Jump to content

Tekući račun nakon smrti oca


gervasius

Preporučene objave

Poštovanje!

Molim Vas savjet.

Otac mi je preminuo 18.01.2021. u Domu za starije i nemoćne osobe. Do tada, unatrag 2 mjeseca, tata mi je dao karticu tekućeg računa čisto da mu kupim ako će mu biti nešto potrebno. Većinom su to bilo bonovi za mobitel, novine, nešto voća, kozmetika.....

Znači, do tog datuma otac je imao na računu 113,70 kn. Danas, 08.02.2021, sjela mu je mirovina na tekući račun 7.113,00 kn.

Mene sad zanima, pošto još nije bila ostavinska rasprava, a bolnica nije još poslala obdukcijski nalaz da pomoću njega mogu izvaditi smrtni list u matičnom uredu, te da ga isti odjavi sa institucija (mirovinsko, MUP, zdravstveno...), da li ja moram u tom slučaju obavijestiti ili otići u mirovinski fond sa smrtovnicom (nije isto kao smrtni list), i obavijestiti ih da je tati sjela puna mirovina?

U biti, po tome, on je trebao dobiti mirovinu za 1. mjesec u iznosu do 18.01.2021. kad je preminuo, no, u ovom slučaju, mirovinski fond mu je isplatio punu mirovinu. Da li da otiđem u mirovinski fond i vratim ostatak, tako da mi izračunaju iznos do 18.01.2021. ?

Ne znam što mi je činiti.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, Borbena7, na odgovoru, ali, iskreno, ja bih se toga htio riješiti, tako da sam miran. Isti slučaj je bio i za mamu u 8.-om mje. prošle godine, samo što je ona umrla prirodnom smrću, pa sam smrtni list dobio već nakon par dana, i njoj je slijedeća mirovina bila umanjena za onoliko dana od kada je preminula.

Ovdje nije takav slučaj, jer je otac počinio samoubojstvo, te zato traje tolika procedura oko smrtnog lista i inih stvari, jer ću tek nalaze obdukcije dobiti 07.03.2021, do tada će mu biti isplaće još jedna mirovina.

Mislim da bi bilo u redu da sutra otiđem sa smrtovnicom i da riješim to na mirovinskom, što vi mislite?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja iskrena sućut.

Posve Vas razumijem da to želite što prije okončati. Možete Vi otići do HZMO i upoznati ih sa stvarnim stanjem, ali ne smijete više koristiti očevu karticu. Dapače, ako želite možete otići i na banku, te i njih upoznati sa stvarnim stanjem, pa će oni blokirati karticu i onemogućiti njeno korištenje i tako sve dok im stvarni nasljednik ne predoči pravomoćno rješenje o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija