Jump to content

Upis u zemljišne knjige


Tita13

Preporučene objave

Stan u zgradi u kojoj je uspostavljeno etažno vlasništvo kupljen je kreditom banke. U ugovoru o kreditu koji je solemniziran jasno je navedena cijela etažna jedinica, medjutim u kupoprodajnom ugovoru je naveden samo stan bez zajedničkih dijelova. Prodavatelj ne želi potpisati aneks kupoprodajnom ugovoru i onemogućava upis vlasništva u katastru jer tvrdi da nije prodao zajedničke dijelove iako mu ih je banka uredno platila. Molim vas odgovor sto da radim kako bi mogla dobiti vlasnicki list? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je uspostavljeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine, prodaje se upravo to. Dakle, onako kako je označeno u zemljišnim knjigama: E-xy, Stan x, koji se nalazi u ... građevine (ako je upisano i "označeno xy bojom u etažnom elaboratu) koji se sastoji od ... ukupne korisne površine od xy m2, te sporedni dio u dvorišnoj građevini kao pripadak vlasništvu posebnog dijela nekretnine u naravi garaža broj x (ili parkirno mjesto) površine xy m2.

Ne znam što vi smatrate pod zajedničkim dijelovima, no oni se ne mogu prodati, niti biti navedeni u ugovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kupoprodajnom ugovoru je greska jer je napisan samo stan x i katastarska cestica na kojoj se zgrada nalazi, bez e-x i bez razlomka, ali je u ugovoru o kreditu sve točno navedeno jer inače banka ne bi mogla upisati hipoteku. Da bi se ja upisala kao vlasnik stana za kojeg vraćam kredit, kažu u zemljisniku, moram s prodavateljem potpisati aneks u kojem će predmet kupoprodaje biti naveden isto kao što je naveden u knjigama. Dakle, točno opisana etažna jedinica. Na primjer, e-2, 56/665 suvlasnickog dijela nekretnine koja se nalazi na cestici toj i toj, a koja se sastoji od stana 3, pa dalje opis. Na zemljisniku su mi rekli da ovaj razlomak označava zajednicke dijelove zgrade. On aneks ne zeli potpisati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, to je u biti ono što sam naveo. Vama treba aneks ne za zajedničke dijelove nego, kako je vlasništvo posebnog dijela nekretnine etažno vlasništvo u određenim omjerima, suvlasnički udio u nekretnini i oznaka etaže. Kako ne vidim razlog za nepotpisivnje aneksa jer prodavatelj istim ništa ne dobija niti gubi, probajte još jednom razgovorom to riješiti a ako ne ide dopisom odvjetnika pod prijetnjom tužbe i snošenja troškova, jer to će vas na kraju i čekati ako je isti toliko zadrti, tužba za utvrđenje vlasništva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija