Jump to content

fuzionisanje - pripajanje


anonimno

Preporučene objave

Tijekom 2005. firma u kojoj radim je bila na spisku za likvidaciju. Početkom 2006. pripojena je drugoj, mada su nam poslodavci to prikazali kao fuzionisanje. Novi poslodavad i moja firma kao poslovna jedinica sklopili su sa nama (radnicima) ugovor o radu. Sve do danas plaća nam je umanjena na zagarantovani lični dohodak. Isprika je da ne ispunjavamo planske veličine. Prethodni tjedan dobili smo upozorenje pred otkaz jer ne ispunjavamo postavljene planove. Moramo se očitovati u roku od 5 dana. O nama će se izjasniti i sindikat (organizacija nije konstituisana) i nakon toga sledi nam otkaz. Šta da radimo?

Vraćam se na ugovor o radu. U preambularnom dijelu stoji da je u skladu sa Zakonom o radu, statutom nove firme i pojedinačnom kolektivnom ugovoru poslovne jedinice. Čini mi se da ovdje ima elemenata za tužbu. Da li sam u pravu? Kako da se zaštitimo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno govoreći i mene nervira ekavica. Umijem ja i ijekavicu. Sticajem živim medju ekavičarima. A postupaju prema nama ovako jer smo hrvati. G. Mrljavac znam da se razumijete u ovu temu. Sindikata nema. Prijedlog sam im dala u očitovanju na upozorenje za otkaz o radu. Sticajem okolnosti ja radim na neodredjeno vrijeme i imam 28 g. radnog staža, a prijedlog je moj da me proglase tehnološkim viškom. Da li sam u pravu. Hrvatica preko Drine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sam ja na Vašem mjestu ostao bih raditi do kraja. Možda Vam ponude dobru otpremninu, ako ne radite do kraja.

:mig: Na kraju krajeva imate već 28 godina staža i ako odete teško ćete opet naći novi posao jer sada primaju u radni odnost mlađe ambiciozne osobe, a ne one koji kad su i u pravu i kad nisu u pravu prigovaraju. Proučite dobro Zakon o radu.

 

Evo link:

 

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zakon_o_radu.asp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na utrošenom vremenu. Primjećujem da nas koji imamo 28 godina radnog staža ne samo Vi, već i mnogi koji traže zaposlenike svrstavaju u neambiciozne. E samnom je drugačiji slučaj. Moja životna deviza je: usavršavati se dok sam živa. Ja g. Mrljavac studiram i pri kraju sam studija na Ekonomskom sveučilištu. Medjutim, da ne odem u drugu sferu kako bih pisala o sebi. Postavila sam pitanje: Fuzionisanje - pripajanje, i kako je moguće u upozorenju o otkazu o radu primenjivati kolektivni ugovor pripojenog subjekta kad on nema više te ingerencije. Inače slažem se ja sa Vama u mnogo čemu, posebno o pregledu Zakona o radu. Pogledala sam ja Zakon o radu R Srbije mnogo puta. Ali ovo što tražim nema. Moram navesti, da Zakon u članku 180. definiše otkaz o radu i veza članak 179. stav 1. koji definiše da Poslodavac može dati otkaz kada radnik ne ispunjava planom utvrđene veličine. Da bih bila jasnija u pitanju su poslovne obaveze iz sfere osiguranja. S obzirom da je R Srbija u tranziciji mnoge firme su prodavane, nalaze se u stečajnom postupku kao i one koje više ne postoje, pa ovako na sav glas KAKO OSIGURATI NEKI PRAVNI SUBJEKT? Znači, trebalo bi se prilagoditi nametnutoj situaciji, a ne jednostavno uručiti upozorenje o otkazu jer se ne ispunjavaju radne obaveze. Pa na kraju, nisam ja kriva što je situacija ovakva. Moj pokojni djed bi rekao: Viša sila. E, pa ja zbog te više sile trebam da ispaštam. A nisam neradnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali bi proučiti ZTD Zakon o trgovačkim društvima, ne znam koji je točan naziv zakona u Srbiji, nadalje AKT o pripajanju ili čemu već koji mora biti dostupan predstavnicima sindikata i u kojem ćete točno vidjeti pod kojim uvjetima vas preuzima novo poduzeće i koja su vam prava zagarantirana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija