Jump to content

Mrljavac ili netko tko...


agnez

Preporučene objave

Na prvostupanjskoj komisiji dobijem 20% i drugostupanjska isto potvrdi na osnovi dijagnoze

ptsp chr-f43.1.A dijagnozu F62.0 uopce ne

uvazavaju.Koliko sam upućen ona je od 40-60%.

Možda zato.Žalio sam se ali uopće se na to

nisu osvrtali.Što činiti,još nisam stekao status za

stalno.Da li ići na procjenu radne sposobnosti ili

čekati hoće li gazde možna uvažiti dijagnozu. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je privremeno rješenje još barem dvije godine ćete morati ići na komisiju za stjecanje statusa HRVI sa stalnim rješenjem, a do tada se liječite isto kao i do sada. Na osnovi samo dijagnoze F 43.1 ili F 62.0 ne možete znati koliko će Vam mirovinsko piznati vojni-civilni dio ili profesionalnu ili opću nesposobnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi je drugo rjesenje,znaci trbebalo bi jos jednu

godinu da dobijem stalni status.

Ali nije pitanje bilo koliko ce mi priznati civilno-vojno

nego zasto mi ne priznaju dijagnozu f62.0 koja

nosi invalidnost hrvi od 40 do 60 posto.

Mislim ako je vec imam da ne bi smio dobiti na

komisiji za hrvi ispod 40%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. U mirovinu možete i sa privremenim statusom HRVI, a bolje je i požuriti jer Zakon se mijenja i neke se stvari zaboravljaju. Još bolje ako imate drugostupanjsko rješenje iako privremeno. Ovisi dalje o ratnom putu, vremenu u ratu, kada ste e počeli liječiti itd. a sve ne nabrajam, a i o vještaku jer nemaju svi isti kriterij.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mjenja se za sada zvanično ni jedan,ali.......

 

Moja mater je bila dobila tamo neku invalidninu

za moga "nestaloga"brata.Na papirima je pisalo

trajna prava.Onda se promijenila vlast pa su joj to više nego prepolovili.

Pita ona mene kako ako su to "trajna prava".

Nisam znao sto da joj kazem pametnije nego da

su to trajna prava ,ali samo dok traju.

A buraz,on je jos "nestao"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na obiteljsku mirovinu

Članak 24.

Članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata čija je smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem, odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta Republike Hrvatske imaju pravo na obiteljsku mirovinu prema ovom Zakonu.

Članak 25.

Pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje se pod uvjetom i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju ako nije ovim Zakonom drukčije određeno.

Članak 26.

(1) Iznos obiteljske mirovine članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske izračunava se tako da se osobni bodovi pomnože s odgovarajućim mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine na dan ostvarivanja prava na mirovinu.

(2) Vrijednosni bod utvrđuje se na temelju pripadajuće osnovice za čin i ustrojbeno mjesto hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz članka 20. ovoga Zakona, tako da se osnovica utvrđena za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za tu kalendarsku godinu.

(3) Osobni bod za određivanje mirovine dobiva se tako da se vrijednosni bod iz članka 16. ovoga Zakona pomnoži s polaznim faktorom i mirovinskim stažem od 40 godina.

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

obiteljske mirovine iza smrti osiguranika hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Polazni faktor 1,90 je kod izračuna:

obiteljske mirovine iza smrti osiguranika hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata, te dragovoljca iz Domovinskog rata.

Mirovina se određuje na temelju osobnih bodova povećanih za 45%.

(4) Do stjecanja prava na obiteljsku mirovinu sukladno odredbama ovoga Zakona udovici (udovcu) pripada novčana naknada zbog nezaposlenosti.

Članak 27.

Iznos obiteljske mirovine članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske koji je bio korisnik invalidske mirovine priznate prema ovom Zakonu ili odgovarajućim ranijim zakonima određuje se primjenom osobnog boda umrlog korisnika mirovine uz primjenu mirovinskog faktora iz članka 28. ovoga Zakona.

Članak 28.

Mirovinski faktor iznosi za obiteljsku mirovinu: – koja pripada bračnom drugu i djetetu, ili samo

djetetu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata 1,0

– koja pripada samo za oba roditelja 1,0

– koja pripada samo bračnom drugu, odnosno

samo jednom roditelju 0,8

– za svako dijete povećava se za 0,1.

 

Članak 29.

(1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka pravo na mirovinu stječu bez obzira na godine života, ako kod njih nastane opća nesposobnost za rad prije ispunjenja uvjeta iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Djeca, posvojenici i pastorčad smrtno stradaloga hrvat¬skog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako su nezaposlena, a najduže 12 mjeseci nakon završetka ili prekida redovnog školovanja.

(4) Odredbe ovoga članka primjenjuju se i na maćehu, očuha i posvojitelja hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

(5) Osobama iz stavka 1., 3. i 4. ovoga članka obiteljska mirovina određuje se primjenom osobnog boda korisnika obiteljske mirovine priznate članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata prema ranijim zakonima, uz primjenu mirovinskog faktora iz članka 28. ovoga Zakona.

Članak 30.

(1) Članovima obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i koji na temelju navršenoga mirovinskog staža ostvaruju pravo na mirovinu manju od mirovine određene za 40 godina mirovinskog staža osobni bod se povećava ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to:

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15%

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

6. dragovoljcu za 30%.

(2) Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina ukupnoga mirovinskog staža.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možeš bez brige krenuti sa rješavanjem mirovine, a to što ti nisu priznali f60 ne znači da su te proglasili zdravim, nijednakomisija ne može pobiti dijagnozu psihijatra.

bolest ptsp je takve prirode da se mora dugotrajno ljiječiti i ne smiješ prekidati terapije, kontrole, obavezno odi na jedno lječenje godišnje i onda možeš podnijet zahtjev za povečanje invalidnosti zbog pogoršanja bolesti, sad je bitno da imaš ovih 20% i možeš slobodno na mirovinsko, normalno ako imaš i druge uvjete za mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija