Jump to content

Ovrha i bračna imovina - molim hitno


delta

Preporučene objave

Moja teta i njen suprug suvlasnici su stana pola-pola kojeg su stekli u braku. Teta je smještena u domu, a tetak koji je ostao sam živjeti u stanu postao je žrtva prijevare putem 060 linija s posebnim tarifama i dužan je T-comu iznos od 250.000,00kn. T-com prijeti ovrhom stana, i tek što nisu započeli postupak utuženja protiv tetka. Premda policija vodi istragu, T-com smatra da je tetak dužan njijma isplatit taj dug, a tetak neka onda namiruje štetu od nepoznatih počinitelja. Molim hitno za savjet što je najpametnije uraditi u ovoj situaciji da se spriječi ovrha nad stanom: da li pomaže ako tetak daruje svoju polovicu stana teti koja nije uopće bila prisutna u stanu za cijelo to vrijeme i nije odgovorna, a tel. linija je glasila na tetka? Ili ako tetak pri tome sebi ostavi pravo doživotnog uživanja ili ako daju pravo doživotnog uživanja stana nekome od rodbine? Da li u tom slučaju ta osoba mora živjeti u njihovom stanu? Sada su oboje smješteni u istom domu jer se više ne mogu brinuti za sebe. Po kojoj to logici u ovoj državi star i bolestan čovjek koji je okrutno prevaren i opljačkan još mora na kraju namiriti štetu iz svog džepa koju su prouzročili beskrupulozni kriminalci, ostati pod stare dane bez krova nad glavom i bez sredstava za egzistenciju - jer će mu sjesti i na mirovinu, ako već ne na stan? Kakvo smo to mi društvo? Pogledajte prilog o ovom slučaju na 1.programu HTVa u emisiji Treća dob u srijedu 6.12.06. u 11.05

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost, cinjenica je da Vas tetak nije jedini koji se "nasanjkao" na taj nacin. Doduse, iznos je zaista neobicno visok, a postavlja se mnogo otvorenih pitanja, poput, "Zar nije provjerio koliko to kosta ...", "Zasto nije pitao ... " ... a automat/racunalo, brojac sekundi, minuta ili impulsa lijepo samo zaracunava potroseno vrijeme po cijeni po kojoj je ugovorena 060 linija za korisnike.

 

Pretpostavljam da imate ispis brojeva koji su pozivani sa tog nesretnog tel. broja; medjutim, uvidom u isti vjerojatno necete naci nista sto bi upucivalio na podbrojeve tipa Kajmanskih otoka ....

 

Imate par mogucnosti, medjutim, kako god okrenete, ne valja.

 

Ne znam koliko vrijedi imovina Vaseg tetka, medjutim, cinjenica je, ako ista glasi u 1/2 na njega, samo na nju moze T-COM ici ovrhom.

 

Prigovorima na ovrhu uci cete u parnicu. S obzirom da pozivi brojeva T-Comu sluze kao dokaz, vrlo cete tesko po tom pitanju nesto napraviti. Isto tako, morate biti svjesni, s obzirom na visinu duga, ucestvovanje odvjetnika na tim parnicama je vrlo skupo ....

 

U novije vrijeme, da stvar bude gora, T-Com je uveo uslugu kojom mozete ograniciti potrosnju po telefonskom racunu, odnosno, sprijeciti pozivanje nezeljenih telefonskih brojeva, sto Vam dodatno nikako ne ide u prilog.

 

U slucaju da rijesite problem stana, kao nekretnine, na neki eventualno moguci nepobojan nacin, ostaje ovrha na mirovinu Vaseg tetka, s time da ce se tu svakako trebati izboriti za pravo da ovrhom idu samo na 1/3 mirovine.

 

Ukoliko ste vec (odnosno Vas tetak) obavijesteni sluzbenim putem, pod prijetnjom tuzbe i ovrhe, da treba podmiriti taj dug u tom roku ... tada radnje oko prijenosa imovine T-Com moze pobijati u daljnjem postupku, cak Vas (ne Vas, nego Vaseg tetka) moze tuziti zbog izvrsenih radnji a sve u cilju namjernog izbjegavanja podmirenja obaveze ....

 

Osobno mislim da, ako Vas tetak ne moze sam, da svakako Vi posjetite i to odmah, odvjetnika sa kojim se mozete najprije samo konzultirati. Medjutim, s obzirom na iznos duga, odvjetnicki troskovi bi u ovom slucaju zaista mogli biti vrlo visoki, pa da ne ponovite neke greske, prvo pitajte koliko ce kostati njegove usluge, te da li Vam uistinu moze pomoci da se izvucete iz ove prilicno nezahvalne situacije.

 

Jedno od rjesenja jest moguce, ako niste jos primili nikakvu sluzbenu obavijest (sa povratnicom, od odvjetnika ili sl.) od T-Coma, da se izvrsi prijenos tetkovog dijela nekretnine, ali morate biti svjesni da ce T-Com pobijati takvu radnju.

 

Da li ste vec nekog kontaktirali u T--Comu u smislu nekog moguceg rjesenja, koje bi bilo prihvatljivo, a da oni ne idu dalje sa postupkom tuzbe i ovrhe ? (Osim naravno, cjelokupne isplate duga ...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tetak još nije primio takvu obavijest od T-Coma. Ovaj mjesec će rješavati njegovu žalbu Povjerenstvu T-coma koju će po riječima mr. Zorana Vujovića iz udruge Potrošač odbiti, a iza toga stvar ide u njihovu pravnu službu koja pokreće postupak namirenja duga. Dakle do danas još nije pravna služba T-Coma nešto poduzela, slane su samo regularne opomene. Inače račun je tako visok jer se odnosi na 4 uzastopna mjeseca i to 4.,5., 6. i 7 mjesec 2006, nakon čega su tetku iskopčali telefon u 8. mjesecu u jednom smjeru, a na kraju 9. mjeseca trajno. Tetak je u tom periodu angažirao njegovateljicu koju je našao preko oglasa, jer je teško pokretan i uz to i nagluh.

Ona je vodila brigu o plaćanju svih režija, pa ispada da on nije ni znao za te račune. Protiv te osobe je podignuta prijava u policiji. Cijela stvar se otkrila nakon što je tetak završio u bolnici krajem 10. mjeseca. Po ispisu koji smo uspjeli dobiti samo za 7. mjesec vidi se da su zvani 060 brojevi neprestano po 10, 12 i više sati svaki dan što je fizički neizvodljivo za starog i bolesnog čovjeka. Radi se najviše o tzv. sexi linijama, s time da na jedan broj otpada najveći iznos novca, a ostali su vjerojatno zvani samo da se zamagli situacija. S T-Comom smo kontaktirali u smislu da tetak pristaje platiti tzv. neosporni dio duga, odnosno koliko je i inače normalno trošio na telefon svaki mjesec, bez poziva spram 060 linija. No bojim se da to neće puno pomoći. Teta i tetak imaju jedno dijete - kćer kojoj je uslijed uševne bolesti oduzeta poslovna sposobnost i koja je trajno smještena u ustanovi (već duže vrijeme, nije bila prisutna u stanu za vrijeme nastanka duga). Da li je u ovom slučaju povoljnije ako bi tetak svoju polovinu stana darovao kćeri?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ce se svi sloziti samnom da vremena za konkretne korake ima sve manje.

 

Po Vasoj prici ispada da je njegovateljica, ili tzv. "njegovateljica", uzrok nevolja.

 

Tetkova rijec protiv njezine. Ako ste u pravu sa svojim sumnjama, velika je vjerojatnost da je ta "njegovateljica" napravila slicnu stvar (mozda u manjem opsegu) kod nekog drugog. TV-emisija koja ce ici, a koju ste najavili, ne ide Vam u prilog istrage ukoliko ce ona ("njegovateljica") biti spomenuta u tom kontekstu.

 

Kada biste uspjeli saznati da se jos netko nasao sa tom istom osobom u takvoj situaciji, imali biste podlogu za itekako osnovanu sumnju.

 

Nekretnine moze pokusati Vas tetak prenijeti na kcer, ali morate biti svjesni da ce odvjetnici T-Coma pobijati takav prijenos.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija