Jump to content

Skywalker007

Korisnik
 • Broj objava

  271
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  15

Sve što je Skywalker007 objavio

 1. Vaš radni vijek bi trebao biti 1/3 od 38 godina tj malo manje od 13 godina. Ako računaju 1 godinu manje za vojsku to je 37 i ako vam priznaju svih 27 sa zavoda trebalo bi biti 10. E sad za skraćivanje radnog vijeka za vojsku i sa zavoda za zapošljavanje vam skraćuju za stvarno vrijeme znači potrebno je oko 10 godina staža, možda i manje čim su vam tražili podatke kada ste bili u vojsci, a vi imate 9 tj. tu ste negdje.
 2. Koje ste godište keoma i koliko imate radnog staža i koliko dana u borbenom sektoru.
 3. Poštovani bitno je koliko imate staža za invalidsku mirovinu. Vaši prijatelji su otišli po meni u mirovinu odmah nakon rata dok su još bili mladi pa taj omjer koji traži mirovinski je bio dobar međutim sada tko želi u invalidsku koliko znam mora imati bar 1/3 staža u radnom vijeku. Invalidska mirovina Uvjeti za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu: postojanje djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti uvjet staža. Djelomični gubitak radne sposobnosti postoji kada kod osiguranika postoji smanjenje radne sposobnosti, a s obzirom na zdravstveno stanje, životn
 4. Slobodno nazovite, jer ja kada sam nazvao uvijek su mi lijepo i kulturno rekli gdje se nalazi predmet. Znači vi dobijete osobe koje imaju uvid u sustav gdje se nalazi vaš predmet. Moguće je da su več poslali u ministarsvo branitelja na reviziju.
 5. Poštovani, najbolje bi bilo da nazovete i provjerite gdje je vaš predmet. Zovete broj ZOSI u mjestu pod koje pripadate jer se događa da ne pozivaju na vještačenje radne sposobnosti i određivanja omjera rat-mir, pa kada daju svoj mišljenje predmet šalju u ministarstvo branitelja koje je revizorno tijelo. Zatim min.branitelja predmet vraća a mirovinski zatim traži od MORH ili MUP rješenje o vašem zvanju. Moj prijatelj cijeli taj postupak do novog rješenja o mirovini čekao oko 11 mjeseci.
 6. Ma i ja sam bio na bolovanju na osnovu PTSP ali nisam dobio 100% i žalio se i opet ništa, uglavnom su me isto slali na komisiju i u invalidsku mirovinu u međuvremenu sam ostvaio uvijet za starosnu mirovinu i odmah sam podnio zahtjev i za starosnom i kada sam dobio rješenje za invalidsku onda sam od iste odustao i čekao rješenje za starosnu.Vidm da vi imate HRVI trajno što znači da vas vjerovatno mući ako dovijete profesionalnu i manji omjer da će te imati manju mirovinu od starosne, ali uvijek postoji mogućnost pogoršavanja stanja i povećanje omjera rat-mir kao i odlazak iz prof u opću nesposo
 7. Poštovani ja sam nakon komisije i rješenja HZMO kojom me šalju u invalidsku mirovinu a koje još nije bilo pravomoćno dao izjavu u HZMO da ne želim ići u invalidsku jer sam 2 tjedna prije stekao uvijete za starosnu mirovinu te sam za istu podnio zahtjev a u koju sam na kraju i otišao. Moguće da se ne može odustati od ovog postupka gdje ste vi na blovanju 12 mjeseci pa vas liječnik poslao. E sad da li ste u državnoj službi ili kod privatnika ali predpostavljam da ste u državnoj ako imate 100% naknadu bolovanja pa bi bilo najbolje da vidite da li se opće možete vratiti na posao tj. da li sad može
 8. Poštovani možete odustati od takve invalidske mirovine u koju vas kao šalje liječnik a u stvari to sebe vi šaljete jer ste liječniku morali potpisati da mu dajete odobrenje da vas šalje na komisiju radne sposobnosti. Naravno možete odustati ako imate uvijet za neku drugu mirovinu recimo prema ZOMO ili Zakona o braniteljima.
 9. Sigurno prema članku 6. zakona o mirovinskom osiguranju DVO i PS ta im je najniža
 10. Trenutno vam je bitno da ste još uvijek u radnom odnosu pa da i staž nešto povečate a komisija bi trebala pogledati vaše sve dijagnoze pa će onda odlučiti. Uglavnom vi ste definitivno za mirovinu i nadam se da će vam dodijeiiti opću nesposobnost da izračun bude za vas što povoljniji. Sretno vam bilo i čuvajte zdravlje.
 11. Poštovani mislim da će te dobiti jedino civilnu invalidsku mirovinu prema ZOMO ako niste pokrenuli upravni postupak za HRVI tj. da se vaša bolest poveže s ratom. U tom postupku komisija određuje uzročno-posljedičnu vezu bolesti s ratom. Čuo sam da će uskoro komisije biti pod ministarstvom branitelja a ne kao dosad pod zdravstvom pa će te imati mogućnosti možda lakše ostvariti braniteljsku invalidsku mirovinu koja je 3x veća od civilne.
 12. Poštovani vi ste svake 2 godine mogli ići na pogoršanje stanja i samim time možda povečati postotak invalidnosti. Pošto je sama invalidnina dosta niska mislim da time ne postižete baš neku veliku novčanu dobit. Koliko pratim u današnje vrijeme je 30% za PTSP vrh koji dosta ljudi nije dohvatilo.
 13. Poštovani kolega, kao prvo da vam pojasnim naš PVB prema zakonu o DVO i PS a to je da vam se uzima najboljih 10 godina za redom i tako vam se za nas računa PVB a ne za cijeli staž. Recimo konkretno za mene je 2000-2009 bio najbolji prosijek godina pa tako i najbolji PVB bez obzira što sam 2018 i 2019 imao najveće plaće. Za nas nema određeno 41 godina staža tj. prema članku 66. ali bi bilo pametno imati taj staž jer postoji mogućnost prebaciivanja u starosnu mirovinu prema ZOMO ali kada budete imali godina starosti. Mi iz policije možemo samo u jednu mirovinu prije 60 godina starosti i to prema
 14. Poštovani BBD, ja sam otišao u mirovinu po čl.6 s preko 40 god. radnog staža. Upravo tako skidaju ti po čl. 9a i još 10% po Kosorici. Ako ideš prema čl. 6 u mirovinu imaš pravo na otpremninu oko 60.000 kn i slijedeće godine dobiješ još povrata poreza oko 6000 kn sve zavisi koje olakšice imaš. Svaka godina rada u policiji ti donosi oko 100 kn veću neto mirovinu. Svakako ti se isplti raditi što duže kao što ti je rekao poštovani Prof. jer ti se najviše isplati starosna mirovina prema zakonu o ZOMO jer nemaš toliko penalizacija kao prema zakonu o DVO i PS. Pretpostavljam da si mlađi ako si u poli
 15. Jučer normalno prošla uplata.
 16. Mi smo dobili odgovor od ministarstva branitelja da je to u nadležnosti MUP, a iz MUP samo dobili da im napišemo u kojem konkretnom upravnom predmetu tražimo tumačenje pravilnika...hahaha kao što sam i rekao veliko ništa
 17. Poštovani za neki približni izračun nove mirovine sada kada ste ostvarili trajno HRVI, poštovanom Profu je potrebno još par informacija u tablici: da li imate već omjer rat-mir, imate li status dragovoljca, ( polazni faktor) ako nemate status dragovoljca da li ste bili pripadnik gardijskih brigada ili specijalne policije, koji je vaš broj dana u borbenom sektoru i koji ste čin imali kada ste otišli u mirovinu.
 18. ZAKON O HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI Članak 32. (1) Kod izračuna invalidske mirovine hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata polazni faktor je 1,50. (2) Kod izračuna invalidske mirovine hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme obrane suvereniteta Republike Hrvatske i invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata polazni faktor je 1,85.
 19. Poštovani, novo psiholoko testiranje neće osporavati njegove ranije dijagnoze, nego se utvrđuje trenutno stanje radi daljnjeg liječenja. Koliko sam shvatio vaš otac ima stalnu invalidnost 20% na osnovu PTSP pa je onda vjerovatno u braniteljskoj invalidskoj mirovini. Povećavanje postotka invalidnosti neće mu nešto drastično povećati invalidninu ako za sumanuti poremećaj može dobiti recimo još 20 % jer postotak invalidnosti nikako ne povećava iznos mirovine. Najveće povečanje u invalidskoj mirovini se dobije kada vam komisija odredi radnu nesposobnost s profesionalne na opću nesposobnost.
 20. I ovih 0.8 na profesonalnu nesposobnost je 20% manja mirovina tako da većina ne dobije ni osnovicu 2550 nažalost.
 21. Poštovani gmail, postotak invalidnosti vam nije parametar za određivanje mirovine. Kao što ste rekli imate 40%rat i 60 mir, opća nesposobnost e sad veliku ulogu vam ima PVB za civilni dio kao i staž, a čin i koeficijent 1.5 za vojni dio. Imam par kolega koji imaju 50:50 opći oko 26 staža, ali imaju puno pridodanog staža i otišli su 2008. u mirovinu pa imaju oko 3600 kn, pa sam mišljenja da su vam dobro izračunali.
 22. Pravilnika nigdje nema i pokušavam doći do njega ali bezuspješno, jer i mene to čeka.
 23. "Pravilnik o odnosu policijskih zvanja prema činovima pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske radi utvrđivanja vrijednosnog boda" broj pravilnika je 511-01-152-48743/3-2015. iz 06.07.2015. Poštovani all or, "Pravilnik o odnosu policijskih zvanja prema činovima pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske radi utvrđivanja vrijednosnog boda" broj pravilnika je 511-01-152-48743/3-2015. iz 06.07.2015. sigurno postoji ali samo u MUP Zagreb jer mi se javilo par kolega koji su sada nedavno dobili rješenja u kojima je baš tako navedeno znači 4 puta sam gledao dok sam prepisivao broj . I
 24. Ako je izračun bio prema ZOHB 4715 kn a prema ZOMO 5870 kn onda bi joj PVB bio oko 1.5370. Ova velika razlika između ZOHB i ZOMO je tolika jer ima samo 97 dana tj. samo 2% povećanja a ukupno je moguće do 40% s preko 1441 dana 30% i statusom dragovoljca još 10%, tada bi joj mirovina prema ZOHB iznosila malo više od 6470 kn.
 25. Poštovani Orao, koliko znam do unazad par godina koristio se jedan pravilnik iz 2012. godine međutim kolega mi je rekao da sad ima i noviji "Pravilnik o odnosu policijskih zvanja prema činovima pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske radi utvrđivanja vrijednosnog boda" broj pravilnika je 511-01-152-48743/3-2015. iz 06.07.2015. Pokušao sam ga pronaći ali ga nema nigdje u Narodnim novinama, pa ako netko od članova Legalisa ima neka objavi da proslijedimo ljudima kojima je potrebno za ostvarivanje mirovina tj. u ovom slučaju pisanja žalbe. Uglavnom taj pravilnik se spominje u više navrata i
×
×
 • Napravi novi...