Jump to content

Zakon o radu i prekvalifikacija


Kaja Kati

Preporučene objave

Ovdje imam više pitanja. Država je dala mogućnost završavanja prekvalifikacija gdje se stručni predmeti završavaju na osnov naučenih ili prepisanih par rečenica važnijih stručnih predmeta pojedinih tečajeva koji se kasnije vrednuju kao kvalifikacije, odnosno škole. Da li je u redu i uvažavaju li se takvi slučajevi jednako kao osobe s završenom redovnom školom. Da li je zakonski da osobe s prekvalifikacijom dobiju zaposlenje dok osobe s redovno završenom školom ostanu bez posla i tako u nedogled??

Da li se kod radnih mjesta u državnoj službi uvažava prednost s težom socijalnom situacijom? Da li je ograničavanje starosne dobi zaposlenika u državnim službama dopušteno?? 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod radnih mjesta u državnoj službi socijalna situacija kandidata formalno nije kriterij za izbor, osim možda kod nekih kategorija (projekti, javni radovi), ali i tada neformalno. Također neizravno, sada je ograničena dob za SOR, pa i u državnim službama, a imate i kod škola, tj. javnih službi da kod zapošljavanja tzv. tehnološkog viška ulogu igra dob.

Znam da u odnosu na sva svoja pitanja ustvari želite pitati je li to fer i pravedno, ali na to nemam odgovor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o stečenom istom zvanju i spremi, nigdje se ne više ne postavlja pitanje kako su stečeni. Mnogi su legalni načini kako možete diskvalificirati nepoželjne kandidate,  ali ćete morati biti određeniji ako želite dobiti odgovor koji je primjereniji Vašoj specifičnoj siuaciji.

Naravno, po zakonu o radu, zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija kod zapošljavanja, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju, kako piše u čl. 7. st. 4 ZOR, pa i po dobi, ako to povežemo s definicijom diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. Međutim, diskriminaciju je jako teško dokazati u praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li Vi starija osoba kojoj je poslodavac pri zapošljavanju rekao da bi radije nekog mlađeg? Ili obrnuto? Radi li se baš o državnoj službi, ili možda javnoj službi (primjerice, zapošljavanja u školama idu po vlastitim pravilima, koja su se razvila kao način da se zaobiđu zabrane. Je li bilo svjedoka tome? Je li bio natječaj i teče li Vam rok za žalbu i slično? Je li dob odlučujući uvjet za sposobnost za obavljanje posla?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, starija osoba, redovno prolazim kako sam opisala i na državnim i natječajima kod privatnih poslodavaca. Na sezoni prolazim, ne svugdje, ali niti imam više zdravlja , niti živaca za to. (rad po min 10 sati bez slobodnog dana) Dok mene s mojom strukom izoliraju, one s prekvalifikacijama i bez njih uzimaju. I sad čekam rezultate jednog državnog natječaja pa ne znam ima li moja žalba težinu ukoliko se odlučim na nju ako me opet zaobiđu u odabiru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija