Jump to content

Osuđenik ne može platiti


macak_15

Preporučene objave

Što ako osoba koja je izgubila privatnu tužbu u postupku za klevetu jednostavno nema odakle platiti: nema imovine, nema primanja (barem ne preko računa). Na koji način se strana koje je dobila spor može namiriti, odnosno dobiti presuđenu svotu, troškove odvjetnika i troškove privatne tužbe, tako da traži ovrhu ili na neki drugi način? Ima li kakvih drugih posljedica za osobu kojoj je izgubila privatnu tužbu, recimo da joj se zamijeni dug zatvorom ili nešto drugo?

Pitam jer sam se zaletio i dao zahtjev osobi da ne tuži jer nema šanse da se ikad namiri, da će samo imati troškove i da će za 10 godina to ionako ići u zastaru.

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije baš tako, jer se rokovi zastare mogu prekidati i počinjati teći iznova, tako da Vas ta osoba može ovršiti i kad budete u mirovini. Nije izvjesno da bi Vas netko tako dugo čekao, ali ako se jako naljuti, moguće je. Tim više, ako budete osuđeni za klevetu ili uvredu, na temelju te osude oštećenik može tražiti naknadu štete zbog povrede prava osobnosti zbog klevete, ako da trošak može biti i veći, dok Vas u kaznenom postupku po privatnoj tužbi sud osuđuje na novčanu kaznu koja ide u državni proračun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ali što ako osuđenik dobije neku kaznu u kaznenom postupku po privatnoj tužbi, ne znam koliko, recimo tisuću Eura i jednostavno ne plati novčanu kaznu pet godina ili deset godina. Što će se dogoditi, ići će u zatvor ili će dobiti ovrhu? 

Evo imam tu primjer starije osobe koja je dobila 800kn za platiti za troškove suđenja i nije se dogodilo ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobit će ovrhu, neće mu se novčana kazna zamijeniti kaznom zatvora, ona će se pokušati prisilno naplatiti s računa u roku 3 mjeseca, ako to ne bude bilo moguće, tada će mu se novčana kazna zamijeniti za rad za opće dobro, a ako ne bude izvršavao rad za opće dobro, tada mu se može zamijeniti za zatvor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija