Jump to content

Nasljeđeni dug


KristinaMarija

Preporučene objave

Pozdrav,

molim za informacije i pomoć.

Baka je preminula 2017. , imala je hrpu dugova i ovrha prema HEP-u, GPZ-u i za najamninu stana u vlasništvu grada Zagreba. 
Moj otac je njen jedini nasljednik i već je veliki dio toga otplatio, čak i u iznosu većem od nasljeđene dobiti ( nakon bake ostala je jedna nepodignuta mirovina i povrati dopunskog osiguranja). 
Sada je dobio od Agencije za upravljanje nekretninama grada Zagreba, da kao bakin nasljednik mora podmirit dug za najam stana. Dug se proteže od 2011. do 2016. godine. Ovrhe još nema. S obzirom da je dug nasljeđen, da li se ovdje može pozvati na zastaru duga? 
Ako ne može na zastaru, može li na činjenicu da je otplatio bakine dugove u iznosu većem od nasljeđene dobiti? Koje dokumente je onda potrebno podnjeti da bi se isto dokazalo? U riješenju o ostavinskoj raspravi se ne navodi iznos preostale mirovine- može li se taj podatak dobiti od Banke nakon toliko godina u kojoj  je i podigao njenu mirovinu?

Hvala puno na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena7 hvala puno na odgovoru.
samo još jedno pitanje - Kako u riješenju o nasljeđivanju ne piše iznos nasljeđene imovine - iznos zadnje mirovine- uz potvrdu o plaćanju dugova pokojnice, da li je potrebno dostaviti i nekakvu potvrdu ( možda izvadak iz Banke?) o visini mirovine koja je ostala za njom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikada u rješenju o nasljeđivanju ne piše utvrđena vrijednost imovine, tako da možete dostaviti sve što imate od dokumentacije, a da Vam ide u prilog prigovora na temelju čl. 139. st. 3. ZN-u. Ionako je na vjerovniku da procijeni da li će pokušati prisilnu naplatu u ovršnom postupku ili ne. Ukoliko pokuša, onda ćete s istim navodima morati uložiti prigovor/žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija