Jump to content

Stanovanje u poslovnom prostoru


Nita11

Preporučene objave

Pozdrav, imam poslovni prostor na katu stambene zgrade od 42m2. Prostor ima wc od nekih 8m2 gdje je sad tuš i wc , te dvije prostorije od kojih je jedna soba, a druga dnevni boravak i kuhinja. Zanima me da li se smije taj prostor koristiti za stanovanje. Ja kao vlasnik bi tu stanovala sa obitelji. Može li se tu prijaviti prebivalište s tim da se tu ne obavlja nikakva djelatnost. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Činjenica da je stan upisan kao poslovni prostor znaći da se u njemu može i stanovati. No za to bi vam bila potrebna prenamjena poslovnog prostora u stambeni posebno ako bi prijavljivali prebivalište. Isto više i nije toliko komplicirano ako je građevina postojeća (građevinska dozvola) te ima završni dokaz legalnosti, jer se izdaje dozvola za promjenu namjene i uporabu građevine (ili samostalne uporabne cjeline) a izdaje ju nadležni ured za prostorno planiranje i gradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spitfire hvala na odgovoru. Ali da li je moguće u ovom trenutku bez prenamjene stanovati i prijaviti prebivalište u poslovnom prostoru, jer imam jedan slučaj di mi gospođa kaže da je ona prijavila tako svog oca i da na policiji nisu ništa pitali nego samo njeno dopuštenje da dopušta da tu živi iako piše da je poslovni prostor i po tome mu čak novu osobnu napravili i da je ništa nisu pitali, pa su mi malo informacije  sa neta i njene  kontradiktorne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Imam sličnu situaciju kao kolega iz gornjeg posta. Radi se o poslovno stambenom objektu u izgradnji, pred završetkom ( sad sam dobio uporabnu dozvolu i prostor je etažiran i upisan u zemljišne knjiga kao vlasništvo mog poduzeća). Prostor bi sad kad ga uredimo do kraja, htio koristiti moj sin i staviti ga u uporabu ( za ured tj rad na računalu i za  stanovanje-), sin je zaposlenik tvrtke koja je vlasnik tog prostora   Da li on može prijaviti prebivalište na toj adresi, a ja kao direktor firme odlukom dozvoliti uz rad i stanovanje u tom prostoru. Ne bih želio raditi prenamjenu jer jednom će se prostor opet možda koristiti u poslovne svrhe. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako jei etažiran stan? Ako će biti etažiran kao poslovni prostor neće vam dozvoliti prijavu prebivališta bez prenamjene u stambeni prostor. Jedino ako nije stan etažiran kao apartman, tad će vam proći prijava prebivališta. 

Što se tiče stanovanja u tom prostoru vi morate onda obračunavati plaću u naravi jer ste inače u protivnom u prekršaju i porezna ako uleti u inspekciju će vam oderat kaznu + unazad doprinose od dana useljavanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

prostor je etažiran i upisan u zemljišne knjige  kao poslovni prostor (ured i dobio je uporabnu dozvolu). Znači, ako sam dobro shvatio morao bih ga prenamijeniti u stambeni? Kako da zadržim status poslovnog prostora u kojem bi se moglo po potrebi i stanovati (možda bez prijave prebivališta na toj adresi, a osoba koja ga koristi je ionako zaposlenik firme u čijem je vlasništvu prostor, znači može tu boraviti kad hoće, jer i radi tamo). Prostor ima sve uvjete za stanovanje, kuhinju, kupaonu. Što točno znači obračunavati plaću u naravi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

Koliko je kompliciran postupak prenamjene iz poslovnog u stambeno, pitam radi troška?

Isto tako jel moguće napraviti neku prenamjenu da se poslije prostor može i iznajmljivati za stanovanje il dati djelatniku poduzeća na besplatno korištenje uz obračun ove plaće u naravi , a da od tamo i radi, znači neki mix poslovno-stambenog prostora? Danas je to uobičajeno nakon korone da se radi po potrebi od doma..kako to riješiti da nikom nismo krivi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , ZokiSamobor je napisao:

po njemu ispada da se poslovni prostor može koristit i u stambene svrhe i zadržati poslovnu aktivnost

Ne ispada, što ste mogli vidjeti i u odgovoru u ovoj temi iznad. Možda je napisano da mrvu nekoga zbunjuje, ali da, činjenica da je nešto upisano kao poslovni prostor (u zonama mještovite namjene, stameno-poslovne) znači da se u istom može stanovati i obavljati poslovna djelatnost. Ako se želi stanovati napravi se prenamjena. Bez prenamjene u stambeni ostaje mogućnost obavljanja poslovne djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na pojašnjenju.

e , sad ako bist ebili ljubezni samo mi razjasnit još ovu dilemu.

kad prenamjenim polsovni prostor u stambeni, onda s emoj sin koji je i zaposlenik firme može tamo preseliti i ja koristim dio njegove plaće  u naturi temeljem koje on može prijaviti boravište. jel to u redu? Kao određujem taj dio plaće u naturi da se na poreznoj prizna?

nadalje, dal mogu u nekom trenutku prodati ili darovati taj prostor svom sinu na način da koristim opciju ispravka pretporeza koji je korišten tijekom gradnje( čini mi se da onda prema zakonu o pdv-u ne plaćam pdv nego samo porez na promet nekretnina od 4 % ako je prošlo više od dvije godine od početka uporabe prostora, a istekom 10 godina se amortizira sav pretporez???)

Kolko sam shvatio uvijek se radi ispravak pretporeza za onoliko godfina kolko je nekorišten prostor, Znači svaka godina koja s koristi je 10% manje poreza za platiti)  Možete li mi to malo razjasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

u našoj stambenoj zgradi ima jedan poslovni prostor koji se koristi kao stambeni. Naime, tamo vlasnik tog prostora drži svoje građevinske radnike. Prostor se u zemljišnim knjigama vodi kao poslovni (uredski prostor) i kao takave se prodaje već neko dulje vrijeme (i tamo stoji mogućnost prenamjene u stambeni, što znači da je nisu odradili). Ti djelatnici su i prijavljeni na toj adresi, znači da je i prijava prebivališta prošla bez problema, i to ih je prijavljeno najmanje 20-tak. Sada, nama kao stanarima to predstavlja problem zbog buke, galame i svega što vodi 20-tak djelatnika u prostoru koji nije predviđen za stanovanje. Postoje li ikakve službe i zakon na koji se možemo pozvati i gdje uopće to prijaviti ako se može?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija