Jump to content

Micanje cijevi i kabela od susjeda


Zrm

Preporučene objave

Pozdrav,

Zivim u prizemlju i preko moje kuce i zemlje prolazi od susjeda:

1x kabel od telefona

2x cijevi za oborine (s njihove tarace na vrhu, koja jedna ide ravno dole u moju kanalizaciju)

1x cijev od vode

1x kabel od struje

1x kanalizacija (oni su spojeni na moju kanalizaciju)

Sve navedeno ide s vanjske strane osim kanalizacije koja je moja i ide ispod moga puta.

Prilozio sam sliku kako sam najbolje znao, samo napomena ova zelena crta je uz njihov zid, ali i dalje na mojoj zemlji. Zid je granica i njihov je te smatram da sve uza zid s moje strane trebaju staviti na svoju stranu.

Jeli mi netko moze pomoci i reci kako da susjed sve ovo gore navedeno makne na svoju stranu i napravi svoju kanalizaciju? Hvala

 

 

Untitled.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u pogledu septičke jame, mislim da nećete ni na koji način uspjeti skinuti susjeda s kanalizacije, obzirom da je ona zajednički dio građevine bez obzira na čijem dijelu se ona nalazila (u pogledu ovoga ima više tema na ovom forumu, pa malo pogledajte).

što se tiče strujnih kabela morate voditi računa o tome da su isti vlasništvo HEP-a ukoliko se nalaze prije brojila, a pravila su ajmo reći slična i u pogledu telekomunikacijskih vodova.

za oborinske vode, mislim da kao za kanalizaciju nemate osnove tražiti da se izmiču odvodi.

postoji uredba vlade RH o održavanju zgrada (NN 91/96)

Citiraj

Članak 3.

Ako suvlasnici zgrade međuvlasničkim ugovorom ne urede drukčije, zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade smatraju se:

– nosiva konstrukcija zgrade (temelji, nosivi zidovi, stupovi, međukatna konstrukcija, krovna konstrukcija i sl.),

– pokrov,

– prohodne i neprohodne zajedničke terase,

– pročelja zgrade uključivo prozori i vrata,

– elementi zaštite od vanjskih utjecaja na zajedničkim dijelovima zgrade (kapci, žaluzine, grilje i sl.),

– krovna i ostala limarija na zajedničkim dijelovima zgrade,

– dimnjaci i ventilacijski kanali, hidranti, protupožarni sustavi i instalacije uključujući i protupožarne aparate u zajedničkim dijelovima zgrada,

– zajednička stubišta uključujući i ogradu stubišta,

– požarni prilazi, ljestve i stepeništa,

– dizala u zajedničkim dijelovima zgrade s instalacijama i uređajima koji omogućavaju njihovu redovitu uporabu,

– instalacije za dovod plina i električne energije do brojila stana ili drugog posebnog dijela zgrade,

– instalacije kanalizacije, glavni vertikalni i horizontalni vodovi i temeljne instalacije uključivo reviziona okna,

– vodovodne instalacije od glavnog vodomjera za zgradu do odvajanja instalacije za pojedini stan ili drugi posebni dio zgrade odnosno do vodomjera u stanu ili drugom posebnom dijelu zgrade,

– sanitarni uređaji i instalacije vodovoda i kanalizacije u zajedničkim dijelovima zgrade,

– električne instalacije stubišne rasvjete i drugih trošila u zajedničkim dijelovima zgrade, glavna razvodna ploča s uklopnim satom, električne instalacije za stanove i posebne dijelove zgrade do brojila za stan ili drugi posebni dio zgrade,

– nužna i panik rasvjeta,

– zajedničke instalacije centralnog grijanja i centralne pripreme tople vode do radijatorskog ventila odnosno ventila trošila u stanu ili drugom posebnom dijelu zgrade,

– radijatori i druga grijaća tijela u zajedničkom dijelu zgrade,

– telefonske instalacije do mjesta razdvajanja u stan ili drugi posebni dio zgrade,

– zajedničke televizijske ili radio antenske instalacije uključujući i kabelske i satelitske instalacije s pojačalom i svim drugim zajedničkim uređajima koji omogućuju redoviti prijam, do mjesta razdvajanja u stan ili drugi posebni dio zgrade,

– instalacije i uređaji za zvonce, električne brave i interni govorni uređaj od ulaza u zgradu do stana ili drugog posebnog dijela zgrade odnosno do mjesta odvajanja instalacije za pojedini stan ili drugi posebni dio zgrade,

– zajednička kotlovnica i toplinska podstanica,

– zajednička hidroforska postrojenja i bunari za vodu, prepumpne stanice za otpadnu vodu i pumpne stanice za vodu, električni agregati, aku baterije i drugi uređaji za rasvjetu, pokretanje dizala i sl.,

– gromobranske instalacije,

– kanali za smeće,

– septičke jame.

 

Na temelju ovoga mislim da nemate osnove tražiti ono što ste napisali u postu.

Preporučio bih, ukoliko je moguće da se dogovorite sa susjedom (u okviru mogućnosti) da se nešto od navedenoga izmakne ukoliko vama zaista smeta.

Ipak gledajući ono što se napisali mislim da su Vaši postupci rezultat loših odnosa sa susjedom, da sam na Vašem mjestu pokušao bi s deeskalacijom i pokušajem da se pronađe kakav takav zajednički jezik ako je ikako moguće.

uređeno: od Iustitia_ZD
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemogu vjerovati. Prizemlje se prvo sagradilo, te nakon par godina taj 1 kat. Oni imaju svoj ulaz te mogu provuci kanalizaciju, isto kao i cijevi i kabele.  I sada ja moram patiti jer ih on nece maknuti tj jer bi ga doslo vremena i novaca, a ja koji moram gledati kako mi iza kuce vire 2 cijevi i kabeli onda kabel koji ide preko pola kuce i jos ona cijev sa tarace ide ravno dole u kanalizaciju s vanjske strane koja ima rupu od 10 cenata pa ja moram stavljati tu izolir traku da se ne cuje smrad od kanalizacije i ja tu ne mogu nista u svojoj kuci i na svojoj zemlji, stvarno nemogu vjerovati.

I kako ide taj ugovor uopce? Ako sam ja vlasnik prizemlja i vlasnik zemlje oko prizemlja, a susjed je vlasnik 1 kata i vlasnik je zemlje oko 1 kata pa zar nismo podjeljeni samim time sto smo vlasnici svojih djelova?

 

Edit: Da ostane kako jest, da pokusam prikriti, opet:

Moram zabetonirati tu cijev od vode, kabel od struje i telefona, cijev od oborine i vode sto bi opet po ovome napisanom gore odgovoru bilo protiv zakona. (Ne mislim doslovno zabetonirati nego napraviti kvadrat od betona i staviti na taj dio i opiturati da ne izgleda ruzno kao i sada, i da oduzimam svoj dio zemlje samome sebi -.-)

Idem staviti kamen na zid kuce (svoga prizemlja) opet ne mogu jer je kabel uza zid i nemoze se otpustiti.

Druga cijev od oborine, ista stvar, nemoze se staviti kamen (opet, sami beton) jer je cijev uza zid, a kuca radena 60tih, znate i sami kako se tada radilo... da hocu staviti izolaciju ni to ne mogu od cijevi...sto onda? Opet ja moram placati da micu cijev 10 cenata vanka da onda ne mogu ni prolaziti kako treba.

 

Molim da mi netko na ovo odgovori, pogotovo na boldano, hvala. (cak sam napravio neki prikaz iz zraka) Ovo je kuca,a ne zgrada, valjda zakon govori drugacije.

Untitled.png

uređeno: od Zrm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuća se nije mogla etažirati bez međuvlasničkog ugovora.

ako nemate taj međuvlasnički ugovor, on postoji u zemljišnoj knjizi pa možete tražiti da izvršite uvid u isti i da Vam se naprave kopije.

U tom ugovoru, primjerice, ako za septičku jamu ne piše izrijekom da je ona Vaše vlasništvo, onda nije Vaša bez obzira što se ona na, odnosno ispod Vašeg komada zemlje.

Ista stvar je sa svim onim drugim što ste naveli, i na temelju toga mislim da ćete morati prihvatiti položaj susjedovih instalacija...

Pravo ponekad nije pravda, u ovom slučaju je susjed izvukao bolji kraj, zašto bi se on makao sa septičke kad može i smije koristiti ovu... Također, treba naglasit da susjed svakako treba sudjelovat u troškovima održavanja i ispumpavanja septičke i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija