Jump to content

Buduće nasljeđivanje nekretnine


matshot

Preporučene objave

Pozdrav!
Imam malo specifičnu situaciju i treba mi savjet. Tiče se i nasljednog i stvarnog prava (možda i obveznog prava) pa ne znam ni jel ovo pravo mjesto za temu.

Moja baka, tata i tetka su nasljedili obiteljsku kuću jednako po 1/3 dijela kada je djed umro. U kući trenutno živimo baka i ja, a tetka nema nikakvog interesa u toj kući jer ima dosta ulaganja. Zbog toga sam predložila tetki da sam zainteresirana za otkup njenog sadašnjeg dijela 1/3, ali i budućeg dijela kojeg bi trebala zakonski dobiti nakon smrti bake - dodatnih 1/6 (odnosno pola od bakine 1/3). 

 

Tetka je malo problematična osoba pa bi to htjela nekako riješiti bez da mi može praviti probleme. Zanima me, je li pravno moguće napisati neki ugovor kojim se ona odriče (ili prodaje - manje bitno) trenutnog dijela (1/3 kuće) te odriče budućeg dijela koji joj priprada nakon smrti bake (dodatnih 1/6 kuće) u korist mene  - bez da ga ona može naknadno osporiti? 

 

Druga stvar je baka.

Tata će mi darovati svakako svoj sadašnji i budući dio u kući, ali što se tiče bakinog dijela kuće planirala sam da baka to daruje mom tati, pa tata meni. No, baka je trenutno dobrog fizičkog zdravlja, ali lošeg psihičkog. Postoji li i tu mogućnost da tetka u budućnosti ospori darovni ugovor bake prema mom tati ako je ona lošeg psihičkog zdravlja? Imali tu neko bolje rješenje kojim bi se prenio bakin dio na mene (ili tatu)?

A ja bi svakako htjela riješiti tetku i baku, te srediti papire sve na sebe kako bi mogla izraditi projektnu dokumentaciju  i potpunu rekonstrukciju kuće - pa ne želim čekati da baka umre.

 

Svaki savjet je dobrodošao! Hvala.

 

uređeno: od matshot
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija