Jump to content

Povrat kapare


zvone9489

Preporučene objave

Ovako, u procesu sam kupnje stana. Dogovorena je cijena prije potresa i korone te je potpisan predugovor. Riječ je o starogradnji iz 1930-ih u Zagrebu. Nakon potresa i korone, predložio sam prodavatelju korekciju cijene s obzirom na potres i cjelokupnu situaciju oko korone (što je manje bitno s pravnog gledišta, po mom mišljenju). Zgrada je općenito dobro prošla u potresu, točnije s manjim oštećenjima poput popucale žbuke (zelena naljepnica), međutim uvijek je pitanje što je točno ispod sve te žbuke i fasade i ima li možda značajnih oštećenja. Moguće je da će biti potrebno napraviti određenja ojačanja i sanaciju. Ukoliko se ja hipotetski ne dogovorim s prodavateljem oko konačne cijene, kakve su moje mogućnosti za povrat kapare kao kupca s obzirom da potres nitko nije mogao predvidjeti i upitno je bih li uopće ulazio u kupnju navedene nekretnine po cijeni i uvjetima koji su dogovoreni prije samog potresa?

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se ne dogovorite oko cijene, pa ako vam nakon toga dobrovoljno ne pristane vratiti kaparu, predugovor bi se morao raskinuti da bi ste došli do kapare.

Trebali bi ste prvo poslat prodavatelju poštom s povratnicom zahtjev za raskidom ugovora i povratom kapare u roku od npr. 8 dana.

Ukoliko prodavatelj odbija sporazumno raskinuti predugovor i vratit vam kaparu, morali bi ste od nadležnog općinskog suda ( prema njegovu prebivalištu ) tužbom zatražiti da konstitutivnom presudom izmjeni predmetni predugovor ( sniženje cijene ) ili da ga raskine te naloži prodavatelju da vam vrati kaparu, a sve to temeljem članaka 369. i 268. stavak 6.  Zakona o obveznim odnosima. 

uređeno: od Denver41
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili neka prodavatelj naruci analizu od staticara pa neka dokaze da nije doslo do nikakvih promjena na zgradi. Onda mu morate platiti dogovorenu cijenu, ali bar znate da je zgrada u dobrom stanju (sto ne znaci da ce ostati u dobrom stanju u slucaju novog potresa). Ne zaboraviti provjeriti ima li zgrada osiguranje od potresa. :)

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija