Jump to content

kamate na eure


anonimno

Preporučene objave

Samo da se nadovežem. Iz koje godine su računi? U svakom slučaju, kako kaže prethodni post, traže se kamate koje obračunava banka kod koje dužnik ima glavni račun na štedne uloge po vidjenju.

Međutim, nešto se mijenjalo, a nije još zaživjelo u sudskoj praksi, jer postoje nedoumice, a to je da se i na strane tražbine može primjenjivati kamatna stopa kao i za domaće.

Baš je nedavno izašao jedan članak o tome.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o računima iz 2005. godine. to baš nije dobro za ovrhovoditelja,pogotovo jer su kamate kod njih veće. A što je sa primjenom stranog prava u vezi kamata-s tim ne mogu ništa iako zrs upućuje na strano pravo?sva sam sretna da napokon netko zna odgovoriti, vjerujte mi ni javni bilježnik nije bio siguran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, ako je iz 2005. godine, mogu reći da smo imali takav slučaj. E sad, moj praktični prijedlog: mi smo slali u banku gdje je ovršenik imao glavni račun da nam napišu kako idu kamate i sve oko takvog prijedloga za ovrhu što je potrebno. Na kraju smo stavili da kamate idu po štednim ulozima po vidjenju. To je naravno toliko mizerna stopa, ali dobro...

E sad, sve je to lijepo prošlo, jer tako treba biti, međutim, išao je prigovor ovršenika pa je sve lijepo prešlo u parnicu, a na kraju je sutkinja zatražila da se očitujemo po stranom pravu ( u ovom slučaju je bilo to talijansko) kako se kod njih naplaćuju kamate pa je presudila po tom talijanskom zakonu, što je bilo povoljnije za ovrhovoditelja.

Ali, u svakom slučaju, nećete pogriješiti ako stavite na štedne uloge po vidjenju.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vjerovnik strana osoba, pretpostavljam da je ona isporučila određenu robu hrvatskom dužniku te će se u tom slučaju, primjenom čl. 20 (ak se dobro sjećam) ZRS-a kao materijalno pravo primjenjivati pravo države u kojoj sjedište ima ona strana koja je je prodavaoc pokretnih stvari. Taj članak uglavnom rješava slično odredbama Rimske konvencije koja koristi pojam "najuže veze"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija