Jump to content

porezni dug oca i postojeća nekretnina


Josephine28

Preporučene objave

Pozdrav, isprike unaprijed ako sam u krivoj grupi...

Pitanje: Moj otac je hvala Bogu još uvijek živ, u mirovini je par godina. Iznos mirovine je 500-tinjak kuna u HR i nešto manji iznos inozemne. Ima porezni dug koji je poslan Fini na naplatu od 300 tisuća kuna (da ne ulazim u detalje). U njegovu vlasništvu je samo kuća u Šibeniku (nedovršena, bez krova, fasade i sl.). On je htio tu kuću prepisati na mene, no ono što me brine je da će me nekad dočekati i taj porezni dug...s obzirom da mu od mirovine vjerojatno ne mogu uzeti više ništa... Može li tata kuću u Šibeniku prepisati na mene nekako ili darovati, sada za života, a da ja ne nasljedim dugove? Ili može li ju primjerice kupiti moj suprug pa da piše na njega (vjerojatno ne)?

Hvala velika na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Borbena7 hvala puno na odgovoru.

Tata je sa mnom sklopio darovni ugovor prije cca 7, 8 godina, ali kako su računi nastavili dolaziti na njegovo ime ispalo je da isti nije predan na sud...Taman smo se našli u jazu između onog da sami moramo ugovor predati na sud i onog da bilježnici predaju dokumentaciju sudu...

Znači ako sam dobro shvatila, mi taj darovni možemo privesti kraju no pitanje je što će biti dalje sa ovim dugom, jel tako? Ja imam i brata i sestru, postoji li mogućnost da oni dijele dug sa mnom, ako do toga dođe, iako sam ja darovnim dobila kuću?

Hvala do neba :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ako Vam sada daruje kuću, ona neće biti predmet nasljeđivanja, jer neće biti njegova imovina u času njegove smrti. Opasnost leži samo u tome da:

a) kuća je već opterećena hipotekom u korist Republike Hrvatske ili drugih vjerovnika (list C - teretovnica, što tamo piše?)

b) da Porezna uprava ili drugi vjerovnik dozna da je otac darovao kuću da bi onemogućio naplatu, pa da pokrene parnicu radi pobijanja tog darovanja i vraćanja kuće ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija