Jump to content

Prava podstanara? sa prijavljenim prebivalistem


petar337

Preporučene objave

Bok,

nov sam ovdje, nisam vidio nikakav FAQ ili README pa se bacam na thread, nadam se da sam na dobrom mjestu i da ne krsim nikakva pravila.

Dakle zivim u stanu (sa jos 2 podstanara, mislim da jedan nije prijavljen) sa prijavljenim prebivalistem vec 3 godine, vlasnik zivi u drugoj kuci. Novac za stanarinu dajem na ruke i nikakvi ugovori o najmu nisu sklapani zbog 40ogodisnjeg besprijekornog prijateljstva/obiteljske veze sa vlasnikom.

Zanima me koja su moja prava kao stanara i imam li uopce ikakva prava? Koliko je pravo vlasnika da me izbaci iz stana, i koliko to brzo moze uciniti? Koliko se ja tome mogu ili ne mogu odupirati i koliko mi vlasnik moze legalno zagorcati zivot ako ne zelim izaci iz stana?

Backstory, ako je uopce bitan. Vlasnik me nazvao i rekao da podstanar br.1. upravo saznao da ima coronu, za sat vremena dolazi u stan gdje ce zaraziti namjerno podstanara br.2. (jer spavaju u istom krevetu), i onda ce oni zajedno preboljevati coronu. U tom trenutku ja sam se krenio pakirati i u 30 min napustio svoj zivot jer mi se cini prakticki nemoguce da se ne zarazim dok su 2 zarazene osobe u stanu.
Kada oni prebole planiram se vratiti u stan i reci svima da je to bilo idiotski i da su u opasnost stavili mene, stanara br.2., sve ljude s kojima sam ja dosao u kontakt  dok nisam nasao novo mjesto za zivot, i zdravstveni sustav zbog sirenja virusa.Za sada sutim jer se ne zelim prepirati preko telefona sa 300km udaljenosti, a u stan sigurno necu dok oni zarazeni hodaju. U slucaju eskalacije zanima me to sto sam vec prethodno pitao.

 

Hvala na odgovorima i savjetima.

uređeno: od petar337
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš ugovor, da ga imate, regulirao bi samo Vaš odnos s najmodavcem. Kako ga nemate, regulira ga Zakon o najmu stanova. No u njemu nećete naći odgovor na Vaše pitanje. Vaše stanovanje može prestati s rokom od 15 dana, 3 mjeseca ili 6 mjeseci, ovisno o razlozima otkaza. No eventualna zdravstvena šteta koju biste pretrpjeli, ili šteta koja Vam je nastala zato što plaćate najamninu, a u stanu ne možete stanovati, to je na teret Vaših sustanara, a ne najmodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija