Jump to content

Naslijeđeni dug - postupak iz 90ih


graciela

Preporučene objave

Poštovanje,

moj upit će možda biti preopćenit ali ne znam gdje početi.

Majka je umrla 2001., na ostavini sam saznala za njen dug iz 1994. kojeg je priznala na sudu 1998. Ja sam jedini nasljednik. Tužitelj je zatim pokrenuo postupak protiv mene za naplatu duga odmah nakon mamine smrti, ali je odbačen (koliko sam shvatila, zbog dva postupka na isti predmet). Svejedno, stari postupak se nastavio a ja to nisam znala do početka 2019. Sud je presudio u tužiteljevu korist, žalba na Županijskom je odbijena. 

Postupak je vođen izdaleka i manjkavo, nije utvrđena vrijednost nasljedstva.  Nasljedila sam skoro ništa ali potraživanja tužitelja su, obzirom na kamate, ogromna.  Sud je zaračunao kamate od 1994. do 2015. na iznos od 20ak tisuća maraka. Živim od male državne plaće i za života mi je nemoguće isplatiti ovaj dug.

Nemam nekretnine osim u malom suvlasničkom dijelu, ni vrijedne pokretnine, ne posjedujem ni auto.  Rješenje Županijskog suda nisam dobila na ruke nego snimku iz odvjetničkog ureda. Postoji li način da zaštitim sebe i što mogu očekivati?

 

uređeno: od graciela
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh. Naveli ste puno toga, ali opet upit Vam je dosta nejasan.

Da li ste se žalili da je vrijednost naslijeđenog duga daleko veća od vrijednosti naslijeđenog dijela imovine, te da li ste upućeni na pokretanje parnice radi dokazivanja istog? Da li je sada u tijeku kakav ovršni postupak na ime ovog duga? To što navodite o svojoj imovini, samo Vam ovako općenito mogu reći da se protiv Vas može pokrenuti ovrha na novčanim sredstvima preko FINA-e, na plaći preko poslodavca, na pokretninama koje ovrhovoditelj predloži, a nalaze se na adresi gdje prebivate ili boravite, te na tom suvlasničkom dijelu nekretnine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U Žalbi je navedeno više stavki, uključujući visinu naslijeđenoga - odvjetnik je posjedovao dokumentaciju ali nije izvršena službena procjena. Moj propust je što nisam mogla na vrijeme načiniti procjenu suvlasničkog dijela nekretnine. Općinski sud je tražio i dodatnu dokumentaciju no u konverzaciji s odvjetnikom nisam bila jasno obaviještena, tek naknadno u rješenju Županijskog čitam koje sam sve dokumente trebala donijeti. 

Parnica radi dokazivanja visine nasljedstva - to je poseban postupak?  Zasad nemam informacije o ovršnom postupku. 

uređeno: od graciela
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste se žalili da ste naslijedili znatno manje vrijednu imovinu, nego li sada imate obvezu podmirenja majčinog duga, trebali ste od strane suda dobiti zaključak (ranije se to radilo sa rješenjem) gdje Vas se upućuje da u roku od 15. dana pokrenete sudski postupak radi dokazivanja istog. To je zaseban postupak s obzirom da u ovršnom postupku sudac nema ovlasti utvrđivati vrijednost naslijeđene imovine, to se radi u parničnom postupku temeljem izvođenja dokaza. U pravilu kada pokrenete ovakav postupaka (naravno ako je osnovan), ovrhovoditelj shvati da ste ozbiljni u namjeri da dokažete da niste dužni podmirivati dug, te odustane od svih daljnjih potraživanja. I to bi bilo rješenje za Vaše probleme. Nije jednostavno, ali je itekako moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem. Da, to sam jasno iščitala tek u Presudi Županijskog. Bio mi je dan rok i nisam pokrenula procjenu na vrijeme. 

Moja želja bila je ponuditi tužitelju suvlasnički dio kao jedinu materijalnu vrijednost nasljedstva, no to nije učinjeno od strane advokata. Pretpostavljam da nakon ovakve presude više nemam nikakvu mogućnost žalbe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, graciela je napisao:

stari postupak se nastavio a ja to nisam znala do početka 2019. Sud je presudio u tužiteljevu korist, žalba na Županijskom je odbijena. 

Nije mi jasno što je sa tim starim postupkom? Žalba je odbijena, ali na koje rješenje ste se Vi točno žalili tj. u kojoj fazi provedbe je to rješenje?

Prije 7 minuta, graciela je napisao:

Da, to sam jasno iščitala tek u Presudi Županijskog. Bio mi je dan rok i nisam pokrenula procjenu na vrijeme. 

Ovo bi bilo dovoljno da se obratite odvjetniku i da Vam pojasni razloge za propuštanja činidbe ili barem za savjetovanje s Vama o daljnjem postupanju povodom zaprimljenog zaključka.

Prije 8 minuta, graciela je napisao:

 Pretpostavljam da nakon ovakve presude više nemam nikakvu mogućnost žalbe?

Imate. Ovo je žalba izvan roka i uvijek je možete uložiti, a pozivate se na čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona, te nakon toga zaključkom suda bivate upućeni na pokretanje parnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. To se sve odnosi na ''stari postupak'', koji je pokrenut još za maminog života. Spomenula sam da je drugi postupak za isti dug pokrenut od strane tužitelja odmah nakon mamine smrti, ali je odbačen.

Odvjetnik mi se ne javlja. Nisam znala za Žalbu izvan roka. Pretpostavljam da ju upućujem Općinskom? 

uređeno: od graciela
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , graciela je napisao:

To se sve odnosi na ''stari postupak'', koji je pokrenut još za maminog života.

To razumijem, ali se postupak više ne može voditi protiv majke, već protiv Vas. I sad je bitno u kojoj je fazi taj postupak?

prije 3 sati , graciela je napisao:

Pretpostavljam da ju upućujem Općinskom? 

Da općinskom sudu, ali ako imate aktivan spis (ovaj što spominjem u prethodnoj rečenici i objavi), tada bi se ovisno o statusu tog spisa, žalba mogla slati pozivom na njegov poslovni broj. Nju možete i sami poslati.

prije 3 sati , graciela je napisao:

Odvjetnik mi se ne javlja.

Razmislite malo o tom svom odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvala sam sutkinju čim sam dobila novi poziv za stari postupak, jer nisam znala da postupak uopće postoji. Rekla je da postupak nikad nije obustavljen nego se sad nastavlja, kao razlog je navela da me se nije moglo naći (što je zaista čudno obzirom da normalno živim i radim u Hr). Postupak je naslovljen na mene ali se referira na sve sa prijašnjih ročišta s pokojnim mamom. U postupku je moj odvjetnik naveo odbacivanje ''paralelnog'' postupka nakon mamine smrti, bez rezultata.

Kako sam rekla, postupak je gotov, uložena je žalba, koja mi je odbijena. To je sve što znam.  O odvjetniku mislim i ne shvaćam kako nije bolje štitio moje interese, pogotovo jer slovi kao vrlo uspješan. 

 

uređeno: od graciela
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija