Jump to content

probna vozacka


anonimno

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...

Da ne otvaram novu temu... Zanima me kolika je maximalna snaga motora koju moze imati automobil mladog vozaca? Ukoliko mladi vozac kupi jaci auto od propisanog, da li moze proci svu potrebnu administraciju vezanu za registriranje auta, tj. da li auto moze glasiti na njega? Kakve su uopce kazne za takav prekrsaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 221.

 

(1) Osoba koja je položila vozački ispit i dobila vozačku dozvolu za M, A1, A, B, ili C1 kategoriju vozila ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat, niti tim vozilom smije vući priključno vozilo, a niti organizirano prevoziti djecu.

 

(2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.

 

(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za A kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom čija snaga motora prelazi 25 kW.

 

(4) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati vozilom u prometu na cesti u vremenu od 23.00 sati do 5.00 sati osim ako je s njim u vozilu osoba starija od 25 godina kojoj nije izricana zaštitna mjera ili mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

 

(5) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila vozački ispit i dobila vozačku dozvolu bilo koje kategorije vozila, osim za kategoriju M mora u razdoblju od 6 do 24 mjeseca svladati program sigurne vožnje. Program sigurne vožnje obavlja se u centru sigurne vožnje.

 

(6) Program sigurne vožnje sadrži vježbe sigurne vožnje i grupnu radionicu o sigurnosti cestovnog prometa i psihosocijalnim odnosima među sudionicima cestovnog prometa. Program, provedbu programa te potreban broj centara sigurne vožnje propisuje ministar nadležan za unutarnje poslove.

 

(7) Osobi iz stavka 1. ovoga članka koja u roku od 24 mjeseca ne položi program sigurne vožnje rok iz stavka 1. ovoga Zakona produžava se još na godinu dana. Ukoliko ni u novom roku ne položi program sigurne vožnje prestaje joj vrijediti vozačka dozvola.

 

(8) Vozači vozila kojima se obavlja javni prijevoz putnika (autobusa), vozači vozila kojima se prevoze opasne tvari, vozači vozila koji upravljaju vozilima s pravom prednosti prolaska, odnosno s vozilima koja mogu ostvarivati pravo prednosti prolaska (članci 149., 150. i 151.) i instruktori vožnje koji osposobljavaju kandidate za vozače moraju proći program sigurne vožnje u roku od pet godina od početka primjene programa sigurne vožnje.

 

(9) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji prekorači brzinu iz stavka 1. ovoga članka bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu, vozač koji vozilom vuče priključno vozilo, koji organizirano prevozi djecu te vozač koji upravlja vozilom čija snaga motora prelazi limite iz stavka 3. ovoga članka ili upravlja vozilom suprotno odredbi stavka 4. ovoga članka i izreći će mu se jedan negativan bod.

 

 

evo, odgovori na sva pitanja nalaze vam se ovdje..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Odobno držim da članak baš i nije najjasnije sročen, poseobno što se tiče stavka 4.

 

Premisa - čl. 221 st. 4

"Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati vozilom u prometu na cesti u vremenu od 23.00 sati do 5.00 sati ..."

 

Premisa

Osoba iz stavka 1. je: "Osoba koja je položila vozački ispit i dobila vozačku dozvolu za M, A1, A, B, ili C1"

 

Konkluzija

Sve osobe koje su oložile vozački ispit i dobile vozačku dozvolu za M, A1, A, B, ili C1 zauvijek ne smiju upravljati vozilom u prometu na cesti u vremenu od 23.00 sati do 5.00 sati

 

 

Stavak 4. trebao bi glasiti:

 

"(4) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvoleupravljati vozilom u prometu na cesti u vremenu od 23.00 sati do 5.00 sati osim ako je s njim u vozilu osoba starija od 25 godina kojoj nije izricana zaštitna mjera ili mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih se baš složil s time jer se prije opisuje na koji rok se izdaje vozačka dozvola tim osobama, pa je jasno da se to odnosi na rok od 2god od dana izdavanja.

Ali zar nisi primjetio u st.4. nešto drugo - "...ako se s njome u vozilu ne nalazi osoba straije od 25god i kojoj nije izricana bla bla bla ...". Nigdje ne piše "... ako se s njome u vozilu ne nalazi VOZAČ strariji od 25god. ..." Zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija