Jump to content

zdravstveno osiguranje


anna33

Preporučene objave

Prije 10 dana zauvijek sam u RH doselila iz Njemačke.Napravila sam osobnu iskaznicu.u njemačkoj nikad nisam radila i nemam radnu knižicu.Interesira me imam li pravo kao državljanka RH na zdravstveno osiguranje i kako ga mogu ostvariti jer sam čula dosta oprečnih izjava uglavnom od prijatelja.Molim vas za brz odgovor kako nebih zakasnila ukoliko ima koji rok za odrađivanje istog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u Republici Hrvatskoj postoji nešto što se zove Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i koji provodi osnovno zdravstveno osiguranje. Svaka čast tvojim prijateljima, ali zaista mi nije jasno zbog zašto to pitaš ovdje, a ne u službi koja ti je dužna ne samo dati potrebnu informaciju već i prijaviti te kao osiguranicu.

 

Eto ti ovdje dolje samo jedna od varijanta (ona zadnja), a na koji način možeš steči status? Ko zna. Ima jedno 30- desetak osnova osiguranja.

 

Osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, koje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti prema jednoj od osnova osiguranja a obvezne su se osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječu pod uvjetom da su prethodno jednokratno uplatile doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe.

Ako za osobe iz stavka 1. ovoga članka nije moguće utvrditi datum prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječu pod uvjetom da su prethodno jednokratno uplatile doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za razdoblje od 12 mjeseci.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija