Jump to content

KUPOVINA STANA


2301

Preporučene objave

Poštovani, dečko i ja bi htjeli kupiti stan, putem bankovnog kredita na moje ime. Međutim, voljeli bi da je stan na moje i njegovo ime, a on je stranac s boravištem u RH, nije zaposlen u RH i NE planiramo se ženiti. Koje su nam opcije, ako netko zna? Da li je moguće ista prava steći ako potpišemo obrazac izvanbračne zajednice? Dakle, on ne može biti sudužnik u banci s obzirom na situaciju. Nismo oženjeni. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana 2301,

ovo je pravo pitanje za banku u kojoj podižete kredit za kupnju stana. Možete li u kupoprodajnom ugovoru biti kupci, Vi i Vaš partner svaki za 1/2 stana. Oni stavljaju hipoteku na cijeli stan 1/1 pa to mislim za njih nije problem.

Gazde su stana (do otplate kredita) i procedure pa njih morate pitati.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banka vam neće dati kredit za kupnju stana bez da partner bude sudužnik u kreditu niti će htjeti upisati hipoteku (u ovom slučaju gdje vlasništvo ide 1/2, u slučaju da ide 1/1 na vaše ime onda nema zapreke). Koliko mi je poznato neke banke daju i u takvim slučajevima da partner bude sudužnik tako da preporučam da prođete 5-7 najvećih banaka i vidite gdje je to moguće.

Druga opcija vam je još da dignete na svoje ime kredit, upišete vlasništvo na vas i kasnije darovnim ugovorom prebacite na njega 1/2 vlasništva. Ovakvo rješenje je moguće samo ako vam banka da suglasnost da poklonite 1/2 svojeg vlasništva (ako imate u ugovoru klauzulu o zabrani otuđenja). Ukoliko nemate opet ste dužni obavijestiti banku o svojoj namjeri. Preporučam i da ovu opciju provjerite s osobnim bankarom.

Ako je stranac iz treće zemlje trebati će vam suglasnost ministarstva da bi mogao upisati vlasništvo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija