odiodi objavljeno: 20. listopad 2021. objavljeno: 20. listopad 2021. Vlasnik sam trećine kuće u kojoj živimo moja sestra, nećak i ja. Moja sestra ima pretjerang stvaranje zaliha i čuvanje stvari. Glavni problem ljudi s tim poremećajem jest što oni ne mogu ništa baciti, a svaki takav pokušaj stvara im pojačanu anksioznost – napetost, tjeskobu. Neka obilježja navedenog poremećaja su skupljanje stvari koje nemaju neku vrijednost, pretrpani životni prostor do te mjere da gubi funkciju za koju je namijenjen, kao i često narušeno svakodnevno funkcioniranje osobe. Ovaj sindrom definira se kao pretjerano čuvanje stvari i stvaranje zaliha te nemogućnost osobe da se istih riješi. Poznat je i pod nazivom Diogenov ili sindrom natrpane kuće, a osobe koje pate od njega mogu stvaranje zaliha i čuvanje stvari dovesti do neslućenih razmjera. Osim zdravstvenog, to je i socijalni problem, a osobe s tim sindromom često ga skrivaju od okoline. On nije stvar nemara za higijenu i red u životnom prostoru nego je problem dublji, kao i kompleksnost pristupa osobi s tim poremećajem. Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 20. listopad 2021. odgovoreno: 20. listopad 2021. S obzirom da ste u suvlasništvu teško ćete ovo rješavati bez stručne pomoći, prvo sestrinog odabranog liječnika, a potom ako on procijeni da postoji potreba i bez specijaliste. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.