Jump to content

35% poreza nakon prodaje darovane kuće


DrAnte

Preporučene objave

Poštovanje,

Moja supruga je prije godinu dana meni darovala kuću koju je ona dobila darovnim ugovorom od svog djeda i od svoje sestre. Ja sada tu kuću želim prodati pa me zanima da li ću nakon prodaje morati platiti porez na dohodak 35% ili to nije slučaj s obzirom da mi je kuća darovana od strane moje supruge?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju otuđenje među supružnicima bi se odnosilo na suprugu ukoliko je darovanje vama izvršila u roku kraćem od dvije godine nakon što je nekretnina darovana njoj, te nikako ne bi bila obveznik poreza na dohodak.

Što se vas tiče, ukoliko je prodate u roku kraćem od dvije godine od dana darovanja, a ne možete dokazati da vam je služila za stanovanje moguće bi bili obveznik plaćanja poreza na dohodak po stopi od 20 % na utvrđenu poreznu osnovicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam naletio na ovaj dokument od porezne (strana 40. i 41.): https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Nekretnine_159.pdf

 

Piše da ako otuđim nekretninu koja mi je darovana, tada se kao datum stjecanja uzima datum kada je darovatelj stekao tu nekretninu. Moja supruga je stekla tu nekretninu prije 5 godina. Znači li to da onda nema poreza ako ja prodam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm, malo mi je nejasno. Naime ovako piše u poreznoj:

 

Kad se obračunava i plaća porez na dohodak od imovine po osnovi otuđenja nekretnina?

a) kad  je  nekretnina  prodana,  zamijenjena,  ili  joj  je  na  drugi  način  preneseno  vlasništvo unutar 3 godine od dana njezine nabave

* U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja

Po ovome ispada da se taj raspon od 3 godine uzima na način da se gleda kad sam ja prodao kuću i datum kad je moja supruga stekla tu istu kuću. Ne navodi se da se datum u kojem je darovatelj stekao uzima samo kod obračuna vrijednosti nekretnine i porezne osnovice. Ovaj pasus navodi samo pod kojim se uvjetima podliježe plaćanju, ne navode ništa u vezi sistema obračuna porezne osnovice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato što je brošura jedno, gdje je nešto uglavnom pojednostavljeno i šturo objašnjeno i ne navode se svi propisi, a važeće zakonske odredbe su nešto sasvim drugo.

S time da navodite neku u kojoj su zakonske odredbe nevežeće jer se ne radi više o tri godine nego dvije, kao što ni porezna stopa nije 35% nego 20.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo piše i ovdje, ali opet nejasno formulirano:  https://www.teb.hr/novosti/2021/otudenje-nekretnine-oporezivo-ili-ne/

 

Obveza plaćanja poreza propisana je i kada je nekretnina stečena darovanjem, a otuđena je u roku od dvije godine od strane darovatelja. Ističemo da se  danom nabave nekretnine smatra dan nabave od strane darovatelja, a ne dan kada je osobi darovana nekretnina. Dohodak se utvrđuje na prethodno navedeni način.

 

Znači iz ovoga se ne vidi da li se za rok otuđenja uzima datum kad je darovatelj stekao nekretninu ili se tad datum darovateljevog stjecanja uzima samo za obračun osnovice poreza.

 

Hoćeš reći da je situacija slijedeća:

- Moja supruga je stekla kuću 1.1.2017.

- Na mene je prebacila 1.1.2021.

- Ja kuću prodajem 1.1.2022.

 

Varijanta 1:

Kao rok otuđenja se računa 1 godina, a ne 5 godina. Za računanje porezne osnovice se računa vrijednost nekretnine na dan 1.1.2017. o odnosu na 1.1.2022.?

 

Varijanta 2:

Druga varijanta je da se kao rok otuđenja računa 5 godina jer je moja supruga stekla nekretninu 1.1.2017.

 

Znači smatraš da je 100% točna varijanta 1. ili je to stvar tumačenja pojedinog službenika porezne koji te dopadne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se ako gnjavim, ali našao sam i ovo na Liderpressu:

 

Prodaja darovanih nekretnina u posebnom je poreznom režimu. Za oporezivanje je mjerodavno razdoblje od dana kad je darovatelj stekao nekretninu do dana prodaje nekretnine od strane daroprimatelja/otuđitelja. Ako je daroprimatelj prodao nekretninu unutar roka od dvije godine računajući od datuma kad ju je darovatelj stekao, tada se daroprimatelju kao prodavatelju darovane nekretnine utvrđuje porezna obveza na ostvarenu zaradu. U drugom slučaju, kad porezni obveznik u roku pet godina proda više od tri nekretnine stečene darovanjem, razdoblje od pet godina također se računa od dana kad ih je nabavio darovatelj, ali se porezna obveza na zaradu ne utvrđuje daroprimatelju koji ih je prodao nego darovatelju koji mu ih je darovao.

 

Po ovome opet ispada da se prilikom utvrđivanja postojanja porezne obveze (ne visine porezne obveze, nego postojanja) računa datumski raspon od momenta kad je darovatelj stekao nekretninu do momenta kad je daroprimatelj otuđio nekretninu. Osim ako su ovi iz Lidepressa krivo shvatili.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S vama nema nikakove veze rok od 5 godina iz Zakona o porezu na dohodak koji se tiče prodaje tri ili više istovrsne nekretnine u tome roku, niti ima veze to što je supruzi darovana nekretnina prije 5 godina u smislu roka u kojem ne možete prodati darovanu nekretninu a da vam se nebi obračunao porez na dohodak od prodaje nekretnine.

Tako da prema važećim propisima mogu samo ponoviti

prije 2 sati , Spitfire je napisao:

Što se vas tiče, ukoliko je prodate u roku kraćem od dvije godine od dana darovanja, a ne možete dokazati da vam je služila za stanovanje moguće bi bili obveznik plaćanja poreza na dohodak po stopi od 20 % na utvrđenu poreznu osnovicu.

Pa ako trebam dodatno pojasniti, prodate darovanu nekretninu u roku kraćem od dvije godine, postajete obveznik poreza na dohodak a isti se obračunava na način da se utvrdi razlika nabavne cijene u trenutku kada je bila darovana vašoj supruzi (prije 5, 8 ili 10 godina nebitno kao nekakov rok) i tržišne vrijednosti u trenutku prodaje. A nabavna cijena u trenutku darovanja je tržišna vrijednost uvećana za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda.

Dakle karikirano, ako je nabavna vrijednost kod darovanja supruzi prije 5 godina (ponavljam 8 ili 10, nebitno) tržišna vrijednost od 10 uvečana za x% rasta cijena koji bi bio recimo 2 dobijate nabavnu vrijednost od 12 a tržišna vrijednost nekretnine u trenutku prodaje je iznosila 18, onda razlikom na način kako je utvrđuje zakon, tržišna minus nabavna, dobijemo 6 što je porezna osnovica koja se oporezuje po stopi od 20 % i dobijete rješenje kao porezni obveznik da ste u roku 15 dana dužni platiti iznos od 1,2 na osnovu dohotka od otuđenja nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija