Jump to content

primjedbe na zakon


upitnik

Preporučene objave

Baš analiziram jedan zakon. U njemu sam pronašao stotinjak pravopisnih i gramatičkih pogrešaka te desetak kardinalnih smislenih pogrešaka. Koga bih trebao aktivirati da se te pogreške maknu iz zakona. Inače sam jako nezadovoljan našim zakonima zbog katastrofalnih jezičnih pogrešaka. Očigledno je da malo koji zakon prođe lekturu. Koga obavijestiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da kamo god poslali, neće biti nikakve vajde. Ali možete pokušati odgovarajućem saborskom odboru i Ministarstvu pravosuđa.

 

Što se smislenih pogrešaka tiče, nije jasno na što mislite. Ako je zakon zbog toga u koliziji s nekim drugim zakonom ili u kontradikciji sam unutar sebe, možete podnijeti ustavnu tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konkretno, radi se o sljedećem:

1. U Zakonu o željeznici (NN 123/03 i 30/04) određeno je da upravitelj infrastrukture organizira i regulira javni prijevoz (čl. 16.). Organiziranje javnoga prijevoza je prema EU direktivama te prema slovenskom Zakonu o željeznici koji mi je primjer zato jer ga dobro razumijem, nadležnost željezničkoga prijevoznika. Zbog, po meni, potpuno pogrešne definicije o organiziranju javnoga prijevoza od strane upravitelja infrastrukture, kod registriranja poduzeća HŽ Infrastruktura kao djelatnost toga poduzeća spominje se i organiziranje javnoga prijevoza. Drugim riječima, upravitelj infrastrukture (HŽ Infrastruktura) dobio je ovlast za organiziranje javnoga prijevoza. To znači da on može u budućnosti predstavljati konkurenciju željezničkim prijevoznicima. Prava istina je ta da upravitelj infrastrukture organizira PROMET, a ne PRIJEVOZ. Jer, najjednostavnije rečeno, promet je tehnologija koja omogućuje da se prijevoz obavi, a prijevoz je konkretni prijevoz putnika i tereta. Takva definicija upravitelja infrastrukture povlači za sobom i sve druge akte, a na prvome mjestu Zakon o sigurnosti u željezničkom prometu, čiji sam naziv kaže da on govori o prometu, a ne o prijevozu. Međutim, budući da se u jednome dijelu Zakona o željeznici javni prijevoz brka s prometom, doći će do neadekvatnoga propisivanja i u novome Zakonu o sigurnosti u željezničkom prometu i u svim drugim aktima koji se temelje na tome zakonu.

2. Ima još nekih nedostataka u spomeutome zakonu, ali o tome neću ovaj put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija