Jump to content

Krađa pokretnine


noanoa

Preporučene objave

Poštovani,

Molim vas za pravnu pomoć. Situacija je ovakva: prije cca 2 mj. kolegi je na radnome mjestu ukraden novčanik sa novcem. Prije nekih 2 tjedna uručen mi je policijski poziv u svrhu osumnjičenika za KD Krađe. Nisam se odmah mogla sjetiti o čemu se radi, no poslije mi je bilo palo na pamet koji bi to slučaj mogao biti. I bio je. Nakon kračeg ispitivanja proslijeđena sam na poligrafsko testiranje, prije toga ispitivanje, te opet na povratku na ispitivanje kod istražitelja koji vodi slučaj. Bez obzira na korektnost službenika, nastojala sam biti primorana da priznam kazneno djelo. No nisam jer nisam to niti učinila niti mi je poznato tko bi mogao biti počinitelj. Istražitelj me nakon niza pitanja ipak pustio s obrazloženjem da me možda više neće trebati. Smatram da sam dala relativno čvrste dokumente da to nisam učinila. 

E sada, muči me jedna stvar. Da li je netko od kolega ili sam oštećeni pokušao nametnuti činjenicu da sam baš ja ta. Nedugo nakon samog čina krađe (kad sam saznala za to) pretpostavila sam da bi me policija mogla kontaktirati. Jer zbog prirode posla čak i po nekoliko puta ulazim u to prostoriju i otisaka po stolu i kvaki, ali ne nigdje drugdje (u ormaru gdje se novčanik nalazio i na samome novčaniku). Počinje me biti strah da je netko dao lažni iskaz, čak i to da netko "bezveze" nije uzeo novac nego neka "veća riba" pa se pokuša nekome nametnuti krivnja, pa ako prođe - prođe (po prirodi nisam ratoborna i plaha sam, no ja niti moja obitelj nemamo nikakvih mrlja). 

Zato molim za savjet, što učiniti? Da li se obratiti odvjetniku ili bi bilo pametno čekati slijedeći potez? Na koji se način legalno može doći do iskaza svjedoka i oštećenog? Objasnila sam slučaj u najkraćim crticama, po potrebi mogu dati još informacija!

Unaprijed se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Vezano za temu gore, molila bi za savjet. Do sada se nije po pitanju gore ništa događalo, no oštećena je ovih dana započela razgovor sa mnom. Kaže da je predmet vezan za krađu proslijeđen DORH-u. Te da nadređena osoba prijeti otkazom, ukoliko se dokaže krivnja nekome od djelatnika. Moli me ako sam ja učinila djelo da to priznam te da će moliti za ublažavanje kazne. Govori da me nije stavila pod sumnju policiji već kolegice kojima sam se činila "čudna". Po poduzeću cure informacije o mojem rješenju o plaćenom dopustu po pozivu MUP-a. I svi po tome daju zaključak da sam ja to počinila. Inače radim u većem poduzeću. Ja naravno nisam to djelo počinila i materijalnih dokaza na ukradenom novčaniku i novcu nemaju nikako upravo iz tog razloga. To sam rekla i na ispitivanju.

Nedoumica glasi (s obzirom da sam laik): Kada MUP šalje neki predmet DORH-u, da li ga šalje sa konkretnim dokazima ili sumnjama ili on može biti nedorečen s ciljem da DO slučaj "dovede do kraja"? Da li me pravosuđe može goniti na temelju rekla-kazala, bez materijalnih dokaza kojih apsolutno nema. 

Čini mi se da se radi o podmetanju, nikada niti s pravosuđem niti s policijom nisam imala posla niti nitko iz obitelji sve do sada.

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatio još je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Ukoliko MUP utvrdi osnovanu sumnju da ste vi počinili kazneno djelo, poslat će kaznenu prijavu DORH-u.

Tamo će netko ocijeniti je li ta prijava osnovana, hoće li ju odbaciti ili se ide dalje. ako ide dalje onda se može podignuti optužnica i slično.

Ukoliko se digne optužnica se ide na sud. Krivi ste tek onda kada se to i dokaže pravomoćnom presudom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokazi uvijek moraju postojati, čak i kada se radi o tzv. "zatvorenom krugu indicija", mora se doći do zaključka kako nitko drugi osim osobe osumnjičenika nije mogao da počini kazneno djelo.

Ukoliko je mjesto počinjenja djela dostupno većem broju zaposlenika, a nema nijednog jedinog materijalnog traga (otisak, biološki trag i sl.) niti svjedoka očevica, na osnovu toga, nijedan sudac vas neće osuditi. Poslodavac također mora biti oprezan sa svojim prijetnjama otkazom, jer ukoliko otkaže ugovor o radu zaposleniku, a bez osuđujuće pravomoćne presude, izlaže se mogućnosti da mu takav otkaz bude utvrđen nezakonitim, pa će biti primoran naknaditi i štetu konkretnom zaposleniku.

Inače, na poligraf niste bili dužna ići niti je isti validno dokazno sredstvo u nas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija