Jump to content

strana ostavština


anonimno

Preporučene objave

Imam pitanje vezano za nasljedstvo u Kanadi.Stric mi je nedavno preminuo u Kanadi,a kao zakonite nasljednike kuće i novca koji je ostao iza njega na računu imenovao je mene i muža koji živimo u Hrvatskoj.Međutim prije smrti,pošto nije imao nikoga menovao je neke ljude iz Kanade za skrbnike(oni su imali zakonito pravo da dižu novce sa njegova računa dok je on bio živ i da plačaju od toga režije, da ga voze u bolnicu i brinu se za njega a to sve od njegove mirovine i novaca na računu a poslije smrti oni su zaduženi za prodaju kuće)Međutim on je njima u oporuci ostavio pokretne stvari a nama novac na računu i novac od prodaje kuće.No oni nisu zadovoljni sa zakonskim minimumom koji im pripada po Kanadskom zakonu-a to je 5% od ukupne sume novca-jer su se skrbili za njega pa su sad uložili žalbu na ostavštinu te traže još 18000$ uz još tih 5% što im pripada po zakonu.Ta je žalba sad na sudu u Kanadi,a mene zanima koja su naša zakonska prava,dali se mi možemo kao zakoniti nasljednici žaliti na taj njihov pretjerani zahtjev ili smo nemoćni? I kakva su naša prava jer smo mi ipak jedini navedeni u oporuci,a oni se žele dočepati novaca koji im ne pripada.Oni su nama onemogučili svaki kontakt sa stricem zadnjih mjesec dana prije njegove smrti, a uz to lažno su naveli podatke kako su se skrbili za njega,a mi pouzdano znamo ,jer smo s njim telefonski razovarali da su mu oni samo pomagali u prijevozu do bolnice i to na njegov trošak.Zanima me dali nam možete dati bilo kakav pravni savjet za naš slučaj.Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba vidjeti preko Ministarstva vanjskih poslova kakva je pravna regulativa RH sa Kanadom. Koliko su nas učili na fakultetu, postoje dvije varijante:

strani sud primjenjuje hrvatsko pravo (ako postoji uzajamnost), ili strani sud primjenjuje svoje pravo, ali na temelju obiteljske izvjesnice (popisa nasljednika) koje dostavlja Ministarstvo pravosuđa RH. Isto tako stranac može ostvarivati u RH pravo na nasljedstvo po svom (stranom) zakonu, ako se to ne protivi pravnom poretku RH. Uglavnom, preko Ministarstva vanjskih poslova do daljnjih informacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija