojim a koji je u vlasništvu grada jer sam prilikom legalizacije ušao sa stepeništem u njihovih 9 kvadrata od ukupno 44. Teren se nalazi u slijepoj ulici te se na njega može pristupiti jedino ako se pređe preko moje privtne parcele od 24 kvadrata. Napomena da se suvlasnik na drugom katu služi mojim dvorištem i nije mu narušeno pravo služnosti. Do sada sam dobio odgovor da nije moguće sprovesti prodaju jer u zgradi postoji i suvlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija