Jump to content

final countdown


anonimno

Preporučene objave

Molim kolege koji su ovu muku već prošli ili su pak u završnoj fazi spremanja, za savjet kako koncipirati ono završno i udarno vrijeme ponavljanja u kojem se očekuje da sva ta čudesa istodobno zadržim u glavi?

Hoću reći, nije bed (ma vraga nije) prolaziti područje po područje, ponoviti, pa na sljedeće. Ali kako sad??

Da, po pitanjima..ali na koji način:

- cjelinu po cjelinu ( to ću pak opet pozaboravljat) :-(

- odjednom prolazit pitanja iz svih cjelina :-x

 

Svaki savjet je dobrodošao...

Hvala i sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi kolege koji iscekujete taj veliki dan, pozdrav!

 

evo ja sam vrlo nedavno polozila, bilo je ugodno (al ne bi opet ni da mi plate) i normalno (nije k'o na faxu da te gaze samo zato sto mogu).

 

Cijelo vrijeme ucenja bila sam umorna, nervozna (postoje i manje fini izrazi koji bi slikovitije docarali tadasnje moje stanje, al dobro...), neispavana, jadna, ocajna i uvjerena kako mi je IQ opako srozan jer je glava to praznija sto ja vise u nju trpam podataka.

 

znam da ste ovo sve puno puta culi, ali zaista, kada sjednes u tu sobicu i postave ti prvo pitanje, sve sto je do tada besciljno plahutalo po bespucima uma, poslozi se i odgovori krenu sami od sebe.

 

tajnu ovog cuda nisam dokucila, al nije ni bitno, glavno da funkcionira...

 

ucite, ucite, ucite, ucite, ucite...svaki put kad procitas kvalitetno npr. kada optuznica postaje pravomocna ili koje prigovore kod vlasnicke tuzbe moze izjaviti tuzenik, te informacije slazu se na pravo mjesto i kad zatreba - tu su!

 

ljudi, ucila sam k'o blesava satima i danima, bez puno odmora i sna, sumnjala u vlastitu zdravu pamet i sposobnost pamcenja i vjerujte mi, sve je to normalno i isplati se...

 

zelim vam svima puno srece, glavu gore, kad ovo odvalite osjecaj je velik i zasluzen, zato samo hrabro naprijed!!!

 

hvala svima koji su objavljivali pitanja, dojmove, iskustva na legalisu, puno ste pomogli mnogima, a ja se eto nadam da ce barem nekome moje iskustvo olaksati ovo stresno razdoblje.

 

Pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na cestitkama:)

 

iskreno, tesko je to formulirati u jasan koncept.

zadnja dva tjedna sam svaki dan radila sve predmete, odredila sam cjeline za taj dan. tako sam samu sebe smirivala da sam ipak prosla od svega ponesto. nemoguce je ocekivati da se u danu prode cijelo gradansko i upravno i kpp i sl. svaka cast onima koji mogu, al ja sam radila manje i logicnije cjeline dnevno s razumijevanjem + na kraju svake cjeline pregled pitanja ispitivaca (odmah moram napomenuti da se nisam ogranicavala samo na svoje ispitivace, komisije se ipak mijenjaju povremeno).

 

u svakom slucaju prosla sam svo gradivo bezbroj puta, pitanja konzultirala radi vjezbe odgovora i suvislog izrazavanja.

 

najbolje je naci jos nekog tko polaze tih dana i vjezbati odvajanje bitnog od nebitnog pri odgovaranju.

 

jesam li pomogla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

kako protiv panike, lupanja srca i sveopće histerije koja čovjeka (čast iznimkama) obuzima one zadnje dane pred ispit, kad znaš da trebaš ponoviti sve, a ne možeš se skoncentrirati jer si sav unezvjeren i jadan ?

tablete za smirenje, čajevi, trave, možda ove :trava: trave,

ovo :pivo: ..iskreno sumnjam

 

upomoć! kako se skoncentrirati, a unezvjeren si u tolikoj mjeri da kolu umjesto u čašu uliješ u šalicu s kavom???? (znam da je smiješno, ali nije.... :-x )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako kad mene uhvati panika i kad mislim da ništa nema smisla isplačem se pošteno, operem lice, uzmem persen i kažem samoj sebi da sam se isplakala, uzela persen i da sad smireno ponvljam jer možda upravo ovo ću sad ponoviti možda pomogne da završi ta kalvarija sa pravosudimmeni pomažei svaki dan nanovo ovako

autosugestija je jaka stvar a ovo nam je prilika da se uvjerimo i koliko

sretno

i još nešto pokušaj sebe zamisliti kao u filmu u kojem učiš za pravosudni ne izgleda tako strašno kao što je a i to je samo dio života , našeg pravničkog, učenje, ponavljanje, prolaz, pad, pa ponovno ponavljanje i na kraju prolaz

Sjeti se da smo se slično osjećali na faksu ali na kraju ipak imamo onaj papir na kojem piše lijepim riječima diploma , a sad ćemo ubrzo i taj drugi na kojem piše položila/o pravosudni ispit

nadam se da sam ti malo unijela u ovu stašnu svakodnevnicu pozitivne energije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dragi kolege,

 

prije nekog vremena položila sam tu našu muku, i danas me odnijelo na Legalis po sasvim drugoj stvari, a kad eto, ja završila na pravosudnom da vidim što ima nova otkad sam ja položila.

Sjećam se svoje histerije (najgore je bilo dva dana prije ispita). Bilo je dobro dok sam mogla gdjegdje popiti koji persen, a onda sam si umislila da mi zbog persena mozak sporije radi, pa ih više nisam htjela uzimati, a bilo je sve gore u mojim fantazijama (kako me ruše, kako sam već 3. put na ispitu, kako samo meni postavljaju najgora pitanja....). Utjehu sam pronalazila u kolegi koji je učio zajedno sa mnom. I to savjetujem svima. Ako imate nekog kolegu koji uči u isto vrijeme kada i Vi, ponavljajte zajedno. Mi smo se dogovarali (budući da smo se jako rano ujutro budili) da on svako veče dođe do mene na ponavljanje. Vrlo je vjerojatno da ja nakon cjelodnevnog učenja sama ne bi to ponavljala, ali kako sam znala da on dolazi, bila sam prisiljena. Što se tiče zadnja dva tjedna samo ponavljaš dokle ide, baš sve. U principu, nema recepta za to zadnje ponavljanje, svakome je drugačije. Ja sam našla neki svoj sistem i to je to, ali jedno je zajedničko. samo ponavljajte, bilo što, samo čitajte i kada Vam se čini da ništa ne ide u glavu. jer ipak ulazi, i onda kada sjednete nasuprot ispitivaču samo Vam se vraća. To je ono najnevjerojatnije, jer ja sam bila uvjerena dva dana prije ispita kako nema nikakve, ali baš nikakve šanse da prođem. a onda kada sam došla tamo, mogu reći da sam uistinu sve znala. Čak i kod Vičića.

Kolege, svima koji su sada u stanju bezumnog ponavljanja i straha da će pasti: Pravosudni ispit nije tako strašan, a svatko tko misli da ništa ne zna sigurana sam da zna i da će mu se to na dan D vratiti u obliku potvrde o ploženom pravosudnom ispitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija