Jump to content

Izvanredni otkaz radnika


anonimno

Preporučene objave

Poduzeće radi sve po propisima redovito izdaje sve potrebne dokumente kao i isplatu plaće te radnik nema što navesti u izvanrednom otkazu-njegov peh.

 

Obzirom da radnik nema čime obrazložiti otkaz a općenitom istragom utvrđene lažne uopćene izjave te se uz par pisanih poziva radnik ne želi pojaviti na poslu (niti se ne može pojaviti kad već radi kod drugog poslodavaca), poslodavac daje radniku izvanredni otkaz.

 

Da li je ta procedura OK pravno gledajući?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac ne mora dati otkaz, ali naravno može...odnosno ako se želi inatiti radniku, onda ga i dalje može držati prijavljenog....

 

Poslodavac ima pravo u svakom slučaju tražiti naknadu štete, tipa roba nije isporučena jer radnik nije došao - poslodavac izgubio posao, morao je zaposliti drugog radnika....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema inata poslodavca, pa nikomu nije u interesu držati prijavljenog nekoga tko ne radi i koji evidentno neće doći na posao.

Sporna je samo činjenica što je poslodavac odbacio izvanredni otkaz radnika kao zakonski nevažeć, odgovorio mu to pismeno te mu nakon poziva da se pojavi na radnom mjestu on uručio izvanredni otkaz. Dakle za poslodavca je mjerodavan njegov otkaz, a radnik želi da je mjerodavan njegov iako ga nije niti obrazložio niti dokazao postojanje nekog osobito važnog razloga.

 

Pitanje je da li je stav poslodavca ispravan ako dođe do suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnikov izvanredni otkaz nije važeći ako ga nije obrazložio, odnosno navoe razloge otkaza.

 

Moram priznati da nisam naišao na ovakav slučaj u praksi...smatram da bi se radnik morao obratiti sud u roku od 15 dana od dana zaprimanja odluke poslodavca kojim osporava otkaz, jer ako protekne taj rok, onda radnik više odluku ne može osporavati.

 

Ukoliko otkaz nije obrazložen, poslodavac je u pravu....zbog čega je poslodavac dao otkaz...da li zbog neopravdanog izostanka s posla....ako se baš želite svađati, onda odite k doktoru i zatražite bolovanje za dana kad niste došli na posao pa onda time osporite otkaz poslodavca.

 

U svakom slučaju morate poštivati rok od 15 dana jer nakon proteka tog roka, kao da ništa niste niti napravili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija