Jump to content

Kupnja zemlje u suvlasnickoj zajednici


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav. Imam jedan problem na koji nailazim oprecne odgovore. Radi se o slijedecem, zelim kupiti zemlju za izgradnju kuce. Ta zemlja je po pola u suvlasnickoj zajednici osoba A i B. Osobe A i B su medjusobno podijelili zemlju i tocno znaju stoje cije, ali to nigdje ne pise. Cestica je sa oko 2/3 u gradjevinskoj zoni, ali je dio osobe A 100% u gradjevinskoj zoni, a osobe B 50%. Ja bih kupio zemlju od osobe B, ali bih zelio da kupim cesticu 1/1 a ne dio u suvlasnickoj zajednici. Zemljiste se u katastru vodi kao oranica. Kada sam trazio kako bi se to izvelo naisao sam na dva odgovora.

Prvi odgovor je da buduci da zemljiste kupujem za gradnju da je jedini nacin da se izvrsi podjela je ishoditi lokacijsku dozvolu za objekt na osnovi koje se provede parcelizacija iz cega se dobije cestica zemlje koja dobija novi z.k. ulozak i 1/1 je u vlasnistvu osobe B od koje kupim cesticu 1/1.

Drugi odgovor je da se radi o najobicnijem razvrgavanju suvlasnistva (diobi) koja se rijesi na nain da osobe A i B uzmu ovlastenog geometra i naprave diobeni prijedlog i potpisu diobeni ugovor na osnovu kojega na opcinskom sudu provedu razvrgavanje suvlasnistva i svaki od njih dobije po jednu parcelu od kojih ja kupim jednu.

Dakle moja je dvojba sto od ovoga napraviti.

Da stvar bude kompliciranija, ali mozda ovo dalje prelazi okvire ovog foruma, osoba A je vec dio "svoje" parcele prodala osobi "C" i ta je osoba upisana u katastar i ta je osoba pokusala i upis dijela u gruntovnicu, ali iz nekog razloga na vlasnickom listu pise da je upis odbijen.

Svi savjeti su dobrodosli. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi odgovor je ispravan. Da bi sve bilo kako treba, prvo se ishodi lokacijska dozvola, temeljem koje se vrši parcelacija. kad se formiraju nove čestice, suvlasnici ugovorno razvrgavaju suvlasništvo i to se provodi na sudu. onda "imate što kupiti", tj. prodavatelj će biti uknjižen 1/1 na zemljište koje vas zanima, pa ćete temeljem jednostavnog kupoprodajnog ugovora steći mogućnost da se po kupnji i uknjižite u zemljišnu knjigu kao vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podjela se može napraviti i bez lokacijske dozvole. Znači, ovo drugo. Geometar premjeri, napravi elaborat koji po službenoj dužnosti šalje u zemljišnoknjižnii odjel (gruntovnicu). Ali time je riješena samo posjedovnica. Za vlastovnicu treba napraviti diobni ugovor (obavezno), a potom tražiti razvrgnuće suvlasništva (sporazum i suglasnost). Dovoljno je ovjeriti samo suglasnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije točno. Parcelacija je unutar granica građevinskog područja moguća samo temeljem pravomoćne lokacijske dozvole (izmjene Zakona o prostornom uređenju, NN 100/04). Po izradi elaborata geodet mora kod tijela koje je izdalo lokacijsku dozvolu po pečat da je elaborat izrađen u skladu s grafičkim prilogom iz lokacijske dozvole. Bez tog pečata katastar ne smije provesti promjenu iz prijavnog lista. Što ja znam-možda se ponegdje radi drugačije, ali to ne znači i da je to ispravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Nije točno. Parcelacija je unutar granica građevinskog područja moguća samo temeljem pravomoćne lokacijske dozvole (izmjene Zakona o prostornom uređenju, NN 100/04). Po izradi elaborata geodet mora kod tijela koje je izdalo lokacijsku dozvolu po pečat da je elaborat izrađen u skladu s grafičkim prilogom iz lokacijske dozvole.

Slazem se, da je ovo ispravno jer samo na temelju pravomočne lokacijske dozvole moze ovlasteni geodet napraviti parcelaciju. Sve ostalo je povijest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija