Jump to content

posjedovanje droge - dva pitanja


anonimno

Preporučene objave

Pitanje je vezano uz posjed trave. Situacija je sljedeca: vise nas sjedi na klupi i ####. U trenutku dok je joint u mojoj ruci, dolaze dva policajca u civillu i oduzimaju opusak. Policajci su jos pronasli i travu u kutiji od cigareta za sto je odgovornost preuzeo moj frend. Obojcu nas vode u stanici i podizu prijave, meni za opusak, fendu za kutiju.

 

Pitanje je sljedece: s obzirom da je frend priznao da trava njegova, zasto su podigli prijavu i protiv mene? Tehnicki to je ista trava...

 

Policija je podigla prekrsajnu i kaznenu prijavu sto je normalna praksa. Mene zanima da li je moguce biti proglasen krivim na oba suda s obzirom da bi to znacilo dva sudjenja za jedno djelo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se određeno ponašanje može okarektizirati i kao prekršaj i kao kazneno djelo, bit će kazneno djelo.

Ne bih baš rekao da se radi o beznačajnom kaznenom djelu. Radi se o konzumaciji droge. Zakon ne razlikuje lake i teške droge, bez obzira što smatraš da je to samo malo jača cigareta. Imaš i najnovije izmjene KZ.. mislim da je čl.173 KZ. gdje možeš dobiti i godinu dana zatvora. Valjda te ne kače te izmjene jer je tek od neki dan stupio na snagu. Suci su sa ublažavanjem vrlo ograničeni, nažalost. Bilo je dosta diskusije u saboru i općenito vezano za te promjene..

Sretno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

griješite da nije i prekršaj i kazneno djelo.

pročitajte si malo zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 

a što se tiče opuška marihuane držim da je to beznačajno djelo jer ispunjava sve uvjete navedene u kaznenom zakonu pa dakle nema kaznenog djela.

Mogli bi ste si pročitati najnoviju knjigu o tome. Kazneno pravo --beznačajno djelo izdanje 2006.

sve se obrazlaže i sudska praksa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konzumacija marihuane? Osoba uhvaćena sa jointom u ruci? Kz.. kaže droga! I kako to može biti beznačajno djelo?

Ako nekome ukradeš cigaretu iz kutije ili šibicu, to je beznačajno kazneno djelo, ali ovo nikako ne.. Pa koliko imate pravomoćnih presuda na temelju jednoga opuška.. nadalje, izmjene i dopune novog kaznenog zakona iz 2006.??!!

Da, ako budete osuđeni u prekršajnom postupku, tada ćete presudu dostaviti općinskom sudu koji će samo za kazneno djelo izreći kaznu.. i slično..

Branite se tako da ste povukli samo jedan dim, jer vam je prijatelj dao, naravno da i on to mora posvjedočiti..

I kako su vam tako naivno prišli policajci??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Beznačajno djelo

Članak 28.

Nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova zakonska obilježja ako je djelo očito beznačajno s obzirom na način postupanja počinitelja, njegovu krivnju i nastupjelu posljedicu za zaštićeno dobro i pravni sustav.

 

 

Što se mene tiče a i kao velik borac protiv najnoviijih izmjena KZ. u ovom slučaju bi se djelo ovoga momka moglo okarakterizirati kao bez.djelo. Ustvari, uz dobro upozorenje policajaca, prijava nije ni trebala ići, a znamo da policajci itekako znaju procijeniti dečke i slično.. ali govorio sam o policajcima pod drugom temom.."bb"..

Ništa nećemo postići ako ovoga momka osudimo, naprotiv, više ćemo štete počitniti.

A što da su ga uhvatili sa dva jointa?? jedan ima za sutra.. ? Već bi se drukčije gledalo, a opet se radi o čemu, o ničemu, po mom mišljenju...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, da... Mislim da se članak 173. a stavak 1. nije mijenjao.

Dražavni odvjetnici će po svojoj procjeni prosuđivati što je bagatelno djelo, neće podizati optužnice.. i na taj način će se ublažavati ta djela. Stavkovi 2,3.. Međutim, zakon postoji, dobra volja DO. da li hoće ili neće ići dalje, a ako ih podsjetimo na načela legaliteta i oficijelnosti, imamo problem.. sve je to s brda dola.. Imamo zakon, ali ga vi malo ublažavajte i slično..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobili su naputak od bajića

 

ne postoji nikakav "naputak od bajica", postoji beznacajno djelo u kojem slucaju do nece u progon medjutim takvo nesto nije definirano samo i iskljucivo kolicinom.

 

pa tako u praksi (nedavnoj) imas bezuvjetni zatvor za nesto vise od pola grama visekratno osudjivanom zbog istovrsnih djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Mene zanima da li je moguce biti proglasen krivim na oba suda

 

moguce je ako prekrsajni zavrsi prije nego kazneni, u suprotnom se prekrsajni obustavlja.

 

u slučaju da je prekršajni pravomoćno završen prije tada se u kaznenom primjenjuje ovaj članak (obrati pažnju na st.2. i 3.)

 

Uračunavanje pritvora i ranije kazne

Članak 63.

(1) Vrijeme provedeno u pritvoru kao i svako oduzimanje slobode u svezi s kaznenim djelom uračunava se u izrečenu kaznu zatvora, kaznu dugotrajnog zatvora, kaznu maloljetničkog zatvora i novčanu kaznu.

(2) Kazna zatvora, novčana kazna ili globa za prekršaj uračunava se u kaznu za kazneno djelo ako opis tog djela odgovara prekršaju zbog kojeg je izrečena kazna.

(3) Uračunavanje po odredbama ovoga članka znači izjednačavanje jednog dana pritvora, kazne zatvora, kazne dugotrajnog zatvora ili kazne maloljetničkog zatvora ili jednog dnevnog dohotka novčane kazne za jedan dan kazne za kazneno djelo. Jedan dan zadržavanja, novčana kazna ili globa izrečena za prekršaje izjednačuje se s jednim danom zatvora prema odredbama Zakona o prekršajima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogotovo kada su klinci u pitanju, pa ne samo oni, već i mlađi punoljetnici, kod kojih se to dogodilo prvi puta, malo su eksperimentirali, to je dobar osnov za primjenu čl.28.

ali, ako se radi o ponovljenom ponašanju, već su evidentirani, ili su im bile izricane kakve odgojne mjere - osnov za primjenu mjere posebne obveze npr. uključenje u postupak prevencije i odvikavanja pri centrima za tu svrhu ustrojenim, ili možda o svajetovališnom radu..sve opet u smislu prevencije..

ja bih tako..

 

ako se radi o odrasloj osobi, neosuđivanoj (čist KE), u pitanju bude joint ili sl. sve okolnosti budu takve da se vidi da to doista nije izazvalo velike štetne posljedice, može primjena čl.28. KZ

ako je osuđivana osoba, pa čak imala recimo i sigurnosnu mjeru, onda postupak bez obzira na taj jedan joint.

jer, pazi,

čl.28. traži KUMULATIVNO ispunjenje svih uvjeta...ne možemo samo gledati količinu..onda to nije pravilna primjena ovoga članka..

ima još jedna mogučnost za odrasle počinitelje u ovakvim slučajevima, a to je odgoda kaznenog postupka, primjena čl.175 ZKP-a i ona se primjenjuje kod ovakvih povratnika..

 

i još nešto moram primjetiti/reći..

možemo o ovome ovako razgovarati ako je u pitanju joint, cijeli ili napola popušeni..

ali, kod opuška se zna često pojaviti problem upravo količine materije koja se treba vještačiti da bi se dobilo da ona doista sadrži THC ili ne..nema se što izuzeti za vještačenje jer se radi o "opušku", odnosno važe se samo sadržaj rizle pa ne bude dostatno ni za tu svrhu..tako da je ta količina uvijek manja od one koju policija naznači jer oni nemaju tako precizne vage (kakve postoje u Centru za krim. vještačenja) i važu i rizlu i materiju/drogu...

eto, to onako usput..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda na sudu u Jarčem polju ide optužni prijedlog i po mogućnosti 2 godine zatvora ako je počinitelj uhvaćen s opuškom u ruci

 

zar su dekriminalizirali posjedovanje lakih droga ili su se sudovi izvan jarceg polja odmetnuli pa vise ne postupaju po zakonu nego po "suvremenim urbanim trendovima" po kojima je posjedovanje kanabisa, navodno, pozeljno i prihvatljivo ponasanje?

 

 

sto sam propustio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Evo da vam detaljnije kazem u sub su me zaustavili 3 policajca u civilu i krenili me pretrazit i posto sam znao da ce mi naci u dzepu marihuanu (u vrecici nesmotanu ni nista) dobrovoljno sam im predo (1.1 gram) jer bi ionako sami nasli te su me priveli u postaju 22 su mi godine ovo mi je prvi prekrsaj sad me zanima dali cu dobiti nekakvu opomenu ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija