Jump to content

Nedobivanje ugovora o radu


Rowena

Preporučene objave

Prije nekoliko mjeseci počela sam raditi u jednoj državnoj firmi. Osim rješenja o prijmu na radno mjesto gdje stoji da sam primljena na određeno vrijeme (najduže do godinu dana) nisam dobila ništa. Još uvijek nisam dobila ugovor o radu na potpisivanje, niti ikakvu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Je li u ovakvom slučaju primjenjiv čl. 14. st, 4. po kojem "Ako poslodavac prije početka rada ne sklopi s radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme."? Ili je firma, s obzirom da sam, po rješenju, primljena na određeno, dužna dostaviti ili ugovor o radu s točnim datumom do kada on traje ili već navedenu potvrdu? 

Meni osobno nije u interesu ostati tu dulje od godinu dana jer toliko malu plaću nisam do sada imala, a niti toliko mali godišnji nisam imala ni kao pripravnik. Da se radilo o poslu za stalno, u startu bih se drugačije postavila. A opet ne bih htjela da mi jedan dan za 2, 3, ili 5 mjeseci kažu da se opseg posla smanjio i da mi s tim danom ističe ugovor (a što je hipotetski možda moguće jer nikakvim ugovorom ništa nije definirano na koliko sam dugo točno primljena, osim da je riječ o najduže do godinu dana). :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Rowena je napisao:

Još uvijek nisam dobila ugovor o radu na potpisivanje, niti ikakvu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Je li u ovakvom slučaju primjenjiv čl. 14. st, 4.

Nije. Ovdje je sve obavljeno po propisima, jer se o prijmu u službu, rasporedu na radno mjesto, te o drugim pravima i obvezama službenika, kao i o prestanku službe odlučuje sa rješenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 42 minuta, Borbena7 je napisao:

Nije. Ovdje je sve obavljeno po propisima, jer se o prijmu u službu, rasporedu na radno mjesto, te o drugim pravima i obvezama službenika, kao i o prestanku službe odlučuje sa rješenjem.

Prava i obveze nisu definirane, osim da sam dužna početi raditi tog i tog datuma i koliko dugo traje probni rad i da na tom probnom radu mogu nezadovoljiti . 

Nije definirano očekivano trajanje ugovora. Ja ne znam da li radim 5 mjeseci, pola godine, godinu ili bilo koja varijacija između. Ne stoje mi podaci o otkaznim rokovima (u kontekstu toga piše samo da imam probni rok i da mi se posao može otkazati ukoliko ne zadovoljim na probnom radu; ostalo ništa). Po tome mi nije jasno da li me otkazni rok uopće obvezuje ili da otkaz ne mogu dati dokle god mi traje ugovor ili se otkazni rok odrađuje po defaultu kako piše u Zakonu o radu jer u rješenju ne piše ništa. Ne stoje podaci o trajanju plaćenog godišnjeg odmora (ne stoji ni da se po tom pitanju vodimo bilo kakvim drugim pravnim aktom, kolektivnim ugovorima, zakonom o radu ili čime već).  Ne stoje mi podaci o trajanju radnog dana i tjedna.

uređeno: od Rowena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoguće je obuhvatiti sve, ali je u ugovorima o radu na svim dosadašnjim radnim mjestima po drugim državnim tijelima ipak sve to bilo obuhvaćeno, ako nikako drugačije pisalo kojim je zakonom to točno regulirano i gdje informaciju u njemu mogu pronaći. Nisu svi pravnici, niti svi moraju sve znati. Ali, dobro.

uređeno: od Rowena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija