Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

magda65

Pozajmica

Preporučene objave

Poštovani, trebali bih posuditi određenu svotu novca prijatelju za kupovinu zemljišta te kasnije za projekt, dozvole i dr. Zemljište bi kupili zajedno (pola/pola) te bi na njemu tada gradili stambeni objekt u kojem bi ja za svoju svotu posuđenog novca kasnije dobila stan. Prvi dio posudbe išao bi za kupovinu zemljišta a nadalje za plaćanje potrebnih dozvola. Molim vas info kako je najbolje napraviti ugovor o pozajmici te na što je potrebno posebno paziti. Na koji načine se je najbolje osigurati za posuđen novac. Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako se u ugovoru o pozajmici definira da u slućaju ne vračanja u roku,  zajmodavac stječe vlasništvo nad određenom nekretninom, da li se po ispunjenju uvjeta (isteka roka) temeljem takvog ugovora o pozajmici može izvršiti upis vlasništva u zemljišnim knjigama?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebali biste napraviti ugovor o zajmu solemniziran (potvrđen) po javnom bilježniku, a koji sadrži ovršnu klauzulu (odredbu prema kojoj se na temelju tog ugovora može provesti ovrha na imovini zajmoprimca u slučaju nevraćanja zajma). Također, kao dodatno osiguranje da ćete se imati od kuda naplatiti, tim ugovorom možete osnovati založno pravo na nekretnini zajmoprimca. 

Vaš prijedlog (da steknete pravo vlasništva temeljem ugovora o zajmu) nije moguć, odnosno nije moguć toliko jednostavno kao što ste napisali. 

Moguće je da umjesto založnog prava osnujete fiduciju (u tom slučaju se vi odmah upisujete kao vlasnik uz zabilježbu da je prijenos vlasništva izvršen radi osiguranja novčane tražbine) i kod fiducije u određenim slučajevima možete steći (puno) pravo vlasništva u slučaju neplaćanja duga. 

Prvenstveno morate dogovoriti sa zajmoprimcem na koje osiguranje on pristaje (odnosno hoće li vam dati založno pravo ili fiduciju, na kojoj nekretnini i pristaje li da se radi solemnizacija ugovora o zajmu). Ako vam zajmoprimac ne želi dati nikakvo osiguranje i uvjerava vas da će sve biti u redu i bez toga, to vam je već određeni znak da može doći do problema kasnije, pa inzistirajte na nekakvom osiguranju svoje tražbine. 

Bilo bi dobro da vam ugovor sastavlja odvjetnik (u tom slučaju se radi solemnizacija) ili, ukoliko sve uspijete dogovoriti sami sa zajmoprimcem, javni bilježnik (u kojem slučaju će ugovor biti sastavljen u formi javnobilježničkog akta). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×