Jump to content

hemic

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Od onih koji su online, ako može brzi odgovor. Kako treba pisati drugi dio punomoći koju će mi dati otac za njegovu ostavinski postupak. Ono prvo znam, a da li u nastavku mogu napisati: da u moje ime donosi odluke u ostavinskom postupku na zemljištu i nekretninama... Hvala
  2. Zna se koliko Zakon predviđa plaćenog dopusta i u kojim slučajevima. Interni je dogovor s poslodavcem ukoliko se radi potrebi više dana nego je Zakonom predviđeno. Ja mislim da to zakonski ide kroz bolovanje ili normalan dopust. Ako ti daje slobodne dane, podrazumijeva se da su to dani koje si odradila ili ćeš ih odraditi. U drugom dijelu pitanja nije jasno da li si imala slobodne dane za odrađeni vikend ili si odradila u komadu 12 dana. Jer u Zakonu ima članak o preraspodjeli radnog vremena koji kazuje da ne mora isključivo biti vikend slobodan, nego da moraš imati tjedno 2 dana slobodna (40-satno tjedno radno vrijeme). Spas ti je što u državnoj službi imaš veću satnicu za rad vikendom.
  3. Ukoliko je mirovina invalidska, nema pravo.
  4. U slučaju profesionalne nesposobnosti, poslodavac se obvezuje naći ti drugi posao u firmi (posao koji možeš obavljati). Ja mislim da ti u tom slučaju pripada plaća shodno poslu koji si obavljao do trenutka nesposobnosti.
  5. Ja mislim samo za ozljedu na radu (ovisno o njezinoj težini). To što nije bilo zaštitne ograde, to će inspektorat teretiti i kazniti firmu. Sa tobom to nema nikakve veze.
  6. Pretpostavljam da nemate nikakvo Rješenje o godišnjem odmoru. Po meni je najbolje (zbog mira u familiji) nejavljanje i nedostupnost.
  7. Ja mislim da je to pušiona. Ako ga tužiš(te), savjetovat će vam da proglasite stečaj (što se plaća). Ukoliko iz stečajne mase ne bude sredstava da vam se isplati što vas ide, nikom ništa. A ja mislim i da si izgubio prava na Zavodu. Možda je netko optimističniji?!
  8. Pitanje: Je li ista situacija ako se radi o starosnoj i o invalidskoj mirovini?
  9. Treba se dobro posavjetovati, jer imam primjer iz jedne državne firme (primjer od ove godine), gdje je djelatnik samim ulaskom radnog odnosa u 2010.g. stekao pravo na cijeli godišnji odmor. Ja mislim da to nije daleko i zbog toga što ti oni nude da će napisati koliko je ostalo neiskorišteno kako bi to koristila kod novog poslodavca. Napominjem da je to samo u slučaju da se i novi poslodavac složi s tim.
  10. Trebate vidjeti što vam stoji u Ugovoru. To je jedina osnova za bilo kakvu tužbu.
  11. Ako je dobio otkaz zbog povrede radne dužnosti, onda može. Ako nije dobio otkaz zbog toga, onda, ja mislim, s datumom isteka ugovora, može se zaposliti druga osoba.
  12. Ja smatram da, ukoliko je ugovor potpisan, prihvaceni su i svi njegovi clanci. (tako i ovaj o isplati kazne u slucaju otkaza). ja mislim da se ne moze sada neki clanak ugovora osporiti kao nemoralan ili stetan za jednog od potpisnika. to i jest cilj ugovora da se jedna strana zastiti u slucaju nekih spornih pitanja. (svatko ce potpisati 40satno radno vrijeme, neradnu subotu ili takve stvari). sad je gotovo. sad bi trebala pogledati u ugovoru ostale clanke i eventualno ako bi se naslo nepridrzavanje u ostalim clancima, dati otkaz zbog nepridrzavanja ugovora. (voditi racuna da se eventualna nepridrzavanja mogu dokumentirati).
  13. na znam pretjerano o toj problematici, ali ono sto znam jest da odvjetnika placa onaj tko ga je angazirao. naravno, ukoliko dobijete spor (sto je ovdje izgledno), imat cete i sredstva za placanje odvjetnika. samim tim bi odvjetniku trebalo ici u prilog sto prije okoncati spor. sudske troskove (ukljucujuci i vjestaka, ako ga je angazirao sud), placa strana koja izgubi spor. ako ste prvi puta na svoju ruku angazirali vjestaka, trebali ste se dogovoriti s njim za placanje, ili, kako ste i napravili, placanje obavili sami. (samo mi jos nije jasno zasto ste ga platili ako niste dobili rezultat vjestacenja). ja cak mislim da mozete u sudskom postupku zatraziti povrat tih sredstava (ali im nemate sto priloziti kao rezultat, jedini racun vjestaka).
  14. plaća bi ti trebala biti 70% od osnovice (dakle, bez onoga dodatka za odvojeni život). nakon 6 mjeseci 80%. naime, to je iznos kojim će firma teretiti HZZO (jer plaća ide na teret HZZO-a, a isplaćuje ti je firma). osim ako se radi o ozljedi na radu. to ja mislim. možda će ti "cigo1" bolje odgovoriti. on tu ima osobnog iskustva.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija