Jump to content

Dovod struje na parcelu prvi red uz more


Mrkvomir

Preporučene objave

Molim savjet od upućenih.

Na otoku, na parceli prvi red uz more (izlazi se ravno na obalnu šetnicu - plažu koja je neuredjena, znači do mora je cca 4-5 m kamenja i prirodnog šljunka) nalazi se manja, sada legalna kućica još uvijek bez strujnog priključka.U okolici je nekoliko kuća tipa vikend naselja kojima je nedavno dovedena i priključena struja. Opisana parcela jednim dijelom graniči sa takvom parcelom s kućom iza koje graniči sa praznom parcelom (negradjevnom, služi susjedima kao parking). Obje susjedne parcele graniče drugom stranom sa putom kojim prolazi dovod struje.

Mislimo tražiti priključenje struje od HEP-a koje bi (po meni, obzirom da se radi o objektu/objektima u borovoj šumi) trebalo izvesti podzemnim vodom. U tome slučaju tehnički najbliže je izvesti dovod od puta pa ukopati po medji ili odmah do medje susjednih parcela. Jer mislim da teško da bi HEP radio iskop po cca 20 m (divlje) obale radi priključenja jedne kuće (ne znam, možda se varam.)

Da li možda znate kakvo je postupanje u ovom slučaju. Moramo li mi (ili HEP) poduzimati neke posebne postupke prema susjedima čijom granicom parcele bi išao naš vod? Tražiti dopuštenje? Tako da se taj kabel ukopa (možemo i sami financirati to kopanje ako treba). Jer zračni priključak osim što bi bio vrlo neestetski, vjerojatno bi povećao opasnost od požara (sve je okruženo gustim starim borovima).
Unaprijed hvala na odgovoru!

9B37A0AC-597C-42F9-82E8-A618AD1A35A4.jpeg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo bi trebali sa HEP ODS koji je nadležan za to područje vidjeti na koji je način moguć priključak. Ukoliko je jedini mogući način ovaj koji ste opisali, bez služnosti vodova preko susjedih čestica ne bi išlo. Tko bi trebao tražiti pravo služnosti ovisi gdje bi bio ormarić. Ukoliko bi se to radilo na način koji je uobičajen u priobalju, tj. da se ormarić postavlja uz put na početku čestice, što bi kod vas bilo možda teže za izvesti zbog obale, pa bi Operateru najjednostavnije bilo postaviti ga na međi dviju susjednih čestica, onda bi vi trebali tražiti osnivanje prava služnosti kroz jednu ili drugu. Ukoliko bi vlasnik, jedan ili drugi odbilo dogovorno osnivanje prava služnosti vodova, ostaje mogućnost koju predviđa čl. 225 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. No kao što rekoh na početku, sve ovisi o odgovoru nadležnog ODS-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija