Jump to content

Rasprava


ledena_kisa

Preporučene objave

Imam jedno možda banalno pitanje. Međutim, nisam našao temu gdje bi to bilo primjetno postaviti, pa otvaram ovu.

Termin - Rasprava. U aktualnom ZKP-u postoji termin isključivo i jedino koji kaže - rasprava. Ne postoji "glavna rasprava". Zašto suci i državni odvjetnici koriste termin glavna rasprava i koliko je to loše? Suci u obrazloženjima presuda pišu "... Na glavnoj raspravi izveden je dokaz..", dok državni odvjetnici, primjerice, pišu u optužnom aktu ; " na glavnoj raspravi planiram izvesti sljedeće dokaze"

 

Koliki je stupanj problematičnosti kada pišu termin glavna rasprava, a to je nešto što ZKP uopće ne poznaje? Dakle, ZKP/08 poznaje raspravu. Nije li takva greška identična onoj kada građani laici zovu suca istrage istražnim sucem. Prije ZKP/08 postojao je istražni sudac, a sada imamo suca istrage. Isto tako postojala je glavna rasprava, a sada imamo raspravu. Zašto se tog termina dužnosnici ne odriču iako je to očekivano. Napominjem, radi se o slučajevima koji su obuhvaćeni novim zakonom i bez iznimke taj termin koriste i niži i viši sudovi, kao i odvjetništva, naravno ne svi, ali primjetni uzorak.

Hvala na mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako - višedesetljetna navika.

Inače, razlog zašto je aktualni ZKP maknuo prefiks "glavna" jest stoga što u aktualnom ZKP-u više nema mogućnosti održavanja rasprave pred višim sudom. U ranijim ZKP-ovima takva mogućnost je postojala, zato je bila potrebna distinkcija između "glavne" rasprave (one pred prvostupanjskim sudom) i "druge" rasprave (pred višim sudovima). Takva mogućnost je vrlo, vrlo rijetko korištena, a i kada je korištena, bilo je žešćih flopova (u jednom predmetu VSRH je odlučio održati raspravu, a onda zaboravio javno objaviti presudu, pa je samo zbog toga "pala").

Za razliku od ZKP-a, ZPP i dalje ima ovu distinkciju (glavna - "druga" rasprava).

Kako stvari izgledaju iz današnje perspektive, idućom sveobuhvatnom novelom ZKP-a izvjestan je povratak na "staro", no tko zna koja će politička opcija biti na vlasti i kako će razmišljati te najvažnije - koje će ljude uključiti u proceduru izrade zakona, jer trenutni ZKP, izrađen po principu "copy-paste" pokazao se kao promašaj, i to, usudio bih se reći, kao jedan od najvećih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija