Jump to content

Ilegalni pobačaj


MarkoM71

Preporučene objave

Kao što Atomic piše - morate malo pojasniti pitanje.

Bez ulaska u svjetonazorski razdor, koji je po tom pitanju ogroman, ako ste aludirali da bi žene bile kazneno-pravno odgovorne zato jer su učinile pobačaj, pa čak i onaj koji nije u skladu s odredbama pozitivnih propisa - tu ste u krivu.

Ostaje doduše pitanje eventualne odgovornosti osoba (primjerice liječnika) koje su poduzele određene postupke, kojima su omogućile takvo što, ali isključivo ukoliko su to učinile protivno zakonskim odredbama - "na crnjaka", tajivši to ili falsificirajući određenu dokumentaciju, kojom su to prividno učinile u skladu sa zakonom. Imate ne tako davan slučaj ginekologa iz Varaždinske županije, koji su bili proglašeni krivima za baš ove stvari koje sam istaknuo ovdje (a i film Ljudožder vegetarijanac vrlo zorno i realno prikazuje taj svijet).

Jasno da pobačaj nije kontracepcijsko sredstvo (niti ga itko razuman smatra takvim), i svakome se može "potrefiti", ali slažem se da desetak puta učiniti pobačaj nije "uobičajeno" (da ne upotrijebim neki drugi uvredljiv termin), već ili znak needuciranosti ili bavljenja određenim profesijama van zakona. Smatram da bi se takvo što iznimno teško moglo pravdati, pogotovo ukoliko je učinjen u nekom relativno kratkom razdoblju, jer sa takvom osobom bi se nakon najkasnije trećeg ili četvrtog puta trebalo ozbiljno porazgovarati budući sam postupak ima vrlo velik zdravstven rizik, a nije baš ni najjeftiniji.

Najbolje rješenje je educiranje mladih, koje nažalost i nije najbolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Iako su ti pobačaji učinjeni van zakonski propisanih normi, nakon 10. tj. 12. tjedna i u privatnoj režiji, upravo zato sam i napisao „ilegalni“. Da ne spominjem utjecaj takvih na toliko spominjanu demografsku sliku, zar je normalno da „liječnici“ koji čine ilegalne abortuse mogu biti kažnjeni. Dok žene koje samoinicijativno čine tako što ne, odvj. Novak da li je abortus dozvoljen i nakon 12. tjedna (drugačije stoji u OZ) ? G-man što se tiče cijene opisanih aktivnosti vjerujte mi nije skupo naročito ukoliko plaća drugi, a edukaciju je dobila upravo da to čini, „časna“. Toliko o svjetonazoru, moralu, etičnosti, humanosti …, gdje je tu recimo KZ (Članak 115.) i zašto se u istom ne spominje i žena koja upravo ubija svoje dijete. Rješenje bi možda moglo biti Histerektomija nije li to humanije od serijskih ubojstava, nažalost u kakvoj sredini živimo na kraju postaju etiketirani oni koji na ovakve pojave upozoravaju. Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, MarkoM71 je napisao:

Iako su ti pobačaji učinjeni van zakonski propisanih normi, nakon 10. tj. 12. tjedna i u privatnoj režiji, upravo zato sam i napisao „ilegalni“.

Sa aspekta poduzimatelja (ne i same trudnice) radnji koje su dovele do prekida trudnoće - kazneno-pravna odgovornost svakako postoji ukoliko su povrijeđene odredbe posebnog zakona koji regulira sporno pitanje (ovaj famozni tzv. Zakon o pobačaju iz 1978., koji bi se trebao donijeti u potpuno novom formatu do proljeća iduće godine, iako je izvjesno da neće).

, MarkoM71 je napisao:

Da ne spominjem utjecaj takvih na toliko spominjanu demografsku sliku..

To je drugi par cipela, ali ako smatrate da se demografska politika primarno rješava apsolutnom zabranom pobačaja, onda ste u krivu. Bez uvrede. Geneza ovakve demografske slike nalazi se u našoj "vrloj" politici od završetka rata do danas. Sve vlade podjednako su odgovorne za ovo što se dešava. Nikakve zabrane ili bušenja kondoma u stilu filma "Svećenikova djeca" neće to riješiti.

, MarkoM71 je napisao:

...zar je normalno da „liječnici“ koji čine ilegalne abortuse mogu biti kažnjeni. Dok žene koje samoinicijativno čine tako što ne...

Trudnica nije i ne može biti odgovorna iz prostog razloga zaštitnog objekta spomenutog kaznenog djela.

Kaznenim djelom protupravnog prekida trudnoće štiti se zdravlje žene i njeno pravo na izbor, a u tom slučaju ona kazneno-pravno ne može biti nikako odgovorna, ukoliko je to njen izbor. Drugačije bi bilo da je zaštitni objekt plod (fetus), ali u našem sustavu to nije slučaj, pa nema smisla ulaziti u hipotetiziranje.

A i nije baš da se kod nas pobačaj može napraviti bilo kada i bilo gdje, do 10. tjedna može "bez razloga", ali mora postojati izričit zahtjev trudnice, mora se učiniti u bolnici od strane stručne osobe, a ukoliko bi se radilo o maloljetnici, onda se uključuju i njeni roditelji (skrbnici).

Nakon 10. tjedna, pobačaj da bi bio dopušten mora biti indiciran po određenoj osnovi, koju mora utvrditi i odobriti posebna komisija. Indikacije u nas mogu biti medicinske (ugrožen život trudnice), eugeničke (postoji ozbiljna vjerojatnost ili izvjesnost rođenja djeteta sa teškim malformacijama ili duševnim manama) ili kriminološke naravi (trudnoća je rezultat počinjenja kaznenog djela). Neki sustavi priznaju i indikacije socijalne naravi (loše materijalno stanje majke/roditelja).

E sad, da ima pobačaja van zakonske regulative - jasno da ih ima (ima i drugih stvari, koje su svojevrsna javna tajna, poput prostitucije primjerice), crna brojka je brutalna u odnosu na onu otkrivenu, no ono što mene smeta pritom je svojevrsna hipokrizija države, koju je (barem u dosad najeksponiranijim slučajevima) više brinula činjenica je netko varao državu od činjenice da su žene na tzv. zakonitim pobačajima bile mrcvarene ili je netko žene, koje su htjele tzv. zakoniti pobačaj tražio mito.

, MarkoM71 je napisao:

G-man što se tiče cijene opisanih aktivnosti vjerujte mi nije skupo naročito ukoliko plaća drugi...

Pod time sam upravo aludirao na činjenicu da to plaćaju svi građani ove zemlje, stoga se u jednom trenutku mora postaviti pitanje - dokle? Ovdje mislim na slučajeve opetovanih pobačaja u kratkom vremenskom periodu.

, MarkoM71 je napisao:

...a edukaciju je dobila upravo da to čini, „časna“. Toliko o svjetonazoru, moralu, etičnosti, humanosti …

Ne želim ulaziti u ovakve vrste rasprava, pogotovo ne onih o moralu, jer nažalost, danas je moral postao stvar individualne percepcije.

, MarkoM71 je napisao:

Rješenje bi možda moglo biti Histerektomija nije li to humanije od serijskih ubojstava, nažalost u kakvoj sredini živimo na kraju postaju etiketirani oni koji na ovakve pojave upozoravaju. Hvala na odgovorima.

E, vidite, to smatram realnim pitanjem u slučajevima većeg broja pobačaja u kratkom roku. Kao što sam naveo ranije, svakome se može "potrefiti" jednom-dvaput, ali nekoliko puta unutar godine-dvije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija