Jump to content

gruntovnica-katastar


anonimno

Preporučene objave

Planiram kupiti gradjevinsko zemljiste. Iz zk izvoda vidi se da je rijec o parceli u vlasnistvu 1/1 koja obuhvaca 170 četvornih hvati (612 metara četvornih). No, u izvodu iz katastra navodi se da parcela (koja se poklapa s doticnom gruntovnom cesticom) ima 560 metara četvornih.

Moze li ovaj raskorak biti problem kod prijenosa vlasnistva tj prodaje nekretnine ili ishodjenja gradjevinske dozvole? :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Imam dva slučaja

Dobio sam parcelu (na moru) i po GRUNTOVNICI sam ja sada samostalni vlasnik (prije je bio samostalni vlasnik moj Djed koji je vlasništvo sa ostalom rodbinom rješio kupoprodajnim ugovorom 50-60.tih godina, nemam primjerak ugovora ali u gruntovnici piše vlasništvo rješenu na temelju kupoprodajnog ugovora ....) ali su u Katastru upisane dvije osobe meni nepoznate (parcela nema tereta, nije mjenjana niti prodavana, neznam kako su se oni upisali ni kada, neznam dali su živi?) to je inače starina od djeda koji tamo nije živio od 1940.god. u međuvremenu tu parcelu nije niko obrađivao. Ja bi sada tamo napravio vikendicu, da li sam ja vlasnik ako imam vlasnički list i kako bi se upisao u Katastar ako su posjednici druge dvije osobe.

 

Drugo dobio sam po baki dvije parcele koje moji obrađuju od pamtivjeka, sada sam upisan kao POSJEDNIK u Katastru jedna je parcela mjenjana poslije rata i to svi u okolici znaju (ima osam gruntovnih suvlasnika od kojih su tri živa), a druga je starina na kojoj su tri gruntovna vlasnika (od kojih je jedan moj pradjed). Stric, mama i brat su mi prepustili te dvije parcele i sada nakon oca ja ih obrađujem, svi susjedi znaju da je to sada moje i da je „od uvijek“ bilo naše. Kako doći do vlasništva u GRUNTOVNICI ako sam posjednik

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1/ slučaj: upisani ste kao vlasnik: Znači da kao vlasnik možete raditi šta vas volja (prodavati, darovati, tražiti dozvole...).

da bi se upisali kao posjednik u katastru podnesite odručnom uredu katastra gdje živite zahtjev za promjenu upisa na čestici zemlje katastarske oznake xy. Uz zahtjev priložite vlasnički list gdje se vidi da ste zemljišnoknjižni vlasnik, te ugovor kojim je izvršen prijenos da djeda na vas.

2/ slučaj

Ako upisani vlasnici parcela vaše vlasništvo ne osporavaju, možda bi bili voljni to i potvrditi jednom izjavom kod javnog bilježnika. na temelju te izjave mogli bi se upisati kao vlasnik.

Ako to ne žele, morate tužiti sve upisane vlasnike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija