Jump to content

Suvlasnistvo 2/3 sa necacima kojima pripada 1/3


Istina1

Preporučene objave

Postovanje, naime suvlasnik sam obiteljske kuce gdje posjedujem 2/3,a moji necaci 1/3...To je obiteljska kuca moga oca, gdje sam zivio cijeli svoj zivot, te u istu ulagao...Nakon smrti moje majke uslijedila je ostavinska rasprava u kojoj se kuca dijelila na tri jednaka dijela. Polusestra se svoga dijela odrekla u korist mene, dok se suprug moje pokojne sestre prihvatio svoga dijela te ga ustupio mojim necacima. Nedavno sam dobio dopis gdje suprug moje pokojne sestre, tj. njegov sin trazi razvrgnuce suvlasnistva uz prijedlog nagodbe (ucjene) za prolaz u kuci na moru koja je podjeljena darovnim ugovorom na mene i moju pokojnu sestru.(A taj slucaj je takoder u sudskom procesu.) Mene zanima da li ja kao vecinski vlasnik i kao osoba emocionalno povezana za tu kucu koju je gradio moj otac, osoba koja je ulagala u istu, uz svjedoke koji znaju da je moja pokojna majka za zivota govorila da kuca pripada samo meni imam pravo na otkup njegovog dijela,jer sam ponudio isplatu,ne pristajuci na nagodbu (ucjenu) prolaska kroz moje u kuci na moru. Napomena, gospodin zeli da uzme svoj dio te se upise kao vlasnik, posto nisam pristao na ucjenu, a ja kao mogucnost dajem jedino isplatu. Kakve su moje mogucnosti za otkup njegova tj. njihova dijela? Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Istina1 je napisao:

da li ja kao vecinski vlasnik i kao osoba emocionalno povezana za tu kucu koju je gradio moj otac, osoba koja je ulagala u istu

Prema odredbama čl. 51 st. 1 Zakona o vlasništvu i dr. stvarnim pravima, suvlasnik ima pravo na razvrgnuće isplatom ako je to posebno određeno zakonom ili pravnim poslom, ili ako učini vjerojatnim da za to postoji osobito ozbiljan razlog, pa će sud odrediti da mu pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova u roku koji će sud odrediti prema okolnostima.

Kada je riječ o tome što bi doista bio „osobito ozbiljan razlog“ za razvrgnuće suvlasništva isplatom, nameće se pitanje – je li subjektivna, emotivna vezanost jednog suvlasnika za nekretninu, dovoljno ozbiljan razlog za
dopuštanje razvrgnuća isplatom tako da njemu pripadne nekretnina, a da ostali suvlasnici budu isplaćeni za vrijednost svojih idealnih dijelova?
Prema stajalištu sudske prakse (Odluka Županijskog suda u Virovitici, br. Gž-190/05 od 27. svibnja 2005.), reklo bi se da nije. Naime, u obrazloženju te odluke izraženo je sljedeće stajalište:
„Vezanost jednog od suvlasnika za kuću s okućnicom koja je predmet razvrgnuća suvlasničke zajednice, budući da je, za razliku od ostalih suvlasnika, dulje vrijeme živio u njoj kao svojoj obiteljskoj kući, nije ozbiljan razlog za razvrgnuće isplatom u smislu čl. 51. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima .Naime, ozbiljan razlog za takvo razvrgnuće ima prije svega biti objektivne naravi i tek se iznimno može očitovati u subjektivnom odnosu suvlasnika, ili osoba koje s njim žive te ih je dužan uzdržavati, prema predmetu diobe. Iz činjenice da je protustranka sa svojom obitelji izgradila ovu kuću te dulje vrijeme u njoj živjela valja zaključiti da su ona i njezini ukućani vezani za tu nekretninu kao svoj dom. Međutim, takva vrsta uobičajene vezanosti za nekretninu ne predstavlja tako ozbiljan razlog koji bi joj davao pravo na razvrgnuće isplatom.“

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija