Jump to content

snowdrop

Korisnik
  • Broj objava

    344
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    3

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    snowdrop je reagirao na Strawinsky u Je li ovo nasilje   
    Potpetice, jeste li ikada iskusili psihičko nasilje na vlastitoj koži?
     
    Ne znači ako gospođu netko nije fizički prisilio da ju se ne prisiljava implicitno, emocionalno ili psihički. Nasilje je već upravljanje djetetovim odgojem od strane njegove majke iz pozicije moći. Nasilje je redovita prisila da gospođa nešto čini što joj je neugodno i ponižavajuće.
     
    A što je sredstvo prisile? Sredstvo je sama situacija. Sredstvo je mala zaostala otočka sredina, zemljopisna i duhovna izolacija u kojoj se gospođa osjeća usamljeno, bez podrške i razumijevanja, bez saveznika, sredina u koju se očito ne uklapa, sredstvo je možda i novac koji suprug zarađuje, a o kojem (djelimično) ovisi ona i dijete.
     
    Ono što gospođi najviše veže ruke je činjenica da vrlo vjerojatno želi biti i dalje sa svojim djetetom. Suprostavi li se odlučnim NE (Ne znam samo kako očekujete od nekoga tko je depresivan, a depresivan je upravo zbog 10 godina dominacije i suptilnog maltretiranja, da ima snage suprostaviti se dvijema osobama s odlučnim NE?!), može doći do vrlo neželjenih situacija u kojima bi suprug i njegova majka mogli vršiti još više pritisaka.
     
    Dakle, gospođi je potrebna pomoć policije i sudstva, po mojem mišljenju, ovo je čisto nasilje, a što bi rekao gospodin Gringo, (pogotovo psihičko) nasilje nije jednokratni događaj već dugoročni proces koji razara.
     
    Gospođo, probajte skupiti ili od sada skupljati što više različitih dokaza o svemu što se događa i što vas tišti, mogli bi Vam zatrebati kad se jednom budete poželjeli obratiti Državnom odvjetništvu. Kod policije bih bio oprezniji jer iz vlastitog isustva znam kako su me protupravno otpilili jer im se ne da raditi, pisati i stvari uzimaju "narodski", olako i odmahuju rukom tamo gdje im je dužnost reagirati.
     
    Možda ćete još neko vrijeme trpjeti, ali ja bih se na Vašem mjestu polako pripremao za "iskakanje padobranom". Kad dođe pravi trenutak.
  2. haha
    snowdrop je dobio reakciju od mde u Student kao suvlasnik d.o.o.-a   
    Vlasništvo nema veze s redovitim studijem. Možete biti vlasnik d..-a.
    Bilo bi dobro da je netko drugi direktor. Ako mislite biti jedini osnivač onda kod javnog bilježnika (koji sve prethodno pripremi kad odabirete ime, djelatnosti...) potpisujete izjavu o osnivanju, potvrdu da nemate dugova prema državi i izjavu kojom imenujete direktora. Sa svim tim odlazite u ured hitro.hr-a, uplatite temeljni kapital i ostale troškove (objavu u NN, pristojbu Hitru da Vam sve to skupa nosi na trgovacki sud, zavod za statistiku...), birate glavnu djelatnost i čekate da se sve to vrati sa trg.suda na Hitro.hr. kada dolazite po papire kako bi mogli prebaciti temeljni kapital s privremenog računa u banci na "pravi" račun. To je postupak za osnivanje d.., dakle to prolazite i kao student, i kao zaposleni negdje drugdje i kao umirovljenik... Za j.d.. Vam ne znam detalje al pretpostavljam da je postupak slican.
    Ostale aktivnosti d..-a obavlja (potpisuje) direktor i Vi kao vlasnik (ako ste samo vlasnik ili suvlasnik) nemate veze s tim (naravno, Vi razrješujete dikretora kako ste ga i imenovali).
  3. haha
    snowdrop je dobio reakciju od Torrente u Pomoć!!!   
    Uz najbolju volju da Vam odgovorim mislim da ste pitali na krivom mjestu. Ovo je pravni portal, ovdje mozete dobiti odgovor na pravna pitanja ili barem ona bliska njima.
    Ja usitinu ne znam koliko je tezak elektrotehnicki fakultet niti kako je koncipiran. Raspitajte se u referadi tog fakulteta (ili nekog drugog koji Vas zanima), pitajte na forumu tih fakulteta ako ih imaju ili procitajte statute i pravilnike tih fakulteta koji se nalaze na njihovim internet stranicama.
    U svakom slucaju, koliko god stupnjeva kakvog god fakulteta zavrsili imate visi stupanj obrazovanja nego onaj sa srednjom skolom.
  4. haha
    snowdrop je reagirao na izzzy u Portal www.fininfo.hr i privatnost podataka?   
    Točno to. Izgleda da se radi o zaleđu
    Jer na stranicama sudskog registra ima link o poslovanju tvrtke na sustavu RGFI od Fine i tamo lijepo piše da su podaci za osobnu uporabu i ne smiju se distribuirati dalje.
    A onda neka treća tvrtka ne da ih samo distribuira nego ih prodaje kao dio svoje usluge.
    Da nema zaleđa, već bi im država sjela sa nekom kaznom s kojom bi popunila malo proračun
  5. haha
    snowdrop je dobio reakciju od fosil u Otvaranje ili doregistracija poduzeća   
    Doregistracija je skupa odnosno kosta skoro ko registracija novog poduzeca (pritom ne mislim na temeljni kapital nego na javnobiljeznicke usluge, dakle racunajte blizu 3000 kn). No, vi kazete da je postojeca tvrtka vec registrirana za te djelatnosti ali joj nisu glavne. U tom slucaju Vam je bolje registrirati novo poduzece koje ce djelatnoscu i imenom odgovarati onome s cime se zelite baviti. Jer, neka me netko ispravi ako sam u krivu, po NKD - u (nac.klasifikaciji djelatnosti) glavna djelatnost mora biti samo jedna i to tocno odredjena. NKD mozete naci na internetu i upoznati se sa ponudjenim djelatnostima.
  6. haha
    snowdrop je reagirao na tsereg u Portal www.fininfo.hr i privatnost podataka?   
    Od Agencije za zaštitu osobnih podataka možete zatražiti mišljenje u odnosu na osobne podatke koji su tamo objavljeni. Iako su ti podaci objavljeni javno na sudskom registru ili na stranicama Fine, to ne znači da su ispunjeni uvjeti u kojima se ti podaci smiju obrađivati bez prethodnog pristanka njihovih vlasnika. Pročitatje Zakon o zaštiti osobnih podataka za više detalja, pa evt. postavite ovdje konkretna pitanja.
     
    O ostalim podacima, ovisno o njihovim izvorima, pretpostavljam da je najbolje obratiti se onome tko je originalni izvor podataka. Primjerice u uvjetima korištenja registra godišnjih financijskih izvještaja Fine stoji da se podaci ne smiju kopirati, drugdje objavljivati, itd.
  7. haha
    snowdrop je reagirao na rubens u Zdravstveno osiguranje studenta   
    To zavisi od potvrde, odnosno od pravila utvrđenih statutom ustanove u kojoj se školujete. Ukoliko je status redovnog studenta prestao činom mirovanja tada od tog dana nemate više pravo biti zdravstveno osigurana kao član po majci i trebali ste se prijaviti u roku od 30 dana u HZZO zbog daljnjeg ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje odnosno utvrđivanja statusa osigurane osobe, ukoliko se mirovanje ne smatra gore navedenim tada i dalje možete biti osigurana preko majke. Treba vidjeti kakvu je potvrdu izdala ustanova i u skladu s time se i primjenjuju pravila iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.
  8. haha
    snowdrop je dobio reakciju od Zex u d.o.o. za tih 10 kn pocetnog kapitala   
    Prvo, to sto se sad moze otvarat nakon izmjena zakona nije d.. nego jednostavno poduzece. Pravna forma mu je zapravo ista kao d.. ali se ne zove tako. Morate također znati da troskovi otvaranja nisu samo tih 10 kn nego na kraju iznose cca 800 kn (javni biljeznik, upis u sudski registar, trebat cete i zig dati izraditi...). Poduzece kasnije mozete dokapitalizirati, kada pređete 20 000 kn onda mozete preci u d.. - to također nosi neke troskove. Ako taj profit ostaje u firmi on Vam nije oporeziv. Ako ste u mirovini i zaposlite se, zamrzavate mirovinu i placate si zdravstveno i dr. ... Mislim da je u Vasem slucaju najbolje da Vasa supruga bude vlasnik i jedini zaposlenik(direktor) a da se Vi tu uopce ne navodite i da dalje primate svoju mirovinu. Doprinosi za jednog zaposlenog mjesecno bi iznosili cca 1500-2000 kn. Isto tako, morate imati na umu da se jednostavno poduzece poprilicno tesko zatvara/likvidira ukoliko posao ne krene ... zapravo, morate cekati blokadu. Iako ovaj model jos nije bas zazivio za ocekivati je da i banke nece biti previse susretljive u davanju bilo kakvih pozajmica poduzecima bez nekog konkretnijeg temeljnog kapitala u pocetku.
  9. Zbunjen
    snowdrop je dobio reakciju od bimbica u razvod i podjela imovine   
    Nakon sto se brak razvede odnosno sud potvrdi taj sporazumni razvod on moze podnijeti zahtjev sudu za smanjenje alimentacije i za to navesti razlog, npr. smanjenje mjesecnih prihoda, povecanje njegovih zivotnih troskova i sl.
  10. haha
    snowdrop je dobio reakciju od Zex u promjena prezimena u "strano" prezime   
    Ne mozete znati dok ne predate zahtjev u maticnom uredu Vaseg prebivalista. O nadleznom maticaru ovisi hoce li usvojiti ili odbaciti Vas zahtjev. Svi zahtjevi se najcesce odobravaju dokle god nisu recimo uvredljivi, nisu u skladu s nekim opcim moralnim normama i sl. U zakonu stoji da osobno ime mora biti u skladu s obicajima sredine etc.,etc., ali recimo u pravilu ne rade problem ako Marko zeli postati Mark i slicne male preinake. U najgorem slucaju potrebna su dva svjedoka koji potvrde da tog Marka cijeli zivot svi zovu Mark. Ne bi bio odobren zahtjev gdje bi recimo Marko htio promijeniti ime u "Isus Krist". Tako da pretpostavljam da se istim nacelom vode i za prezime. Vi imate pravo uzeti i majcino djevojacko prezime (ako ne zelite da Vas prezime povezuje s ocem) ...vj. bi Vam odobrili, ako dostavite neke dokaze, i prezime daljnjeg pretka. Za potpuno izmisljeno strano prezime nisam sigurna. Probajte predati zahtjev tako da sadasnje prezime malo modificirate, to bi prije proslo.
    Zahtjev ce stajati na oglasnoj ploci mjesec dana, ako nitko nema prigovora na vasu promjenu vi dobivate rjesenje taj dan, istekom 30 dana, ako ste izjavili odricanje od prava na zalbu. I tad mozete dobiti novi rodni list (pazite,da se ne sokirate,na njemu ce uvijek pisati ime i prezime pod kojim ste prvi puta upisani - dolje u zabiljeskama ce samo pisati promjena) te s novim rodnim listom vaditi nove dokumente.
    Za avionske karte Vam ne mogu pomoci ali mislim da bi, bas zbog ovakvog nacina evidentiranja promjena u rodnom listu, predocenje istog bilo dovoljno da dokazete svoj identitet prije i poslije promjene.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija