Jump to content

prethodno pitanje


zao

Preporučene objave

članak 44. stavak 2. Zakona o upravnim sporovima glasi: "Odluka suda o prethodnom pitanju ima pravni učinak samo u upravnom sporu u kojem je to pitanje riješeno."

Ako se misli na to da je riješeno prethodno pitanje, kakvu odluku o prethodnom pitanju treba donijeti sud? A ako se to odnosi na (neko) drugo riješeno pitanje, zanima me na koje (se odnosi)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prethodno pitanje je, općenito govoreći, pravno pitanje koje nije dio tog spora, ali je na njega potrebno odgovoriti da bi se mogla donijeti odluka u glavnom sporu. Primjer iz nekih drugih sporova: tužite za naknadu štete iz prometne nesreće u građanskom postupku. Prethodno pitanje je tko je kriv za prometnu nesreću (to se pitanje obično rješava pred kaznenim ili prekršajnim sudom, ali građanski sud može kao prethodno pitanje riješiti tko je kriv, ali to tada ima učinka samo za taj spor, a ne znači općenito kaznenu ili prekršajnu odgovornost i ne može se na temelju rezultata iz tog spora nekome odrezati prekršajna kazna ili kazna zatvora).

Dakle, prethodno pitanje shvatite kao pravnu definiciju, ne kao općenito prethodno pitanje. Sud o njemu neće donijeti posebnu odluku, već mora zauzeti stav (tko je kriv za prometnu nesreću) da bi mogao donijeti odluku o pitanju koje je predmet spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija