Jump to content

Darovni Ugovor i nužni dio


informaticar08

Preporučene objave

Pozdrav,

Dakle imam sljedeću situaciju, prije cca. 10 godina otac mi je darovao jedinu nekretninu (kuću) putem darovnog Ugovora (ja sam mu sin), druge imovine nakon toga nema. Kuća u trenutku darovanja je bila opterećena hipotekom, od cca 13000 Eura, i tako je i navedeno u Darovnom Ugovoru. U otplati kredita sam sudjelovao sam po preuzimanju kuće, tj. dao sam svoj novac koji je otac uplaćivao za mjesečnu ratu kredita, koji se vodio i dalje na njemu. U darovnom ugovoru je navedeno kako mi otac i majka imaju pravo uživanja. Troje nas je djece + roditelji, po preuzimanju kuće imao sam usmeni dogovor da brat i sestra neće tražiti svoj dio, međutim brat mi se u međuvremenu javio/predomislio i dao mi rok od 4 dana odnosno do petka 11.09.2020. da ili pristanem isplatiti koliko smatra da treba a to je 80.000,00 kuna ili će me tužiti za svoj nužni dio. Napominjem da su nam oba roditelja živa, te me prvo zanima može li me brat tužiti i tražiti svoj dio dok su mi roditelji živi? Odnosno može li me tužiti nakon što otac više ne bude živ, s obzirom da se nekretnina na ocu vodila. Nekretnina je bila procjenjena  zbog kredita na 70.000 Eura, zbog hipoteke na kući tj. Također bitno je napomenuti kako je otac bratu darovao 10 000 gotovine, ali bez ugovora, već mu je samo uplatio na račun transakcijski. Također, otac je bio jamac bratu i sestri za kredit za njihovu kuću, koju su nakon određenog vremena prestali plaćati, a koja je nakon prestanka sjela na mirovinu ocu, kao jamcu, vrijednost kredita 1 000 000 kuna.

Zanima me sljedeće:

1) Može li me brat tužiti za nužni dio, ima li temelja dok mi je otac koji mi je darovao nekretninu živ ? Brat me zapravo želi tužiti za svoj nužni dio i prijeti se da će tražiti maksimalni iznos i kamate za sve godine od kako sam dobio kuću na dar, tj. tvrdi da će tražiti retroaktivno isplatu kamata za sve godine koliko sam ja u posjedu kuće i koliko me mora čekati na isplatu. On tvrdi da me čeka od trenutka kada mi je darovana nekretnina. Je li to moguće?

2) Što se događa nakon očeve smrti u slučaju da ostajemo ja, brat i sestra te mama, ukoliko je nekretnina vrijednosti prije preuzimanja bila 70 000 Eura, koliko bi mogao maksimalno tražiti brat za svoj dio? Naime, naravno sada nekretnina ima veću vrijednost jer smo supruga i ja ulagali dosta u obnovu iste, ali pretpostavljam da se ne radi procjena trenutne vrijednosti koja je veća zbog našeg ulaganja?

3) Mogu li roditelji iz moralnih razloga isključiti mogućnost potraživanja njegovog nužnog dijela, s obzirom da je prijetio, ucijenjivao roditelje, ako mu nedaju novac i ne ponašaju se kako želi, da neće viđati unuku, da je iskazivao nasilje i slično? I ako da, kako točno se isto radi?

4) Brat je pod ovrhom, te me zanima, ukoliko ima pravo na nužni dio, i ja pristanem isplatiti isto, mogu li mu isplatiti na račun na kojem će mu isto ovršiti ili on može zahtjevati da ide na račun od supruge? Te mogu li ga ja isplatiti sada dok su roditelji živi i jel vrijedi Izjava ili nekakav dokument u kojem bi on kod javnog bilježnika izjavio da je isplaćen ili takvo nešto?

 

Molim za pomoć čim prije, jer imam rok do petka za odgovoriti bratu, koji me od petka počinje tužiti, ako ne reagiram.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , informaticar08 je napisao:

Može li me brat tužiti za nužni dio, ima li temelja dok mi je otac koji mi je darovao nekretninu živ ?

Može tužiti, no presuda bi glasila:

1.Odbija se tužbeni zahtjev kao neutemeljen................

2.Obvezuje se tužitelj da tuženom nadoknadi prouzročene parnične troškove........... 

Dakle, brat može tužiti no bez uspjeha, iz jednostavnog razloga, nema aktivnu legitimaciju u tom sporu. 

prije 9 sati , informaticar08 je napisao:

Što se događa nakon očeve smrti u slučaju da ostajemo ja, brat i sestra te mama,

U ostavinskom postupku bi mogao isticati prigovor radi povrijede nužnog dijela, pa je jasno da bi usljedila parnica u kojoj bi se Vi mogli suprostaviti činjenicom da je darovni ugovor kojim ste stekli nekretninu jednim svojim dijelom i teretni pravni posao, ovo iz razloga što ste nakon zaključenog ugovora vršili otplatu kredita darovatelja. 

 

prije 9 sati , informaticar08 je napisao:

Mogu li roditelji iz moralnih razloga isključiti mogućnost potraživanja njegovog nužnog dijela

Roditelji više nisu vlasnici nekretnine, tako da je suvišno pisati o isključenju iz nasljeđivanja koje se određuje oporukum. 

 

prije 9 sati , informaticar08 je napisao:

mogu li ga ja isplatiti sada dok su roditelji živi i jel vrijedi Izjava ili nekakav dokument u kojem bi on kod javnog bilježnika izjavio da je isplaćen ili takvo nešto

Pravo nasljeđivanja iz kojeg se crpi pravo na nužni dio nastupa u trenutku smrti ostavitelja, zbog čega Vam osobno ja ne bih savjetovao nikakvu isplatu za života oca. 

 

prije 9 sati , informaticar08 je napisao:

jer imam rok do petka za odgovoriti bratu, koji me od petka počinje tužiti, ako ne reagiram.

Neka tuži, jer je očigledno da se radi o blefu ili pak neznanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija