Jump to content

Odgoda civilnog služenja vojnog roka


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje zanima me da li je moguće odgoditi zauvijek civilno slženje vojnog roka, naime imam 7-mjesečno dijete, suprugu koja je nezaposlena i ja sam jedini koji radi i još uz to imam stambeni kredit pa me zanima da li je ikako mouće to napraviti i uz to imam 27 i pol godina i jošme zanima ako bi sad odustao od civilnog da li bi morao u normalnu s obzirom da je za normalnu vojsku rok do 27.godine a ja sam to prešao. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Poštovanje zanima me da li je moguće odgoditi zauvijek civilno slženje vojnog roka, naime imam 7-mjesečno dijete, suprugu koja je nezaposlena i ja sam jedini koji radi i još uz to imam stambeni kredit pa me zanima da li je ikako mouće to napraviti i uz to imam 27 i pol godina i jošme zanima ako bi sad odustao od civilnog da li bi morao u normalnu s obzirom da je za normalnu vojsku rok do 27.godine a ja sam to prešao. Hvala

Pa da psihijatar moze to, a u Rijeci ima jedan dobar psihijatar Ivica Knezevic koji je stvarno dobar i fenomen za zene, poznato u medijima, toliko da bi mu svaka zena dala stan hranu i 500 Eura mjesecno za ono sto radi i za sto ga gone....ma najobicniji perveznjak ali to se placa...jer godi libidu, duhu i tijelu ako ima takvog kako se prica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oduvijek sam se "divila" onima koji odgađaju vojsku, pa čak i onima koji idu u civilku, ali totalno biti oslobođen.............. nemojte se ljutiti, imate valjane razloge za odgodu zauvijek, samo ne znam kako ćete to izvesti, jer to čini mi se jedno vrijeme šljaka, a poslije...........nego što je razlog da niste još uvijek odslužili vojni rok???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obvezno služenje vojnog roka treba ukinuti,čisto gubljenje vremena :amen:

 

 

a u zakonu o civilnoj vojnoj službi propisano je:

Članak 9.

 

Obavljanje civilne službe može se na zahtjev novaka odgoditi najviše do jedne godine, a najkasnije do 30. lipnja kalendarske godine u kojoj on navršava 27 godina:

 

1. ako u zajedničkom kućanstvu nema drugog člana sposobnog za privređivanje, a prijeko je potrebno obaviti neodgodive poslove koji se bez njegove nazočnosti ne mogu obaviti bez znatne štete za domaćinstvo,

 

2. ako se zaposlio u svojstvu vježbenika – do završetka vježbeničkog staža,

 

3. ako u zajedničkom kućanstvu ima samo članove kojima je za svakodnevne životne potrebe prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe,

 

4. ako se iz zajedničkog kućanstva u isto vrijeme upućuju na služenje vojnog roka ili obavljanje civilne službe dva ili više članova, odnosno ako se neki od njih već nalaze na služenju vojnog roka ili obavljanju civilne službe – dok se jedan od njih ne vrati sa služenja vojnog roka ili obavljanja civilne službe,

 

5. ako ima utvrđen datum za sklapanje braka – najdulje 3 mjeseca.

 

Novaku se može na osobni zahtjev i na zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora, odnosno pripadajućeg nacionalnog športskog saveza odgoditi civilna služba najviše do 1 godine, a najkasnije do 30. lipnja kalendarske godine u kojoj novak navršava 27 godina radi njegovog sudjelovanja na Olimpijskim i Mediteranskim igrama, Univerzijadi, svjetskim i europskim prvenstvima, svjetskim i europskim kupovima, međunarodnim natjecanjima mladeži (Europski olimpijski festival mladeži-EYOF, Svjetske igre mladeži-WYG, Igre mladeži Alpe-Jadran), službenim međunarodnim natjecanjima i državnim prvenstvima.

 

O odgodi obavljanja civilne službe iz stavka 1. i 2. ovoga članka odlučuje Povjerenstvo.

 

Članak 10.

 

Novak koji je upisan na visoko učilište ne upućuje se na obavljanje civilne službe za vrijeme školovanja, najkasnije do 30. lipnja kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina.

 

Novak koji je upisan na visoko učilište dužan je, u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, najkasnije do 31. listopada dostaviti Povjerenstvu potvrdu o upisu, odnosno o pohađanju visokog učilišta, za tekuću nastavnu godinu.

 

Novake iz stavka 2. ovoga članka upućuje se, na osobni zahtjev, na obavljanje civilne službe u razdoblju utvrđenom tako da mu obavljanje civilne službe istekne do početka nastave u idućoj školskoj godini na visokom učilištu, na koje je upisan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto nisam zato što jednostavno svakakv oblik vojske mi se gadi i smatram da je to samo gubljenje vremena a zahtjev za civilku sam predao prije 6 godina kada sam na fakultetu pao godinu pa sam mislio to tako obaviti a ovi u civilki su zkasnili 4 godine sa pozivom tako da oni nisu zakasnili ja bi več to odradio a ovako......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

ja bi molio ako možeš mi navest što više razloga za odgodu vojske jer sam već bio u vojsci (i pobjego)- nije mi se baš pretjerano svidjelo i ne bi išao opet a uskoro će mi stići novi poziv pa da ne moram opet bježat a i najvažnije: dobio sam posao snova i STVARNO ne bi htjeo da mi jedna takva besmislica kao što je vojni rok upropasti ovaj posao. Hvala jako unaprijed puno. ;-)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Teško ćeš išta napraviti. Ja sam prošle godine odslužio civilnu...

Međutim, pokušavam nači sposobne i zainteresirane odvjetnike kao i zainteresirane osobe za pokretanje ustavnog spora protiv RH.

Naime, prema ustavu RH postoje ca. 20-tak stavki po kojima (kako ih ja shvačam) vojna i civilna služba ispadaju protu-ustavna.

Moj slučaj je slijedeći:

Oženjen sam imam dvoje male bebe (dok sam služio je žena bila trudna) podstanar sam i imam nekoliko kredita. Prije početka služenja sam otvorio obrt kako bi obitelji mogao legalno ne na "crno" priskrbiti životne potrepštine. Kad sam otvarao obrt su mi svi (u nadležnim službama) govorili da dok imam plaćene doprinose po nemkom drugom osnovu (zapsolen uz obrt u nekoj firmi, ili od države za vrijeme služenja) ne moram plačati doprinose na obrt. Sada sam neki dan dobio riješenje da za prošlu godinu moram platiti preko 3.000 kn doprinosa.

Dao sam 8mjeseci svog života "lijepoj našoj" domovini koja nije uredila zakone da me zaštiti u tom periodu od banaka, stanodavca itd. a sada me još i traže da platim doprinose?!

Zbog služenja civilne službe sa bio vrlo ograničen u pronalaženju poslova, a jedan veliki vrlo profitabilan (potencijalno više milijunske u kunama zarade tokom slijedećih nekoliko godina) mi je zbog civilne službe propao.

 

U nekim drugim državama (npr. Njemačka) su zakoni o vojnoj i civilnoj službi usklađeni s ustavom. Tako država plaća stanarinu i uzdržava obitelj dok vojni obveznik služi domovini. Čak dobiva i neku koliku-toliku novčanu naknadu "plaću" za svoj rad. Banke moraju zamrznuti kredite za vrijeme služenja vojnog roka.

 

Kod nas moraš o svoj tošak doči na mjesto služenja, stanodavcu moraš platit stan jer ga ne zanima tvoje služenje domovini, a banka kojoj čak i ponudiš neko riješenje za otplatu duga kaže ne i dodaje: "hvala Bogu što nismo u Njemačkoj..."

 

Ustav kaže:

čl. 3

Sloboda, jednakost, ... ravnopravnost spolova, ... socijalna prava, poštivanje prava čovjeka, ... najviše su vrednote ustavnog poretka RH i temelj za tumačenje Ustava.

(ako te netko prisili da beplatno radiš i da nesmiješ govoriti javno ni komentirati događaje o ustanovi gdje radiš (služiš)-piše u zakonu o civilnoj službi- onda to i nije neka sloboda, već prije robovlasništvo, iako samo na određeno vrijeme)

čl. 5

... zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom ... Svatko je dužan držati se Ustava i zakona...

čl. 14

Svatko u RH ima prava i slobode...Svi su pred zakonom jednaki.

(Zašto onda žene ili svečenici uopće ne moraju služi vojni rok???)

čl. 23

ZABRANJEN JE PRISILNI I OBVEZATANI RAD.

(A što je civilna odn. vojna služba. Prisile te da radiš a ne daju ti ni kruha, a da ne govorim o zbrinjavanju ostalih obveza)

čl. 25

Svatko tko je bio lišen slobode ... ima, ... pravo na odštetu i javnu ispriku.

(Upravo ovo pravo želim ishoditi, odštetu za izgubljenu dobit za vrijeme služenja, kamate na zakašnjele uplate kredita ..., te ispriku za sve neugodnoti koje sam imao od strane banaka, stanodavca itd...)

čl. 35

Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.

(Obiteljski život je vrlo ugrožen zbog gomilanja financijskiih problema nastalih zbog nedorečenih zakona i neustavnosti zakona)

čl. 38

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja mišljenja.

...

(vidi komentar za st.3)

čl. 49

...

Država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana ...

ćl. 54

Svatko ima pravo i slobodu rada.

čl. 55

Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.

...

Svako zaposleni ima pravo na ... plaćeni godišnji odmor i ovih se prava ne može odreći.

...

(toga nema u "služenju" domovini)

čl. 61

Obitelj je pod osobitom zaštitom države.

...

(osim kada otac/muž plaća "dug" državi)

čl. 62

Država štiti materinstvo, djecu i mladež te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.

čl. 130

Ustavni sud Republike Hrvatske ukinut će zakon ako utvrdi da je neustavan.

...

Ovo nisu sve stavke kojima se može dokazati neustavnost služenja civilne odn. vojne službe u obliku kakvim ga aktualni zakoni nalažu.

Stoga tražim sve zainteresirane da mi se jave kako bi zajedno izborili ono što nam Ustav RH jamči!

 

Pozdrav svima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija