Jump to content

Kupovina zajedničke nekretnine


slatka555

Preporučene objave

Moje pitanje,

 

kupujem stan tj. znači kupila sam (znači kao cura) sa dečkom nisam živjela prije i još se ne mislimo ženiti. Moji roditelj su dali za kaparu i opremit će većinu stana. Kredit za stan ide isključivo na mene.

E sad mene zanima ima li on ikad pravo tražiti stan? Ili dio? Ili je to isključivo moja stečevina i ne polaže nikad pravo na nju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,na javljanju.

Skupa smo 5 godina, ali nismo živjeli skupa nikada (osim na moru itd). Ja dižem kredit na 30god. naravno i računi i rata za stan će se plaćati tokenom sa mog računa.

Naravno i on će uložiti u stan, mislim preuredit će ga malo itd.

Ali sam ja čula da ono što si stekao kao cura zauvijek ostaje tvoje i nitko nema pravo na to.

Jer stvarno ne bi bilo fer da meni moji roditelji daju za kaparu, ako mi moji roditelji urede stan i još ga ja otplaćujem da on sad kad se posvađamo traži dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa koliko ja znam (mada to nije stvarno moja struka), sve što si stekao, dobio ili naslijedio kao samac ostaje tvoje za cijeli život. jedino ako ste prije braka živjeli u izvanbračnoj zajednici (mislim najmanje 3 god), onda tek ima pravo tražiti dio.

jer ne znam kako je to sa zakonom, ali mislim da iako si u braku i nešto dobiješ ili naslijediš tvoje je zauvijek, ali ukoliko nešto kupiš i iako to ide na tvoje ime zajedničko je???

 

ne znam, treba nam neki dobar pravnik da nam to rastumači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa za sad se neće još prijaviti , eventualno sa vremenom bude.

Ja ću sa svog računa plaćati režije i sve ostalo, ali normalno da ćemo živjeti od njegove plaće. Ne mogu ja ipak sama snositi režije i kredit, pa ne ostane mi još puno. Od njegove plaće ćemo živjeti, tj. on je takav da će meni dati svoju plaću pa da raspolažem, ali sva plaćanja prema banci ...... idu sa mog računa.

 

A opet kažem, htjela bi da mi netko točno kaže da li je istina da ako sama nešto kupim i bezobzira ako se doseli da to ostaje moje zauvijek.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to je istina. Nekretninu kupuješ sama, ona će u gruntovnici glasiti na tvoje ime...sa pretpostavljam uknjiženim teretom hipoteke banke.

Dakle, ti si vlasnik i tvoje pravo je kao takovu upisano u zemljišnim knjigama.

Međutim, ako prezentiramo najgori mogući scenario, moraš znati da postoji mogućnost priznanja izvanbračne zajednice a participiranjem u troškovima kućanstva, može se dokazivati sudjelovanje u toj istoj zajednici...pa kao, živjeli ste od njegovog novca a ti si samostalno plaćala kredit i režije ali opet da nije bilo njegove plaće od čega bi živjeli...bla,bla.

Mi pravnici smo skeptični po prirodi, međutim ti tu osobu poznaješ 5 godina, on s tobom dijeli svojju plaću i obrnutu...pa nemoj već sada zamišljati scenarije.

Ako želiš, potpišite sporazum i ovjerite ga kod javnog bilježnika.

To može biti kartica teksta u kojoj on potpisuje da neće potraživati suvlasništvo predmetnog stana niti kao bračne stečevine, danas sutra niti na temelju participiranja u izvanbračnoj zajednici.

I tako, vuk sit a koze na broju :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa nece to tako ici. što je moje je moje.

Čovječe baš se pitam gdje su danas nestali pravi muškarci. Od mojih 5 najboljih frendica, koje su se udale 4 su primile dečke kod sebe ili su one same kupile stan.

Samo jedan od tih parova je zajednički stan kupio. Moj dečko iako smo 5 godina skupa, da se njega pitalo mi bi se i dalje družili u sobi kod njega ili mene iako smo pred tridesetima i jedno i drugo.

Ja sam našla stan, sredila kredit, skupila za kaparu, on čak nije htio ni zvati prodavatelja da se pregovara za stan nego sam to ja radila.

Čovječe, frendica isto uporno govori kako su ona i decko kupili stan, a kupili su joj ga njeni roditelji, on također nije prstom maknuo.

 

Ma volim ja svog dečka i to sve stoji, ali smeta činjenica da sve više dečkiju ovisi o curama. Ja jesam za ravnopravnost spolova, ali ovo više nije ravnopravnost - postajete sponzoruše!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor je sporazum o diobi izvanbracne stecevine - barem su meni tako savjetovali... POstavila sam to pitanje na forumu obiteljskog prava, ali bas neki savjet/tumacenje nisam dobila. Kod mene je situacija malo drukcija - zajedno smo sve troskove snosili, ali kredit je digao moj zarucnik - u gruntovnici je njegovo ime... Uopce nije upitno da je stavrno vlasnistvo pola-pola, tako da cemo to regulirati nakon vjencanja. Prvotno smo mislili sklpiti darovni ugovor, ali su nas odgovorili od toga, tako da sada trazimo nove modalitete - pretpostavljam da ce to bili taj famozni Sporazum o diobi izvanvracne stecevine...

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da s pravne strane neces imati nikakvih problema - stan je tvoj. U najgorem scenariju, ako se ozenite i on ulaze sustavno u stan, mozda ces mu trebati nesto sitno isplatiti.

No, s druge strane, pitam se je li to osoba s kojom dalje zelis zivjeti, jer ga ocito ne cijenis i ne prihvacas u dovoljnoj mjeri....Pitam se i je li on vec osjetio da ocekujes "muskarcinu" pored sebe, a on ne ispunjava kriterije...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija