Jump to content

Plaćanje pričuve i fasade


Nadia1977

Preporučene objave

Poštovani molila bih Vas savjet podstanar sam tri i pol godine i gazdarica mi je podvalila placanje pricuve od 506 kn mjesecno..i tako svo ovo vrijeme..ja nisam imala pojma da u pricuvi je uracunata fasada nova..preko 21000 sam joj uplatila..onda mi je htjela uvaliti i otkup stana od 220 kn..tada mi je bilo dosta pljacke otisla sam u poreznu i receno mi je da joj to vise ne placam ni u ludilu..u ugovoru o najmu to ne stoji..Sto mi je raditi?😔Unaprijed zahvaljujem na vremenu!Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče pričuve, tu bude kako se dogovorite - najčešće to plaća vlasnik, ali onda za taj iznos poveća stanarinu. Jer se radi o obvezama koje proizlaze iz suvlasništva zajedničkih dijelova zgrade (za stubišta, hodnike, vrata, itd. pa i fasadu, kao što spominjete. Većina zgrada digne kredit za obnovu fasade, pa onda za iznos kredita podigne pričuvu). Što se tiče otkupa stana, nije mi poznata neka praksa oko toga, no načelno, ako Vi  otkupljujete stan, plaćate dio kupoprodajne cijene za taj stan, pa onda ispada da biste trebali imati udio u suvlasništvu stana jednom kad bude u cijelosti otkupljen. Druga je stvar ako je vlasnici problem prikupljati sve režije i uplatnice, pa onda kaže Vama da umjesto da njoj plaćate stanarinu, da uplaćujete pričuvu i otkup stana, odnosno da Vam umanji cijenu stanarine za taj iznos. Slažem se s onim što u poreznoj kažu, ako nije navedeno u ugovoru, a Vama se to više ne plaća, vratite joj uplatnice i recite da Vi ne želite to više podmirivati, pa ćete vidjeti kako će najmodavka reagirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, Nadia1977 je napisao:

Hvala Vam puno na odgovoru...tako cu i napraviti ..s obzirom da u poreznoj ne plaća za nas nista trebala bih se zamisliti malo..

Javim kako je proslo:)

Pozzzzzz

Znači, krši zakon iznajmljivanjem stana na crno? Onda vjerojatno niste ni prijavljeni na tu adresu stanovanja. Na Vašem mjestu bih otkazala najam tog stana i našla drugi, sa svim detaljima u vezi plaćanja navedenim u ugovoru. Ne razumijem zašto ste toliko dugo u tom stanu gdje Vas se očito financijski iskorištava. Ako još niste promijenili stan, u slučaju da Vas stanodavac ucijeni zakonski određenim rokom odjave najma, možete odmah na poreznu upravu prijaviti da Vas drži u podstanarstvu neprijavljeno tj na crno, jer je iznajmljivanje stana izvor stalne zarade uz protuzakonito izbjegavanje plaćanja poreza. Možete se pozvati i na drugu stavku - plaćanje pričuve u cijelosti a šta nije navedeno u ugovoru o najmu stana pa tako niste obavezni plaćati pričuvu stana koji nije Vaš jer to niste potpisali u ugovoru. Imate na internetu stranice o najmu stanova gdje su sve potrebne informacije opisane u detalje. Najčešće se pričuva plaća pola - pola, pola stanodavac, pola podstanar. Nigdje ne postoji garancija da ćete u unajmljenom stanu živjeti do kraja života, pa tako nije Vaša obaveza financirati fasadu zgrade iz koje ćete se možda iseliti već sljedeći dan. Na internetu imate stranicu "Crna lista najmodavaca" sa objavljenim imenima onih koji su kao najmodavci ocijenjeni negativno + objave podstanara sa opisom loših iskustava, tako da imate u vidu kod koga nikako ne treba unajmiti stan. Prepišete si njihova imena i usporedite sa oglasima za iznajmljivanje. Da si uštedite vrijeme i naporno traženje adekvatnog stana, korisno je prije svih pitanja o stanu i uvjetima zatražiti da Vam se predstave imenom i prezimenom, a to ćete najlakše saznati ako se i Vi njima u prvom razgovoru predstavite na taj način. Nakon toga provjerite na crnoj listi, pa isto tako na bijeloj listi stanodavaca koji su pozitivno ocijenjeni. Većina podstanara se zaletava na cijenu najma, lokaciju stana i pogodnosti, npr kućni internet, kabelska tv, klima uređaj, namještaj...sve to ide u treći plan. U prvom planu trebalo bi se fokusirati na stanodavca, njegovim uvjetima najma u ugovoru, stanjem instalacija - provjera ispravnosti, mogućnost vlage u stanu šta svakako treba izbjeći zbog Vašeg zdravlja i još jedna vrlo važna stavka - provjeriti da li su prije Vas plaćeni svi prethodni računi, a zatim, ako ste odlučili unajmiti dotični stan, otići na Elektru i na šalteru svesti struju na nulu pa prijaviti broj novih stanara i odrediti novu mjesečnu ratu, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja kod prvog polugodišnjeg obračuna. Ne možete znati do obračuna da li je struja u potpunosti plaćena prije Vas jer su rate često niže od stvarne potrošnje. Kako za struju, tako i za plin. Tek kad provjerite sve ovo, znati ćete koji stan ne treba unajmiti. Jednako važno je regulirati dogovorom i ugovorom stavku o povisivanju cijene najma. Može Vas privući povoljna cijena najma iz oglasa, a ubrzo iznenaditi povećanje mjesečnog iznosa za stanarinu, šta se obično dešava tek nakon potpisivanja ugovora. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija