Jump to content

uknjižba prava vlasništva


nata

Preporučene objave

Jucer smo od Opcinskog suda u Splitu dobili predmetno rješenje. Isto smo trazili za obiteljsku kucu i okucnicu, koja se dijeli izmedju 3 vlasnika. U rjesenju stoji da nije dozvoljena uknjizba kuce i dijela okucnice iz razloga sto nedostaje potvrda Sluzbe za prostorno uredjenje, te elaborat o etaziranju. Da li ta dva dokumenta uvjetuju jedan drugoga? O etaziranju znam ponesto, ali ne znam sta je ta potvrda Sluzbe za prostorno uredjenje?!

I jos molim ako mi netko moze dati odgovor na jos jedno pitanje. Na gore navedenoj kuci postoji mogucnost nadogranje potkrovlja (postoji lokacijska dozvola). U kojem momentu ce to potkrovlje trebati etazirat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ponajprije bilo bi dobro da odmah izgradite potkrovlje, budući da su troškovi etažnog elaborata poprilični

2. potvrda je nužan preduvjet jer bez nje se ne može provesti etažiranje

3. izrada elaborata će potrajat i dosta košta , a i često se nestručno obavi tako da kasnije nastaju sporovi, ako uopće bude dozvoljena uknjižba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Moram priznat da me ovo sta sam procitala obeshrabrilo... Vec smo jednom zvali i platili geodete da izvrse parcelizaciju terena i uskladili to u katastru. Sad kao da moramo ponovo ici u cijeli postupak? Sto se tice potkrovlja, za njega imamo trenutno samo lokacijsku dozvolu. Kroz nekih pola godine cemo tek predati zahtjev za gradjevinsku. Znaci, nikako ne mozemo vec pocet graditi. Tu je jos i problem kredita, odnosno hipoteke. Hipoteku cemo morati dici na jedan od postojecih katova, a da bi to bilo moguce, taj kat mora biti etaziran.... A sta da kazem? Za nekoga tko je van te struke, sve mi je ovo jako komplicirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Geodet vam je rješio zemljište a sada bi trebali i zgradu etažirati, a imate i lokacijsku dozvolu za potkrovlje, a htjeli bi dignuti i kredit sa hipotekom na postojeći dio zgrade...zasebnu jedinicu-kat? OK.

 

Da ne tražite kredit, onda bi bilo logično da prvo napravite potkrovlje i potom sve etažirate...

no obzirom vi želite kredit, a banka uvjetuje rješenje etažnog vlasništva radi hipoteke, trebati će etažirati postojeću zgradu...a najjeftiniji Elaborat etažiranja Vam može napraviti ovl.arhitekt koji vam je izradio projektnu dokumentaciju (idejni projekt) za lokacijsku dozvolu koju imate...jer je u sklopu istog napravio i nacrte za postojeće stanje objekta i posebno nacrte za nadogradnju potkrovlja vaše zgrade...i kad se izradi Elaborat etažiranja onda bi trebali u Žup.ured za prostorno uređenje...itd...i sa lokacijskom dozvolom, da za taj Elaborat etažiranja dobite potvrdu da je vjerodostojan stvarnom stanju objekta na terenu, a što može pogledati referent na temelju lokacijske (postojeće stanje iz idejnog projekta) i onda kad dobite potvrdu, neka vam ovl. arhitekt napravi i troškovnik za nadogradnju potkrovlja kako bi znali koliko će vas koštati novo potkrovlje i onda idete u banku sa svim tim.

E kad dobijete kredit i izgradite potkrovlje, onda vam opet ovl.arhitekt napravi dopunu Elaborata etažiranja (onaj koji vam je trebao za banku) i za taj dio zgrade na način da vam naplati samo taj dio - potkrovlje koji će dopuniti, obzirom je Elaborat već postojećeg objekta već naplaćen....a isti ima i sve podloge za izradu Elaborata i svih projekata.

Najbezbolnije i najjeftinije je kad vam sve Elaborate i projekte radi jedna ovlaštena osoba -arhitekt.

Pozdrav :cool2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno zahvaljujem na pojasnjenju. Sad mi je malo jasnije. Naravno, kako to i biva, situacija se dodatno komplicira. Naime, lokacijska je izdana prije 6 ili 8 godina (produzivana je na razno - razne nacine) i to na nacin da uopce nije izradjen idejni projekt, nego je predan samo vanjski nacrt kuce. Kako je to uspjelo, nemam pojma. Naime, cijeli proces podjele imovine se vec dugo vodi i sad smo u pricu "uletili" suprug i ja. Cini mi se da se dosta stvari ispreskakalo i da ce sad trebat stvari ispravljat i "placat" stare dugove. E sad, s obzirom da ne postoji idejni projekt, Žup. ured nece imat s cim usporedjivat stanje. Cini mi se da je jedini put unajmit arhitekta koji ce stvar dovesti od pocetka do kraja?! Toliko me sve "sludilo" da se mislim postoji li banka koja ne trazi hipoteku kao osiguranje kredita, pa onda nakon izgradnje potkrovlja, sve etazirati?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija