Jump to content

Zaštita žiga


juremio

Preporučene objave

Imam specifičan slučaj. Vlasnik sam autorskog djela (web stranice) koji je poslodavac iskorištavao do trenutka mog odlaska. Autorstvo nije upitno i mogu ga dokazat. Međutim, kada sam kreirao autorsko djelo, poslodavac je zakupio domenu koju sam koristio za prikazivanje autotskog djela na internetu. U jednom trenutku poslodavac je prebacio domenu na mene kao fizicku osobu, ali nakon otkaza trazio je povrat domene sto sam odbio. Arbitraza od Carneta je ponistila prijenos iz razloga sto nikada nisam naznacio javno da domena pripada meni kao fizickoj osobi vec se stekao dojam da je vlasnik domene moj poslodavac (nakladnik).

u međuvremenu sam kreirao novu domenu i napravio rebranding, međutim htio bih zaštiti naziv stare domene/branda koja u ovom trenutku nije vise defacto u mom vlasnistvu.

Da li je to zapreka da registriram zig s nazivom te domene kako bih sprijecio bivseg poslodavca da potencijalno u buducnosti napravi svoje djelo i brandira ga pod nekoc mojim brandom? Rijec je o brandu koji je star 15 godina. Svjestan sam da mi to ne garantira povratak domene u moje vlasnistvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 39 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Je li žig Vaše autorsko djelo?

tehnicki jest. ali je prvensteveno istoimena domena registrirana od strane poslodavca, a tek kasnije prebacena na mene.

poslodavac je citavo vrijeme nakladnik tog djela. samo autorsko djelo je nastalo prije nego je poslodavac uopce poceo s radom (cca dvije godine ranije) ali je bilo pod drugim nazivom (domenom). u arhivi na internetu je vidljiva tranzicija. kad je poslodavac krenuo s radom ja sam kao jedna od ovlastenih osoba / autor djela (dualna uloga) tada registrirao domenu koja se koristila za prikazivanje mog autorskog djela ciji je nakladnik bio poslodavac. 

Poslodavac tvrdi da njemu pripada sve - i naziv domene i autorsko djelo, ali nije pokrenuo postupke pred sudom za utvrđivanje autorstva jer nemože dokazati da ja nisam autor odnosno da je autor neka druga fizicka osoba. Arbitraznim postupkom je dobio domenu i sad moze kreirati sadrzaj na njoj. Mene zanima da li imam pravo registrirat zig koji je istovjetan nazivu domene koja je u njegovom vlasnistvu i da onda on pod tim imenom ne moze producirati sadrzaj (ako zeli pod nekim drugim neka slobodno). 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I po mom mišljenju, Vi ste nekakvim ugovorom s nakladnikom prenijeli pravo korištenja autorskog djela na nakladnika (pa i žiga, koji je naziv domene), pa makar to bio i usmeni ugovor. Ako budete brži od nakladnika, možda možete zaštititi to ime (žig) i onda imati veće pravo na raspolaganje istim, pogotovo ako pisanog ugovora o prijenosu autorskog prava nema, a Vi ga sada osporavate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija