Jump to content

Darovnica


Barbarabarbara

Preporučene objave

Poštovani, 

Molila bi Vas za pojasnjenje. 

Uglavnom, otac je za zivota napravio darovnicu i ovjerio kod javnog bičjeznika za stan na moju sestru koja u tom momentu nije bila punoljetna. Nakon punoljetnosti se nikad nije uknjizila kao vladnik tog stana i stan se do oceve smrti vodio na njega kao vlasnika. Nakon njegove smrti napravljena je ostavinska i stan je pripao svim ocevim zakonskim nasljednicima. Moje pitanje je, moze li sestra sad naknadno kad smo pronasli tu darovnicu se uknjiziti kao vlasnik i s time osporiti tj.promjeniti doneseno rjesenje o ostavinskoj raspravi? 

Unaprijed hvala na odgovoru. 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 12. 01. 2022. at 21:18, Barbarabarbara je napisao:

moze li sestra sad naknadno kad smo pronasli tu darovnicu se uknjiziti kao vlasnik i s time osporiti

Mogućnost postoji, no sasvim izvjesno da bi to morala ishoditi tužbom protiv ostalih nasljednika sa tužbenim zahtjevom na izdavanje tabularne isprave koju bi u suprotnom zamijenila pravomoćna presuda. 

Naime, nasljednici/ sudionici ostavinskog postupka su vezani pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju glede daljnjih isticanja nasljedno pravnih zahtjeva, kao što je to npr. zahtjev za nužni dio, zahtjev za povećanje nasljednog dijela i sl., pa za slučaj tužbe u ovom smislu je sasvim izvjesno da bi tužbeni zahtjev bio odbijen kao neutemeljen jer pravomoćno rješenje o nasljeđivanju u odnosu na takav zahtjev ima pravne učinke "res iudicata" , međutim prema prihvaćenom pravnom stajalištu, nasljednici mogu i nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju isticati zahtjeve po pitanju imovine koja se vodila kao stvar ostavine, ako se takav zahtjev temelji na pravu vlasništva ili nekoj drugoj pravnoj osnovi neovisno od nasljeđivanja. 

S tim u vezi istićem odluke Županijskog suda u Varaždinu, Gž-183/09-2, od 2. IV. 2009., Županijskog suda u Dubrovniku, Gž. 1357/06, od 14. XII. 2006. i Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Rev 1519/98, od 16. V. 2001.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija