Jump to content

ovrha i kako se naplatiti


kocka31

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć u navedenom slučaju; naime dobio sam zakonsku ovrhu na žiro račun tvrtke u kojoj sam radio a naime neisplaćenih potraživanja.

Sud je trajao dvije godine te sam sa žiroračuna društva uspio dobiti desetinu svojih potraživanja, odvjetnik se naplatio i cijelosti i od toga dana ništa.

Proteklo je već godinu dana a na dotičnom žiroračunu nema prometa a tvrtka i dalje radi.

Kome da se obratim tj.na koji način da se naplatim , cifra je sa kamatom narasla na preko 50.000 kn.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime odvejtnik je isposlovao samo ovrhu na žiro račun tvrtke na čijem je računu bilo 20.000 kn, 16.000 njemu meni 4.000 a tvtka ima hipoteku od 5 miliona dok je kapital 1,2 miliona...radio je jako površno ako to smijem reći ovdje te zato ovim putem i tražim pomoć, naime kako se čini taj d.O.o zasada samo postoji jer radnici dižu plaće direktno preko FINA-e a doprinosi im se uredno plaćaju...kako saznati i koji je pravni put naplate...naime od odvetnika moga kraja neznam kome da se obartim a da opet ne čekam dvije-tri godine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uza sve duzno postovanje prema odvjetniku kojeg ste odabrali, moj savjet Vam je da odete odmah kod njega i neka se on odluci : hoce li on ishoditi Vasa potrazivanja na sve zakonom moguce i dozvoljene nacine - ili cete se morati sami upitati (ne savjetujem da ovaj dio izgovorite naglas bilo gdje, najmanje ne pred njim) - na cijoj je on strani i za koga zapravo radi. Za Vas - ocito ni najmanje.

 

Ako radnici dobivaju placu, znaci da firma raspolaze novcem. To sto su nekretnine pod hipotekom, to nista ne znaci, dapace, za svoj dio mozete se takodjer upisati na neku od nekretnina sa iznosom kojeg potrazujete sve do isplate iznosa. Nakon upisa svojeg potrazivanja na neku od nekretnina, mozete pokrenuti postupak prodaje, neovisno o tome hocete li time postici svoj cilj. Ako su nekretnine vrijedne, lako se moze dogoditi da odjednom dobijete ponudu za mirno rjesenje - isplatu Vaseg potrazivanja.

 

Promijenite sredstvo ovrhe, kako Vam je Svilena odgovorila, ali svakako trebate od suda traziti da se na ista ima provesti nad svim nekretninama i pokretninama, sve do konacne isplate ovrhe.

 

Neka niti jedan odvjetnik ne zamjeri, ali ako doticni (o kojem je ovdje rijec) ne zeli ici svojoj stranci na ruku i obaviti posao do kraja za koji je angaziran, tada stranka jednostavno mora odluciti da li ce promijeniti odvjetnika.

 

Sasvim je u redu dati do znanja odvjetniku, ako on ne zeli iz bilo kojeg razloga poduzeti daljnje korake, odmah, u cilju konacne naplate preostalih potrazivanja, da ce u tom slucaju taj posao morati nastaviti netko drugi.

 

Cinjenica je da doo tesko moze regularno raditi po svim propisima i zakonito ako ima neisplacenih evidentiranih potrazivanja preko ziro-racuna. Naime, nikakve isplate mimo ziro-racuna nisu zakonom dozvoljene, te su predvidjene ostre sankcije (Zakon o platnom prometu) za prekrsioce.

 

Dakle, ako je evidentirana ovrha na ziro-racunu, a firma radi i posluje mimo ziro-racuna, napravilla je cijeli niz prekrsaja (jako zgodno za nekoliko razlicitih inspekcija).

 

Ukoliko ste sigurni u sve sto ste naveli, tada dobro znate kome mozete (preporucenom posliljkom, sa povratnicom, bez prijetnji, u obliku molbe za rjesavanje Vasih potrazivanja mirnim putem, bez ijedne rijeci prijetnje ili koja bi se mogla shvatiti prijetnjom) dati otvoreno do znanja da nije u redu da se Vase potrazivanje zaobilazi dok u isto vrijeme firma normalno obavlja svoje poslove.

 

Sada je red na Vama da poduzmete daljnje korake, zajedno sa svojim odvjetnikom, s nekim drugim, ili bez njih.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ja vidim ovaj slucaj, ja mislim da cete morati potraziti novog odvjetnika jer vas sadasnji nema nikakvog interesa da dalje radi na slucaju. Ne znam zasto se on prvo namirio, a niste se namirivali ravnopravno ili prema ocescu u ovrsi.

 

Mislim da mi ovo opet lici na slucaj nerazjasnjenih odnosa odvjetnika i klijenta, gdje klijent po pravilu izvlaci deblji kraj.

 

Jedno pitanje, da li ste odvjetniku davali ikakav predujam ili placali bilo kakve troskove prije nego ste se uspjeli docepati prvih 20.000 KN?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako imam gotovo indentičan slučaj, molim vas odgovorite kako postupiti u slučaju kao ovom s dopunom da ovršenik ima 3 zaposlena koji imaju uplaćene doprinose ali več nekoliko mjeseci se ne vidi plaća (prema podacima porezne uprave) ali ti radnici ipak redovito sa svojih tekućih dižu plaću ssa 2000,00 kn ali i poveći iznos keša na ruke na ime plaće i oni su zadovoljni jer dobivaju plaću. S druge strane, sve nekretnine ovršenika su na jednoj kč. i pod hipotekom banke većoj 3 puta od tržne vrijednosti kredita, zatim u nekretninama ovršenika preuređena je i napravljena trgovina vlasnika ovršenika (drugi d.O.o.), upisana djelatnos ovršenika se u stvari ne obavlja u nekretninama ovršenika, radnici ovršenika rade u trgovini vlasnika ovršenika, drugim rječima ovršenik je samo na papiru s 3 zaposlena kojima se plaćaju samo doprinosi a plaća vjerovatno ide iz nekog računa vlasnika ovršenika ili neznam odakle. Poslovna banka ovršenika PBZ je sudu odgovorila da račun nema priliva već duže vrijeme (od kada je skinut mali dio dužnog iznosa) ali nije odgovorila da li kod nje ovršenik ima možda i drugi račun. Sada je sud zatražio od ovršenika prokaz - popis imovine i čekamo odgovor. Kako se naplatiti imajući u vidu sve izneseno i da li ima svrhe i mogućnosti tražiti ovrhu nad vlasnikom ili udjelima? Molim vas mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da će se opametiti. Svakako ! Samo, pitanje nije bilo da li treba nekog opametiti, nego kako će netko doći do svog novca !

 

Ako mu opamećivanje napravite hrpom inspekcija, tu će biti hrpa kazni koje će trebati poplatiti, a ako je stvar jako gadna, doći će do zatvaranja firme. A gdje je tu onda onaj odgovor o tome kako doći do novca ?!

 

Dakle, pravo pitanje je : kako će tek onda netko doći do svog novca ?

 

Odgovor : prvo treba doći do svog novca svim mogućim propisanim zakonskim putevima (promjene sredstva ovrhe, prodaja nekretnina i pokretnina do podmirenja duga), a onda ih dodatno (eventualno) naučiti pameti. Zapravo, to im se može lijepo dati diplomatski do znanja, pa ako budu pošteni, neće im trebati nikakvo "opamećivanje".

 

Usput, da li onaj, tko je dao komentar o tome "da će se opametiti", zna uopće o čemu priča - dakle, kolike su kazne i kakve su sankcije ?! Očito je da ne. Ovdje nije bilo pitanje kako da netko nekog opameti, nego kako da dođe do novca !

 

Nikako ne podržavam ilegalni i protuzakonit rad, dapače, dok je takvog rada, dotle nećemo imati standard niti ugled poslovne zemlje. U postavljenom slučaju samo treba nastaviti zakonskim putem započete radnje.

 

Kada pitanje bude postavljeno na način "kako opametiti dužnika ?", tada upute mogu ići od prijave MUP-u za gospodarski kriminal, pa sve do klasičnih prijava poreznom nadzoru radi utaje poreza, nepoštivanja zakonskih odredbi o platnom prometu, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žalosno što nam sud da pravo da naplatimo potraživanje ali nema istrumente izvršenja presuda pa tako se niti Vi niti ja koji čekam naplatu ovrhom možda nećemo nikad ni uspjeti konzumirati to pravp koje imamo na papiru možda sam pesimista ali ja 4god.pokušavam naplatiti potraživanje ali ovršenik koristi i dopuštene i nedopustene pravne ljekove .Toliko nek Vam je utjeha da niste sami i da nas je na tisuće.Ali nikako ne odustanite :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... očito ni ne zna što sustav može a što ne, a nažalost, niti većina ovrhovoditelja. Većina ovrhovoditelja nikada nije poduzela onaj zadnji, a trebao je biti - prvi korak !

 

Ako taj koji je to rekao nikada nije bio ovršenik, tada neka pusti prazne priče o tome na što ovršenici idu, jer on to ne zna. On to može samo vidjeti, ali ne zna. To znaju samo ovršenici.

 

Ono što bi svaki ovrhovoditelj u prvom redu morao znati jesu barem tri stvari :

 

a) da li ovršenik uopće raspolaže ičim iz čega se može naplatiti,

 

b) da li postoji i najmanja trunka dobre volje ovršenika da riješi dobrovoljno problem (u pravilu to ide brže nego putem sudova ako takva volja postoji),

 

c) da li ovršenik namjerno izbjegava svoje obaveze prema ovrhovoditelju.

 

Ako ovrhovoditelj ne raspolaže niti jednim od potrebnih saznanja, neka prvo dođe do njih. Kada dođe do njih, tada temeljem tog saznanja može dalje rješavati svoj problem.

 

Saznanja pod :

 

a) mijenjati sredstvo ovrhe na sredstva kojima ovršenik raspolaže, prodati ih, namiriti potrsživanja

 

b) neka ovršenik svoje trunke dobre volje pokazuje na način da kroz više obroka redovito isplaćuje svoj dug, u slučaju neisplaćivanja ponovno pokrenuti nastavak ovrhe

 

c) ovisno o namjerama i opsegu namjernog izbjegavanja, Paulijanskom tužbom pobijati radnje kojom se namjerno izbjegavaju obaveze, podići prijave za gospodarski kriminal, itd.

 

Još ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam bio kod drugog odvjetnika. Situacija je slijedeća:

1. račun ovršenika blokiran (u JRR nema drugih podataka osim da je blokiran račun),

2. Sve nekretnine (jedna kč.) pod hipotekom 5 mil. kuna,

3. temeljni kapital l,2 mil. kuna,

4. vlasnik drugi d.O.o. čijeg je osnivač sada uprava ovršenika,

5. ono malo pokretnina što je ovršenik imao, vlasnik prebacio kod sebe još 2004. (kada je i podignuta tužba za neisplaćene plaće),

6. u nekretninama ovršenika uređena i napravljena trgovina vlasnika ovršenika tako da ime ne nosi ovršenikovo već vlasnika (napravito 2005.),

7. ovršenik ima 3 zaposlena, koji, prema podacima porezne uprave, imaju u zadnjih nekoliko mjeseci, samo uplaćene doprinose dok plaća nije prikazana,

8. radnici ovršenika rade za vlasnika jer ovršenik kao pravna osoba u stvarnosti ne posluje i redovito na tekuće račune dobivaju plaću cca 2.000,00 kn i oko 3-4.000,00 kn keša na ruke (rade cijele dane i svaku subotu) - s kog računa dobiju radnici nepoznato,

9. direktor (vlasnik) ovršenika otvoreno je rekao na telefon da neće platiti bez obzira na ovrhu i da radim što hoću.

Još jedna napomena. Vlasnik ovršenika radi za obnovu i za Ministarstvo.., ima hipoteku na svojim nekretninama ukupno za 8 mil. kuna.

Novi odvjetnik, kojeg zvanično još nisam uzeo, rekao mi je da se može ovrha provesti i na svim pokretninama koje se nalaze u objektima ovršenika ali će to biti komplicirano jer će vlasnik dokazivati svoje vlasništvo, rekao da mogu ići na udjele ali od toga neću imati ništa konkretno osim na papiru jer je to premali iznos u odnosu na kapital, zatim da mogu ići na prodaju nekretnine ali s obzirom na ogromnu hipoteku da vjerovatno neću dobiti ništa, da upravu tužim zbog kršenja ZTD ali da to dugo traje te da imam sva prava ali da bi ih ostvario moram puno uložiti u sudske troškove a njihov postotak je 15% od naplate te da će to veoma dugo trajati, tim više što vjerovatno vlasnik ovršenika ima veze u Min. obnove i raz. pa vjerovatno i dalje.

Sada, kada imate sve podatke, molim vaše mišljenje. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam se logirati pa mi je tekst od 08.01.o.g. objavit pod Anonimni. No, svejedno, još jednom molim da mi, na osnovu iznijetih podataka, što konkretnije odgovorite da li imam nade za naplatu ove ovrhe jer se bojim da će ovršenik u stečaj jer je dugo u blokadi a što onda? U prethodnom tekstu je sve pobrojano pa mi odgovorite što činiti, s napomenom da se radi o manjem mjestu gdje nema baš odvjetnika - stručnjaka za ovrhe i još jednom, veoma važnom napomenom, ovrhovoditelj nema sredstava za egzistenciju svoje obitelji a kamoli za skupe odvjetnike. Molim još jednom, odgovorite mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li to znači - "pojeo vuk magare"?

Zar ne mogu naplatiti u ovrsi potraživanja neisplaćenih plaća? Znači li to da u našoj državi kupiš dd., preoblikuješ odmah u d.O.o., uzmeš sve pokretnine, preopteretiš hipotekom nekretnine, ostaviš par godina 3 radnika ali im plaćaš iz svog (drugog d.O.o.) i oni rade za tebe (drugi d.O.o.) ali im radni odnos ostaje u ovršenikovom d.O.o., blokiraš žiro račun i tko šiša ovrhovoditelja?

Oprostite, ali ovo je ludilo a ne pravni sistem ili ga ja jednostavno ne razumijem.

Molila sam za pomoć a odgovor je da je odvjetnik (novi) u pravu. Znači, ima prava ali ih se ne može ostvariti jer ovrhovoditelj nema novac niti za svakodnevno preživljavanje te je radi toga na ovoj stranici i postavljeno pitanje za pomoć. Za takvu državu i pravosuđe se ovaj ovrhovoditelj borio i bio dragovoljac?

Oprostite, ali ništa više ne razumijem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Nije još sve izgubljeno.

Da li ovršenik također radi za kakvo ministarstvo ili drugu veću tvrtku koja bi mogla biti solventni dužnik? Tada bi bilo moguće zapljeniti i tražbinu vašega ovršenika.

Inače postupak protiv direktora, to jest odgovorne osobe društva ne traje toliko dugo, pogotovo ako mu je prebivalište u nadležnosti suda u kojem manjem gradu koji nije toliko opterečen.

Ipak trebate uzeti u obzir i neko drugo mišlejnje odvjetnika.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tuzba radi naknade stete upravljena protiv clanova uprave.

 

prva pretpostavka da se niste mogli namiriti od drustva a kako i jeste

 

druga pretpostavka je da u trenutku sklapanja je znao da nece moci podmiriti svoje obveze ili primjerice je nekako zlouporabio svoj polozaj

 

ako to uspijete dokazati imate pravo namiriti se od njega direktno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je,

možete podići tuzbu radi naknade stete upravljenu protiv clanova uprave.

 

Ali, možete i popisati i svu imovinu koja se nalazi u prostorijama ovršenika, pa neka taj treći dokazuje da je njegovo.

Sumnjam da će baš uspiejti u parnici, osim ako čuva sve račune za svku stvar u svjim prostorijama-s tim da svi račune moraju biti na ime toga trečega ili preneseno prije vašega prvoga uredovanja.

 

Inače ukoliko ste još u zakonskim rokovima možete podoći i tužbu radi pobijanja pravnih radnji dužnika na štetu vjerovnika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija